resim
Mete Adanır
Mevki:Santrfor
Doğum:14.11.1961
Ölüm:20.01.1989 (27)
Uyruk:Türkiye
  • 5
    ölümünün üzerinden bir yıl daha geçmiş olan, kuzey kıbrıs futbolunun şimdilik en zirveyi görmüş ismi. ahmet sivri örneğinde görüldüğü gibi, yetenek olsa bile bugün kuzey kıbrıs'ta doğup büyümüş bir çocuğu türkiye'de forma giymesi çok zor. 9-10 yaşından beri profesyonel yaşantıya başlayan bireylerin yanında 16-17 yaşında bu tempoya girenler cılız ve yetersiz kalıyor. o dönemin şartlarında belki bu farkı kapatmak daha kolaydı. ingiltere'de leyton orient ki o zaman dördüncü ligde sanırım kadrosuna katmak istiyor ama kıbrıs federasyonunun ambargosu sonucu lisans alamıyor. islam oyunları izmir'de yapılıyor, burda dikkat çekiyor ve altay'a imza atıyor. ancak yabancı statüsünde oynuyor. konyaspor'a transfer oluyor ve gol krallığı yaşıyor. tanju çolak galatasaray'a gelince de samsunspor tarafından transfer ediliyor. o sezon 28 kasım 1987 samsunspor galatasaray maçı'nın 82. dakikasında attığı golle maçı kazandırırken adını türkiye kamuoyuna duyuruyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=dJAtQGCcAQI

    o mağlubiyet 1987-1988 sezonunda takımımızın 38 maçta aldığı 2 mağlubiyetten biri oluyor. samsunpsor ise iki sezon üst üste ligi üçüncü sırada bitirdikten sonra bu sefer dördüncü sırada bitiriyor ligi. şampiyon galatasaray'dan 30 puan fark yese de galatasaray haricinde trabzonspor ve fenerbahçe'yi de mağlup ediyorlar, beşiktaş'tan iki maçta da puan alıyorlar. zaten ertesi sezonun ikinci yarısının ilk hafta maçına giderken o elim kaza yaşanıyor ve yaşama veda ediyor...

    aileden hayatta kalan tek fert olan abisinin başkanlığını yürüttüğü bir vakıf var hala kendi adını taşıyan. abisi de yıllar geçtikçe hislerini "başına gittiğimiz bir kabir vardı üç oldu" diyerek anlatır. barış harekatı gerçekleşirken içinde rum tankları beklediği için "20 temmuz zafer stadı" olarak anılan stad 2016 yılında tadilattan geçirilip ışıklandırıldı. girişine de bir heykeli yapılarak "20 temmuz mete adanır stadı" olarak yeniden hizmete girdi. girne bölgesinde bazı antreman tesisleri de mete adanır ismiyle anılıyor.

    kıbrıs'ın kuzeyinde kıbrıs'ın kuzeyindeki futbolla ilgilenip de menteşoğlu reklamlı forma ile çekilmiş tek fotoğrafını görmeyen yoktur muhtemelen. hani uzaklara bir yere çalışmaya ya da okula gidenler okuldan ya da fabrikadan fotoğraf atar ya, aynen o motivasyonla çekilmiş fotoğrafları kıbrıs'ın kuzeyinde futbolla ilgili hemen her kulüp lokalinde ya da tesiste vardır...

    ne diyelim ruhu şad olsun...
  • 1
    20 ocak 1989 samsunspor trafik kazasında hayatını kaybeden üç futbolcudan biri. türkiye'de birinci lig seviyesinde top koşturmayı başaran yegane kıbrıslı türk futbolcudur. kısa süren kariyerinde yabana atılmayacak işler yapmıştı. hatta hayatını kaybetmeden önceki dönemde galatasaray ile transfer görüşmesi yaptığı söylenmektedir. kariyeri o elim kazada son bulmasaydı oyandığı futbolla yetenekli kıbrıslı türk gençlerin önünün açılmasına, türkiye'deki kulüplerin kıbrıslı türklere yönelik çalışma ve güncel tabiriyle "scouting" çalışmalarına girişilmesine vesile olurdu büyük ihtimalle; kim bilir...

    --- alinti ---
    14 kasım 1961 tarihinde limasol'da doğan mete, çocuk yaşlardan itibaren, eski futbolcularla dolu olan aileden gelen futbol sevgisi içinde büyümüş ve küçük yaşlardan itibaren atletizim ve futbol'la iç içe bir yaşam tarzını benimsemişti.
    mete futbolda ilk dikkatleri üzerine; ilkokul 5'inci sınıfta iken çekmişti. limasol ingiliz üsler bölgesi'nin düzenlediği, ingiliz ve türk ilkokul futbol müsabakaları'nda mete, sedat simavi ilkokulu takım kaptanı unvanıyla, şampiyonada attığı gollerle ingilizlerin gönlünü kazanmış ve gol kıralı olmuştu. sedat simavi takımı ise şampiyonluğu kazanmıştı.

    lise yaşamıyla birlikte lisanslı futbolcu olarak mete kıbrıs 1'inci liginde flaş isim olmuştu. doğan türk birliği'nde henüz yeni lisansiye oluşuyla birlikte direkt olarak a-takıma alınan mete, doğan türk birliği'nin ilk kupa şampiyonluğuna sahip olmasını, mete'nin, akdoğan'da yak-dtb arasında gerçekleşen kupa finali'nde, 3-2'lik skorun 3 golünü kendisi kaydederek gerçekleştirmişti.

