• 778
    uygulamada sıkıntı yaşıyoruz. var’ın olayının penaltı bulmak olduğunu zannediyoruz ülkemizde. var’ın ülkemizde karıştığı penaltıların en az yarısına normalde müdahele edilmemesi gerekir. var için bariz hata olması gerekiyor. ya bariz kelimesinin anlamını bilmiyoruz ya da işimize gelmiyor. tartışmalı olabilecek hiçbir karara var karışmamalı ve kararı hakeme bırakmalı. ayan beyan olmalı. penaltı mevzuları ciddi anlamda sulandırıyor sistemi. ofsaytlarda bile milimlik ofsaytlara karışmaması ve kararın yardımcı hakeme bırakılması gerekir çünkü var’ın işi en iyi ve en doğru kararı almak değildir. skandalı önlemektir. ayrıca gol akabinde bilmem kaç pas öncesinde faul arama çabasına giriyoruz ve bu da can sıkan bir detay. faul yapıp asist yaparsın gol olur müdahele edersin o da çok net bir faulse. bizde mevsimler öncesinden faul aranıyor ve gol iptal ediliyor. asıl aktör hakemdir ve bu kaybolmamalı. var öncesinde bir metre, iki metre ofsayttan gol yiyordu takımlar var bunun için geldi. var öncesinde oyuncu kendini öyle bir atardı ki hakem direkt kırmızı kart verirdi var bunun için geldi. var fiziksel müdaheleye penaltı çalmak için gelmedi orası kesin. var iki yıl önce konyaspor maçında aleyhimize verilen skandal penaltı kararının iptal edilmesi için geldi geçen hafta karagümrük maçında kazandığımız penaltı kararının verilmesi için değil. var’ın sınırları belli olup uygulamada yaşanılan hatalar sıkıntı. özellikle penaltılar için ciddi kısıtlamalar gelmeli. sadece tartışmasız penaltı kararlarına müdahele edilmeli. var başlığı altında penaltı ile ilgili diğer bir düşüncemi de söyleyeyim. orta sahada yapılan faul faulse ceza sahasında da yapılan aynı faul penaltıdır anlayışına zıtım. penaltı futboldaki en büyük ödüldür ve zaman kaybetmeden skor alma avantajı sağlar. bunun da çok ucuzca elde edilmesi bana doğru gelmiyor. kırmızı kart daha ağır bir ceza gibi görünse de aslında penaltı daha ağır bir ceza durumu. çünkü hemen skor alma avantajın var.
  • 785
    ofsayt ve gol çizgisi haricinde hiçbir şeye karışmaması gereken sistemdir.
    özellikle penaltı ve direkt kırmızı kart pozisyonlarında nabza göre, konjunktüre göre standart dışı uygulamaların dozu fena kaçtı.
    ceza sahasında savunma ile forvetlerin birbirlerine doğal halleriyle nizami olarak temas ettikleri anları dondurduğunuzda oradan her maçta 8-10 penaltı çıkarabilirsin istersen.
    keza kırmızı kartlık pozisyonlarda standart fena şaştı.
    bu nedenle ofsaytı ve çizgi işlerini kaçırmasınlar yeter diyeceğim ama onları da kaçırıyor beyler.
    (bkz: 28 aralık 2020 beşiktaş sivasspor maçı)
  • 786
    bu sistemin ne olursa olsun devam etmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

    kadıköy’de anadolu takımlarının bile bu kadar rahat galibiyetler almasının, yıllarca her türlü zorbalıklarla devam eden derbi serilerin sona ermesinin en büyük nedeni bence bu sistem.

    bu sisteme rağmen hatalar yapılmıyor mu? elbette yapılıyor. son bir haftada olanlar hala hafızlarımızda taze. ancak bir şekilde hakemler de “var çağırdı, vermek zorundaydık” bahanesi altında doğru kararı vermeye icbar edilmiş oluyorlar.

