• 39
    şampiyonlar liginde son deplasman galibiyetimiz 8 sene evvel, umut bulut’un schalke’ye attığı golle geldi, avrupa liginde rangers’a, östersunds’a elendik, fenerbahçe son şampiyonlar ligi grup maçına 10 sene evvel çıktı, krosnodar’a , vardar’a elendi, beşiktaş son 3 senedir avrupa’da boş geçiyor zarar veriyor, trabzonspor geçtiğimiz sezon türkiye kupası kadrosuyla mücadele etti, başakşehir geçen sezon grup aşamasında güzel sonuçlar alsa da kopenhag’a elendi, bu sene çok zor bir gruba düştü iyi mücadele ediyor ama puan alabileceğini pek sanmıyorum. sivasspor için de alabileceği maximum puan 7-8 çıkabileceğini zannetmiyorum, hal buyken şampiyonlar ligine 5 takım göndersek başarılı olamadıktan sonra bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. en son zevk aldığımız atağa girdiğimiz avrupa maçı 2-1 kazandığımız benfica maçı olabilir, üstünden kaç sene geçmiş. kendimizi hep büyük görüyoruz fakat kendimizden küçük takımlara eleniyoruz, astana’yı yenemiyoruz, anderlecht’i yenemiyoruz, club brugge’u yenemiyoruz, lask linz’i, wolfsberger’i, rangers’ı yenemiyoruz bu takımları yenemezken bu ülkelerin bizi geçmesine kızıyoruz.
  • 48
    https://kassiesa.net/...thod5/crank2022.html

    20 agustos 2021 itibariyle turkiye 18. sirada. eger sezonu 15. siranin altinda tamamlarsak:
    1. lig ikincisi sampiyonlar ligi on elemesine katilamayacak.
    2. avrupa ligi on elemelerine hicbir takimimiz katilmayacak, sadece sampiyonumuz sampiyonlar ligi on elemesinde elenirse oradan devam edecek.
    3. konferans ligine kupadan bir, ligden iki olmak uzere uc takim katilacak.

    kisacasi ilk 15'in disinda kalirsak ligimiz 2023-2024 sezonunda avrupa kupalarinda 4 takimla temsil edilecek, kac senedir 5 takimla katildigimizi hatirlamiyorum bile.
    esnaf bozmasi tasra kurnazi vizyonsuz yoneticiler elinde, avrupayi, futbolu, dunyanin gittigi yeri takip etmeyen teknik direktorler elinde turk futbolu dibe vurdu. acikcasi yabanci kontenjaninin yuksek oldugu donemde takimlarimiz el'de is yapar sanmistim ama donemlik parlayan osmanli ve biraz sivas disinda hicbir anadolu takimi hicbir basari, varlik sergileyemedi. basaksehir avci doneminde avrupa'da cok az katki verdi, ayni avci besiktas'ta da avrupa liginde bir sezonu ziyan etti.

    fenerbahce zaten bu yillari ya cezayla, ya avrupa'ya katilamadan bos gecirdi, katildiklarinda 2018-2019'da fena sezon gecirmediler gerci.

    biz ise 2017-2018 ostersunds rezaletiyle bir sezonu ziyan ettik, sonraki sezonlarda ise sadece sampiyonlar liginin katilim bonuslariyla yetindik, onun disinda o ligde averaj takimi olmanin otesinde bir varlik sergileyemedik. son olarak gecen sezon da rangers'a elenmek suretiyle yine grup asamasina katilamadik.

    buyukleriyle ve anadolu takimlariyla turk futbolu butunuyle buyuk bir basarisizlik icinde, ve bu sezon en az iki takim cok iyi bir sezon gecirmezse yili 17. veya 18. kapatacagimizi ongorebiliriz. besiktas'in sampiyonlar ligi'nde bonus'tan baska bir sey almasini cok beklemiyorum, belki bir iki puan. sivas ve trabzon ise gruplara kalamayacaklar belli ki. fenerbahce ve galatasaray, avrupa ligi veya konferans, hangisinde oynarlarsa, sadece kendileri icin degil ulke puani icin de bu sezon basarili olmak zorunda.