    1979 eylül'ünde yüksek tahsil için ingiltere'ye gittiğinde, futbol'a olan tutkusu londra'da da devam etmiş ve yüzlerce ingiliz junior'ün arasından tek kıbrıslı türk olarak, orient takımının junior kadrosuna seçilmişti. 6 ay kadar bir süre junior takımında başarılı futbol oynayan mete, ardından a takım "reserve" yedekler kadrosuna yükselmiş ve 1980 baharında orient'le 2 yıllık profesyonellik anlaşması yaparak futboldaki kabiliyetini ingiltere'de de kanıtlamıştı. 4 lig maçında özel izinli olarak yer almış ve başarılı oyunlar çıkarmıştı. ingiltere futbol federasyonu'nun kıbrıslı mete için rum kesminden (clearence) "temiz kağıdı" istemesi ve rum tarafındaki futbol federasyonu'nun da "bizde böyle bir futbolcu yok, tanınmayan türk tarafının futbolcusudur" demesi üzerine mete'nin profesyonellik anlaşması iptal edilmiş oldu. mete bu durumda tekrar ingiltere'deki okuluna bir süre daha devam etti.

    1980'de izmir'de yapılan 1'inci islam oyunları'nda ktfd a milli takımı kadrosunda yer alan mete, izmir'deki futbol karşılaşmalarında çok başarılı bir oyun sergilemiş ve attığı gollerle özellikle altay takımı yetkililerinin dikkatini çekmişti. mete, altay spor kulübü'nden çok cazip teklifler almış ve 1981 haziran'ında altay'la 2 yıllığına ve ardından da 1983 yılında ise 2'inci kez yine altay'la 2 yıllık yeni bir anlaşma daha yaparak, 4 yıl boyunca altay'da top koşturdu.

    mete'nin tanınmamış bir ülkenin sporcusu olmasından dolayı ingiltere'de yaşadığı olumsuzluklar, bu kez de türkiye'de yabancı statüsünde değerlendirilmesiyle yine zorluklar yaşamış, fakat yılmamış ve mücadelesine devam etmişti. altay'daki döneminde golcülüğüyle sivrilen mete, takımı için önemli bir yere sahipti.

    golcülüğüyle ün salan mete, 1985 yılında konya spor'a transfer olmuş, 2'inci küme şampiyon'luğuna oynayan konya spor'da, hayatının en başarılı futbolunu oynamış ve 1985-1986 sezonu türkiye 2'inci liginde 25 gol atarak gol kralı olmuştu. bu başarısıyla birlikte ayrıca konya'da yılın sporcusu seçilmişti.

    1987 yılında tanju'nun samsunspor'dan ayrılmasıyla birlikte golcü sıkıntısı içerisine giren samsunspor, mete'nin başarısını farketmiş ve antröner metroviç'in de önemli girişimleriyle çok iyi bir transefer gerçekleştirmişti. mete artık yeniden birinci ligde ve bu kez de samsunspor'daydı.

    samsunspor'da başarılı 2 yıl geçiren mete golcülüğünü sürdürmüş ve samsunsporluların gönlünü fethetmişti. özellikle kasım 1987'de galatasaray ile olan karşılaşmada 85'inci dakikada kaydettiği gol onu, sadece samsun'da değil türkiye'de de bir anda flaş isimler arasına sokmuştu. 1989-90 sezonu için büyük takımlarla ve özellikle beşiktaş ve galatasaray ile görüşmeler yapan mete, ne yazık ki belki de kendisinin son transferi olacak bu takımlara gidemeden, talihsiz bir kaza sonucunda 27 yıllık hayatı son bulmuştu.

    mete bugün ülkemizde adına kurulan mete adanır vakfı'nın çalışmalarıyla olduğu kadar, girne'nin en işlek caddelerinden birine ve karaoğlanoğlu ile k.t.futbol federasyonu’na bağlı girne antrenman sahalarına adı verilerek yaşatılmaktadır. kıbrıs türk posta dairesinin çıkarmış olduğu mete adanır pulu yanında, samsun ilkadım beldesi'nde yapımı süren spor kompleksi'ne büyük bir kadir şinaslık gösterilerek mete adanır spor kompleksi adı verilmiştir.
    --- alinti ---

    http://www.youtube.com/watch?v=yhSe6_7OmsQ
App Store'dan indirin Google Play'den alın