    taraftarlarımıza tavsiyem; sakın ola ki fbjk medyasının gazına gelip de bu sistemin kaldırılmasını istemeyin. var olduğu sürece önümüz çok daha açık.
  • 787
    bizim lehimize hiç yanlış karar vermeyen sistem*. aleyhimize oldu ama lehimize olmadı.
    buradaki kimse bize de kıyak geçsinler diye düşünmüyor tabi. aynı şeyi tüm takımlar için talep ediyoruz sadece.

    fbjk'nin yarışta tutulma çabaları yeter artık dedirtti. bir hafta biri, bir hafta diğeri var ile açık açık kollanıyor.

    bu hafta sıra başakşehir'e gelsin artık. hem çok gerilerde kaldılar, yazık(!) hem de gündem değiştirmek lazım.
  • 789
    kulüplerin var departmanı olmalı ve bu departmanlarda futboldan gelmiş, oyun kurallarına ve var protokolüne hakim 3'er adam bulunmalı. her hafta bu temsilcilerden biri kulüpler adına var odalarında bulunmalı. ayrıca tff, süper lig için bir youtube kanalı oluşturup, maçlardaki var kayıtlarını yayımlamalı.

    şeffaflıktan başka çözümü yok bu işin. top çizgiyi terk etmiş, almış başını gitmiş, adam gördüğü halde devam diyorsa nedenini herkes bilmeli. hakemler ellerini kulaklıklarına götürüp dakikalarca ne konuşuyor kardeşim var ile? hangi pozisyon hangi karar 3-4 dakika sürer? erman hoca bile 3-4 kamera açısıyla 1 dakikada çözüyor işi. siz ne yapıyorsunuz? neyin muhabbeti dönüyor?

    dediğim gibi her kulüp en az 3 'er bilirkişi bulundurup bunlardan biri tarafından var'da temsil edilmeli. farklı odalarda ama var odasına bağlı bir şekilde var takibinde bulunmalı. hakemlere bırakırsak, sırayla tüm kulüpleri si.... mağdur edecek bunlar.
  • 791
    ingiltere'de uygulandığında as olan hakemin değerlendirmesi oluyor. örneğin 2 ocak 2021 bb erzurumspor gaziantep fk maçında olan penaltı pozisyonu ingiltere'de olsa ve hakem oynatmaya devam etseydi pozisyonu. var pozisyonu incelemezdi, incelese bile çağırmazdı. çünkü çok açık bir ihlal yok ortada ve hakemin kararına güvenilmelidir diye bakıyorlar olaya. biz de ise her alanda olan bilmemezlik bu alanda da kendisini gösterip garip uygulama stillerini karşımıza çıkarıyor.
  • 792
    eyyamı kolaylaştıran bir araca döndü iyice. maç berabere devam etse vermeyeceği penaltıları çatır çatır verdiriyor hakemlere. en ufak bir müdahale varsa tartışmalı hale gelen pozisyonlar konjonktüre göre kararlaştırılıyor. bu o kadar açık ki artık. videodan gösterimden zibilyon tane faul/penaltı çıarabilirsin. bu var'dan önce de böyleydi. 1-2 saniyelik aksiyonu 15-20 saniyelere bölersen niyetine göre cinayete teşebbüse kadar götürürsün işi.