    kendi acimizdan, 2021-2022 sezonunda alacagimiz puan bos gecirdigimiz(0.5 puan) 2017-2018 sezonunun yerine gececegi icin bu yil iyi bir performans gostermek kulup siralamasinda ilerlememiz icin de cok kritik. su anda avrupa ligi'ne cikarsak buyuk ihtimalle son torbada olacagiz, konferans ligine dusersek orada bile ilk torbada degil ikinci torbada olacagiz.

    15. siraya cikmak icin rakiplerimiz kibris, hirvatistan ve cek cumhuriyeti. kibris ve hirvatistan 4 takimla baslamislar, 2ser takimlari devam ediyor, en iyi ihtimalle 2ser takim puan toplayacak, 4'e bolunecek. cek cumhuriyeti'nde ise 5 takimla baslanmis ve 4'u devam ediyor, ustelik 4'unun de gruplarda oynamasi garanti gibi. biz sivas ve trabzon elendikten sonra kalan uc takimla bu rakipleri geriden gelip gecmeye calisacagiz. isimiz buyuk ihtimalle cok kolay degil, muhtemelen sezonu 16. veya 17. tamamlayacagiz ve 2022-2023 sezonu ikincisi 2023-2024 sezonunda cl on elemesinde olmayacak, avrupa'daki takim sayimiz 4'e dusecek.
  • 21
    biraz bahsedelim. öncelikle bugünkü uel maçları da bitti. hem ucl hem de uel'de playofflar öncesinde tablo şöyle;
    https://gss.gs/z3q.png

    bizim 2 takımımız gruplarda, galatasaray da ne yapıp ne edip gruplara kalmalı, alt taraftan tehdit eden iskoçya'nın celtic ile beraber ana puan kaynağı rangers ile eşleştik. çok kritik maç olacak.

    ukrayna bugün iki takım kaybetti. bir takım uel gruplarında ama pek şansları yok, dinamo kiev de muhtemelen ucl gruplarına kalacak. yine şaktar ve kiev üstlenecek bu işi.

    avusturya'nın 2 takımı uel gruplarında ama üst tur şansları pek yok. salzburg muhtemelen ucl'ye kalacak. geriye lask linz kaldı, onlar da play off'da sporting lizbon ile eşleşti, maç da portekiz'de. umarım lask gruplara kalamaz.

    belçika ve hollanda sıkıntısız ilerliyor, onlara diyecek pek bir şey yok.

    türkiye için; bu sezon başakşehir en azından ucl'den 3. olup avrupa liginde devam etmesi lazım, galatasaray en az çeyrek final yapmalı, sivas'ın da alacağı her puan değerli.

    ya tamamen batacağız, 14-15 olacağız ya da 9-10 arasında tutunacağız.

    hayırlısı.
  • 69
    avrupa maçlarını değerlendirirken baktığım tek unsur. 10. sıradayız. 8. sıradaki belçika'dan 17. sıradaki iskoçya'ya kadar ligler arasında pek bir fark yok. bunu kabul etmemiz lazım. etmezsek yanlış değerlendiririz.

    ilk 25'te yer almayan romanya'dan veya 18. polonya'dan oyuncu transfer edemeyiz. seviyemize uygun değil. ama isviçre veya çek cumhuriyeti takımına karşı oynarken de böbürlenemeyiz. transfermarkt değerlerine falan bakmayın.
  • 33
    çok değil, bundan 7 sene önce (şimdi düşününce çok geldi) schalke 04’ü eleyip şampiyonlar liginde çeyrek final oynarken, ertesi sezon şampiyonluk adaylarından juventus’a içerde - dışarda maç vermeden saf dışı bırakırken kimsenin çok da gündeminde olmayan sıralamadır.

