fenerbahçe'nin 8 kez ile herkesten daha çok kazandığı kupadır. çünkü kaybedenlerin kupasıdır. türkiye kupasını finalde kaybeden takımla ligi ikinci sırada bitiren takım oynardı bu kupa maçını.
15
rahmetli dedemin tabiriyle kaybedenlerin kupası.
bundan yaklaşık 15 sene önce kadar ben henüz küçükken galatasaray'ın ve fenerbahçe'nin kupa sayısını tartışıyorduk dedemle. lig başlayacaktı sanırım ve dört büyüklerin kazandığı kupa sayıları yazılmıştı gazetede. o zaman internet yaygın değildi. "baksana dede fenerbahçe'nin bizden fazla aldığı tek kupa başbakanlık kupasıymış" demiştim.
o da bana "fenerbahçe'nin başbakanlık kupası bizden fazladır oğlum neden biliyor musun, çünkü o kupayı kaybedenler oynar, yani türkiye kupası finalistiyle lig ikincisi oynar. ee fenerbahçe sürekli ikinci olduğu için o hep o kupaya giderdi. biz cumhurbaşkanlığı kupasını alırdık. o yüzden bizden fazla almıştır başbakanlık kupasını" demişti muzip muzip gülerek.
hayatımda tanıdığım en büyük galatasaraylıydın dede. mezar taşına galatasaray amblemi kazınmasını vasiyet edecek kadar. hiç durmadan galatasaray tv izlemen, açılışını asla göremeyeceğin tt arena'yı sabırsızlıkla beklemen, tt arena açılınca tekrar 96-2000 yıllarına döneceğiz kehanetin ve bana öğrettiğin 100 yılı aşkın galatasaray mazisi... umarım maçları izleyebiliyor, kaldırdığımız kupaları görebiliyorsundur gittiğin yerde. huzur içinde uyu.
11
dünya futbol tarihinin en saçma ve anlamsız kupası olabilir mi bilmiyorum ama türk futbol tarihinin en saçması olduğu kesin.
ilk düzenlenmeye başladığı yıllarda türkiye futbol ligi birincisi ile milli küme şampiyonu arasında oynanmış, sonrasında "bu ne lan" denerekten kaldırılmış, tekrar ihtiyaç duyulmuş ki bu kez, ikinci lig şampiyonu ile amatör lig şampiyonu arasında oynanmaya başlanmış. akabinde yine "napiyoz abi biz" denerekten son verilmiş ve sonra yine "ihtiyaçtan" düzenlenmeye başlanıp bu kez, 1. lig (süper lig) ikincisi ile türkiye kupası ikincisi arasında oynanmaya başlanmış müthiş icat. 1998 yılında son kez oynanarak tarihe gömülmüştür.
kupa tarihinin en başarılısı hiç şüphesiz ki fenerbahçe'dir. bu ikinciler kupasını tam 8 kez kazanarak, şanlı tarihlerine, balkan kupası şampiyonluğu ve yayla kupası ikinciliğinden sonraki en önemli madalyalarını eklemişlerdir.
12
keşke cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık kupası arasında bir de meclis başkanlığı kupası ekleyip, başbakanlık kupasında lig üçüncüleri ile kupa üçüncülerini karşılaştırsalarmış, beşiktaş'ın da bir kupayı en çok kazanan takım ünvanı almaya ihtiyacı var bence. (u: :()
10
sadece kaybedenlerin final oynayabildiği bir kupa olmasından mütevellit olsa gerek fatih terim' in kazanamadığı tek yerel kupadır. *
tsyd kupası bu kupadan daha anlamlı ve faydalıydı.ikinciler üzülmesin diye verilen amorti ikramiyesi.
7
"lig ikincisi ile kupa ikincisi oynar, her ikiside aynı takımsa kupa maç oynanmadan verilir" kuralı ile acilen tekrar hayata geçirilmesi gereken kupa. birilerine lazım olabilir.
8
fenerbahçe' nin önümüzde olduğu tek kupa :(
ulan formata bakıyorum da resmen fenerbahçe için biçilmiş kaftan bu kupa. şu an oynansa 100 yıl geçse yine fener' i yakalayamayız bu kupada.
1966 yılında, bugünki karşılığı süper kupa olan ve lig şampiyonu ile türkiye kupasını kazanan takım arasında oynanan cumhurbaşkanlığı kupasıyla beraber, bu kupa da literatürümüze girmiştir.
1966-1970 yılları arasında bir alt ligi şampiyon bitiren takımla amatör kümeyi şampiyon bitiren takımlar arasında oynanmıştır. 1971 yılında format değiştirilip ligi 2. bitiren takımla türkiye kupası finalisti arasında oynanmaya başlamıştır. 1971 ile 1998 arasında bu format ile oynanmış, 1982, 1983 ve 1984 yıllarında kupaya 3 yıl ara verilmiştir. 1998 yılında da cumhurbaşkanlığı kupasıyla beraber tarihe gömülmüştür.
galatasaray bu kupayı 1975, 1979, 1986, 1990 ve 1995 yıllarında müzesine götürmüştür.