    (bkz: 2 ocak 2021 bb erzurumspor gaziantep fk maçı)
  • 793
    türkiye'de acilen kaldırılması gereken uygulama. öyle ki var'daki hakem ceza sahası içindeki herhangi bir pozisyonda orta hakemi çağırırsa ve tekrarlarını izletirse, o pozisyonun penaltı olmama ihtimali yok. çünkü bizim iq'su düşük hakemlerimiz tekrarda o teması gördüğü an zart zurt diye çalıyor penaltıyı. ancak o temasın hiçbir etkisinin olmayabileceğini futbolcunun yalandan kendini attığını vs düşünecek zekaya sahip değiller. futbol bir temas oyunu. temas etmelerini istemiyorsanız gidin voleybol hakemi olun.
  • 795
    en önemli var kuralını hala uygulamıyoruz ülkemizde. var en doğruyu bulmak için getirilmedi, var skandalları önlemek için getirildi. var’ın başında olan hakemlerin pozisyon öncesinde kendisine şunu sorması lazım. bu pozisyonda bariz bir hata ve ihlal var mı? hepsi bu kadar ya. her takımın bizim de dahil var sonucu elde ettiği saçma sapan penaltılar oldu. yani 2 ocak 2021 bb erzurumspor- gaziantep fk maçında erzurum lehine verilen penaltının izahı yok. orta hakem verse tamam da var niye karışıyor? bu hakemler protokolü mü bilmiyor yoksa?
  • 796
    ceza alanı içindeki itme ve tutmalara karşı daha sık kullanılması gereken uygulamadır var. çünkü bu itme ve tutmalar teknik direktörler tarafından taktik olarak kullanılmaktadır. belirli bir sertliğin üzerindeki her tutma ve itmeye penaltı çalınırsa inanın hiçbir teknik direktör futbolcusuna bu direktifi veremez.

    türkiye’deki futbolun bir numaralı katilleri teknik direktörlerdir. arkadan topuğa basma, vücudun üst tarafı ile rakibin dengesini bozma ve itme, diz bölgesine yıldırıcı müdahalelerde bulunma gibi tüm faul direktifleri teknik direktörler tarafından verilir. o nedenle ısrarla belirtiyorum ki bizim futbolumuzu katleden faullerdir ve hakemler en az %40’ını es geçmelerine rağmen ortalama faul sayısı 32 civarıdır. demek ki tüm fauller çalınsa maç başı ortalama 45 civarında olacak.

    hakemler sert faullere sarı kartı da zor çıkarıyor. daha çok sarı çıkarılsa futbolcular faulden de kaçınmak zorunda kalacak. en son aklımda kalan beşiktaş-sivas maçında hakem sadece necip’in sarı kartlık dört faulünü es geçti. nkoudu’nun kırmızılık hareketini de eklersek beş kartlık hareket ediyor. hakemler bunu yaparsa futbolcular da insafsız faullere devam eder. ülkemize gelen yabancı futbolcuların hemen tamamı istisnasız bu faullü oyunu dillendiriyor ve bundan şikayet ediyor. lakin ne tff ne de mhk buna bir çözüm bulmayı düşünmüyor.

    halbuki hakemler bunlara kart göstersin, fazla değil beş hafta sonra maç başına faul sayısı 20’ye iner. çünkü teknik direktörü faullü oyun direktifi veremez ve oyuncu da sadece pozisyon gereği istemeden faul yapar. bunların sayısı da 20 civarı olur, maçlar da sık sık durmaz, biz de daha zevkli maçlar izleriz.
  • 797
    futbolu güzel yapan, oyuna heyecan katan unsurları yerle bir eden sistem. faydası var mı? bence yok. öyle veya böyle hatalar her zaman olacak, bunun önüne geçmek imkansız. bunun önüne geçeyim derken tüm heyecanı alıp götürmek o kadar saçma ki. madem öyle bırakalım gerçek topçuları, zaten gerçeğinden zor ayırt edilen grafiklere sahip oyunlar var. oynasınlar izleyelim. hem hata da 0’a inmiş olur.

    ayrıca var sisteminden önce de hakem konuşuyorduk ama kesinlikle bugünkü kadar değildi.

    acilen futbol sahalarından silinmesi lazım. ne gole sevinebiliyoruz, ne oyunun bir akıcılığı kaldı. böyle giderse oyunun playstation’dan bir farkı kalmayacak.
  • 798
    bence en büyük yan etkisi atılan gollere sevinememek. var geldiğinden beri hem futbolcular hem taraftarlar golden sonra manyak gibi sevinmeyi bıraktılar. gol oluyor mesela. ben refleks olarak duruyorum hemen. on saniye önce top diagne'nin eline çarptı mı, linnes topu kaparken ayak ucu rakibin kramponuna temas etti mi acaba. aklımdan bunlar geçiyor o an. sevinemiyorum. gol verilince de aa golmüş evet diyorum. 1 dakika geçmiş üstünden. o ânın heyecanı yitmiş yani.
  • 799
    heyecani oldurdugu iddia edilen sistem.