    tam futbol olarak bir yere geliyoruz dediğimiz anda çıkan yabancı sınırıyla ertesi sezon aynı şampiyonlar ligi'nde sağ bekimiz tarık çamdal, orta saha rotasyonunda bilal kısa ve jem paul karacan gibi isimlerle mücadele etmek zorunda kalmıştık. o gün türkiye'de futbolun ilerleyişinin nasıl tersine bir sürece döndüğü dün gibi aklımızda. arkasından kalkan yabancı sınırı ve beşiktaş'ın kazandığı başarılar yine ortada duruyor.

    aslında bu sıralama biz taraftarların değil futbolu yönetenlerin umrunda olması gereken bir durum. fakat neresinden tutsanız elinizde kalan bir yönetim sistemimiz var. bu durum ülkedeki her alana sirayet ettiği gibi futbolu da içinden çıkılmaz bir noktaya getirmiş durumda. ihaleci müteahhitlerin hobi bahçesine dönüşmüş futbolumuz, menajer, kulüp ve siyaset ilişkisinin en rezil örneklerini barındırmakta. öyle ki alt yapıya yatırım diye her kafadan bir ses çıktığı dönemde, ülke alt yapısının en elit oyuncularından olan ve bugün avrupa ligi'nde üç gol birden atan yusuf yazıcı'nın, milli takımda süre alamadığı bir ülkeyiz biz.

    peki futbolu yönetenlerin buradaki insanların düşündüğü kadar düşünmediği bir durum için yaygara koparılması ne kadar mantıklı?
  • 32
    sözlükte hala takip edildiğini gördükçe üzüldüğüm sıralama.

    farkında mısınız bilmiyorum ama türk takımlarının avrupa maçlarını san marinoluların milli takımlarını takip ettiği gibi takip eder olduk.

    maç önü "o maç bu maç", "bu sefer olacak".

    maç sonrası "yine olmadı" ve kapanış.

    ki bunlar iyi günlerimiz, yunan takımları toparlanmaya başladı, rum kesiminin takımları da iyi maçlar çıkarıyor.

    ufukta 16-17. sıralar gözüküyor ne yazık ki.
  • 18
    2020-21 sezonu ülke açısından en önemli sezon olacak.
    yeni sezon başlarken durum şu;
    https://gss.gs/YPM.png

    https://kassiesa.net/...thod5/crank2021.html

    gelecek sezon tam 9700 puan silinecek yani bu sezon iyi geçmezse bir anda kendimizi 14-15. sıralarda bulabiliriz gelecek sezonda.
    başakşehir, sivas ve alanya ''pek'' tecrübesi olmayan takımlar. geriye biz ve beşiktaş kalıyor. toparlarsa bu 2 takım toplayacak.
    bizim de artık 2014'den beri avrupa kupalarında bana göre ''kaybettiğimiz'' ağırlığımızı koymamız ve bayağı ilerlememiz lazım. yoğun geçecek sezonda avrupa olmadan ilerleyelim falan diyordum önceden ama tablo kötü. toplamak lazım.
  • 53
    https://www.uefa.com/...gs/country/#/yr/2022

    bu sene ülke olarak 20. basamakta olduğumuz, toplam kulüp performansıyla oluşturulan sıralama. büyük bir utanç kaynağı, özellikle üstümüzdeki liglerin bütçelerine ve taraftar potansiyeline bakınca.

    10. sıradan bize gelene kadar bakıyorum da herhangi bir kurada bu liglerin takımlarıyla eşleşince kolay rakip muamelesi yapıyoruz*. ama son 5 yılda hepsi üstümüze çıkmış. geçen sezon son yıllarda avrupa'da en çok maça çıktığımız sezonlardan biriydi, konferans ligi sağ olsun. yine de üstümüzdeki takımlardan sadece rusya, ukrayna, belçika* ve hırvatistan bizden az puan toplamış. ilk ikisinin sebebi malum.