    heyecan=ofsayttan atilan goller, ofsayt olmadigi halde verilmeyen goller, verilmeyen penaltilar, hakemin gormedigi elle oynamalar, kirmizi kartlar, hakemlerin takima gore mac yonetmeleri vs.

    futbolda yillar yili adalet istedik, var tamamen olmasa da kismen de olsa eskiye nazaran daha dogru kararlar verilmesini sagliyor. var i kaldirmak yerine nasil daha efektif kullanabiliriz buna kafa yorsaniz daha iyi olur.
  • 800
    elbette yaşanan kayıplarda önce iğneyi kendimize sonra da çuvaldızı başkasına batırmamız gerektiğini düşünenlerdenim ancak şimdi size iki farklı hakem yorumunun şampiyonluk yarışını nasıl dengelediğinin kısa bir örneğini anlatacağım;
    ilki için; (bkz: 23 aralık 2020 fenerbahçe başakşehir maçı)
    geçen hafta şampiyonluktaki rakibin 0-1 gerideyken gustavo'nun pozisyonuna sarı çıkaran bahattin şimşek'i var çağırıyor.
    bu dünyanın her yerinde şu anlama gelir; "kardeş sen sarı verdin ama gel bir bak, bana kırmızı olabilir gibi geldi"
    hakem gidip bakıyor, fener'in skor ve puantaj olarak geride olmasının de etkisiyle dünyanın %80-90'ında kırmızı olacak kart için "hayır, bu sarı" diyor.
    sonraki rezillikleri saymaya gerek yok, zira başta ali koç olmak üzere tüm kamuoyu biliyor ki o kırmızı verilse, hele skor olarak da geride olan fenerbahçe'nin maçı çevirme şansı mucize ötesi.
    ve böylece fenerbahçe hakemin el vermesi ile potaya dahil ediliyor, havadan gelen 3 puan.

    ikincisi için; (bkz: 2 ocak 2021 galatasaray antalyaspor maçı)
    maçın 51. dakikasında emre kılınç'ın yaptığı hareketin gereksizliği, anlamsızlığı ayrı bir konu, ona zaten çokça değiniliyor.
    lakin burada da hakem abdülkadir bitigen tereddütsüz kırmızıyı çıkarıyor.
    aynı yukarıdaki örnek gibi, yine var çağırıyor, ve tüm dünyadaki anlamı şu; "kardeş sen kırmızı verdin ama gel bir bak istersen, kırmızı bana biraz ağır gibi geldi", aynı bu arkadaş da geçen haftaki bahattin şimşek gibi var'ı takmıyor ve kırmızıyı uyguluyor. tabi ki hakem sarıya dönse, maç 11-11 devam etse galatasary'ın kazanacağının garantisi yok ama maç da antalyaspor'un ceza sahası çevresinde oynanıyor, varın oradan siz hesap edin maçın sonunun hangi neticeye yakın olduğunu.
    netice olarak maçın devamında 10 kişi kalan galatasaray kalan dakikalarda yine maça ve topa daha hakim olmasına rağmen, kazanması zaten zordu ve öyle olup maç 0-0 sona erdi, haybeye giden 2 puan.

    şimdi 2 pozisyonun da hakemler tarafından doğru yorumlandığını, var uyarılarının dikkate alındığını düşünelim;
    fener -3 puan (büyük ihtimalle)
    galatasaray +2 puan (büyük ihtimalle) olması gerekirken,
    2 kırmızı kart pozisyonundan hangisi daha kırmızı ise o arkadaş oyunda kalmış, hangisi sarı da olsa olur ise o arkadaş ise tereddütsüz atılmış ve 2 takım kafa kafaya getirilmiştir, olayın özeti budur.

    ee, boşuna dememişler "şeytan" ayrıntıda gizlidir diye.
    alın "var"ınızı bir tarafınıza.... neyse akşam akşam...
App Store'dan indirin Google Play'den alın