    olumlu tarafından bakarsak puanlar oldukça yakın. 5 takım yolluyoruz. en azından 4'ü mart ayına kadar elenmezse gelecek birkaç basamak tırmanma ihtimali var. sıralamayı 2-3 sene içinde ilk 10'a çekemezsek zaten şu anki bütçelerden de eser kalmayacak. ekonominin gidişatıyla işler iyice sarpa saracak.

    bizim bu sezon sıfır katkı yapacak olmamız ayrı utanç konusu, ama oralara girmek istemiyorum artık.
  • 67
    fb ve başakşehir gruplarını lider bitirerek üst tura çıkarlarsa puan açısından müthiş olur. he bu arada fb'den gelecek hayır hiç gelmesin bana göre de yani sonuçta maalesef ülkeyi temsil ediyorlar.

    trabzon 3 ya da 4.bitirir. ilk 2 şansı bana göre yok. 3.bitirirse konferans liginde 1-2 tur ilerleme şansı var. oradan da puan alabiliriz.

    sivas ise grubunda herkesin aynı averajda ve aynı puanda olduğu ortamda, tüm futbol gurmeleri bilir ki sonuncu olarak grubu bitirir.
  • 22
    diyebileceğim tek şey yaklaşıyor yaklaşmakta olan. toplamda 5 takımla avrupa sezonuna başlıyoruz, 2 tanesini ön elemeler sonucu kaybettik geriye 3 takım kaldı. eğer biz rangers turunu da geçersek bu sene biraz puan toplayabiliriz, yoksa başakşehir ve sivas ikilisinin bu seneki fikstür ve kadro kaliteleri dolayısıyla herhangi bir katkıda bulunabileceklerini düşünmüyorum. gruplarda garanti takım potasından düşersek eğer, geçmiş olsun.
  • 31
    avrupa kupaları 2020-2021 sezonu birinci haftası sonunda oluşan puan durumu ve takım sayısı:

    10) avusturya: 31.825 --- 4
    11) ukrayna: 29.500 --- 3
    12) iskoçya: 29.325 --- 2
    13) türkiye: 28.900 --- 2
    14) danimarka: 27.375 --- 1
    15) güney kıbrıs: 27.250 --- 1

    bence 13.'lük hayırlı olsun. güney kıbrıs ve danimarka tek takımla oldukları için bizi geçemezler diye tahmin ediyorum. başakşehir ve sivas en azından 6-7 puan alsınlar.

    13.'lük demek 2022 mayıs ayında şampiyon olan takımımızın şampiyonlar ligi grupları için 2 tane ön eleme oynaması demek.

    herkese geçmiş olsun.
  • 60
    fivethirtyeight'in istatistiksel modelleri ve kassiesa'nın elemelerdeki update'lerinin yardımıyla hobi olarak bir modelini oluşturduğum ve takip ettiğim sıralama.

    şu ana kadar alınan sonuçlar aslında türkiye'nin kendisini 21. sıradan ilk 16'ya attığını az çok garantiledi. hedef kısaca kendimizi ilk 15 lige atmak. 15.lik şampiyonlar ligi'nde iki takım, avrupa ligi'nde kupa şampiyonu ve konferans'ta iki takım demek iken 16.lık şl'de 1, uefa'da 0 ya da 1 (kupa şampiyonu), konferans'ta iki demek.

    şu anki (benim modelime göre, ikinci hafta maçları sonrası, gruplar sonrası hariç) beklenen sıralama şu şekilde:

    11- sırbistan 31.30
    12- çek cumhuriyeti 30.96
    13- norveç 30.25
    14- isviçre 29.55
    15- türkiye 29.50
    16- ukrayna 29.43
    17- danimarka 26.91
    18- rusya 26.22 (sabit)
    19- hırvatistan 26.01
    20- yunanistan 25.99
    21- israil 24.66
    22- kıbrıs 24.42

    kısacası türkiye ukrayna'nın üzerinde bitirdiği durumda 5 takım ve iki takımı şampiyonlar ligi elemelerine sokuyor. bu formatın devam ettiği koşulda şl elemesine girmek bir yerde gruplara kapağı atmayı çok kolaylaştırıyor, gruplara kalmak demek de ülke puanı toplamak demek. tahmini puanımız çok yakın olacak isviçre ve ukrayna'yı dikkatle takip etmemiz lazım. ukrayna takımları gerçekten çok kötü oynadıkları için sivas vs formdan düşse de (ki model sivas'ı hala hiç beğenmiyor) üstlerinde kalabiliriz. isviçre'yi geçer miyiz bilmiyorum, zürih çok kötü ama 538 modeli zürih'i kosova takımları ayarında görüyor. maç kazanmaya başlarlarsa onlara yetişemeyebiliriz.

    bu sıralamalar 2023'ü değil, 2024'ü etkileyecek bu arada, not olarak geçelim. 2023'te 20.liğimiz kesin. *
  • 47
    https://kassiesa.net/...thod5/crank2022.html

    baktıkça içim kararıyor. hiç fire vermeden alabileceğimiz her puanı kovalamamız gerekiyor. tek iyi şey, halen firesiz beşte beş gidiyoruz. fire verseydik yirmili sıralarda kendimizi bulmamız işten bile değildi. durum oraya doğru giderse, işin gerçeği bu kadar çaptan düşmüş bir ligde şampiyon olmak da mesele değil. isveç'te, israil'de macaristan'da kim şampiyon oldu biliyor musunuz? ben bilmiyorum.

    düzeltme: klavye kaynaklı hatalar
  • 25
    lokomotif takımların son dönemlerde hayal kırıklıkları oldu ancak asıl mesele, bu kupaya katılan anadolu takımlarından hiçbir katkı alamıyoruz ve bu konuya değinen bir tane bile medya çalışanı yok.

    son 5-6 senede ülkenin lokomotif takımları hariç sadece 16-17 sezonunda osmanlıspor ve geçen sezon başakşehir ciddi katkı verdi. bu süreçte avrupa kupalarına katılma hakkı elde eden konyaspor, akhisarspor, alanyaspor, yeni malatyaspor gibi kulüpler resmen çuvalladı. kimse tecrübesizlik, avrupa'da oynama alışkanlığı gibi boş şeylerle bahane üretmesin. ispanya, italya, fransa'yı falan geçtim ukrayna, avusturya, belçika gibi ülkelerde ligi 4. veya daha alt sırada bitiren takımlar bu turları rahatlıkla geçebiliyor. osmanlıspor gittiği ilk sezonda 3 eleme geçip grubunu lider bitirebildi bildi mesela çünkü iyi ve hazır girdiler en önemlisi de bu kupaya saygı duyan bir hocaları vardı*. son dönemde ise ne anadolu kulüp hocaları ne de yönetimleri bu kupaya saygı duyuyor. biz lige asılalım, burada rotasyon uygulayalım, ligdeki para daha kıymetli kafasındalar. halbuki avrupa'ya gidip orada 2-3 oyuncu parlatsalar zaten mali açıdan ihya olacaklar ama bunun bile farkında değiller. ilk defa bu kadar geç açılan bir avrupa sezonunda dahi yeterince hazır olamıyorlar.

    halbuki lig veya kupayı bu tarz turnuvalara katılabilmek için oynuyorsun, madem bu turnuvaları iplemeyeceksiniz katılmak için mücadele vermeyin o zaman! ya da lig bittiğinde iyi sıralama elde ederseniz hakkınızı ülkenin lokomotif takımlarına devredin. fenerbahçe 17-18 sezonunda küme düşme tehlikesi geçirdiği sezonda avrupa'da gruptan çıkmıştı. trabzon daha evvel ligde kötü geçirdiği sezonda buralarda tutunmaya çalışırdı, en azından grupları falan geçerdi.

    avrupa kupalarındaki başarısızlığımız artık üniversitelerde tez konusu haline falan gelmeli, çok ciddiyim canım sıkılıyor daha ağustos-eylül aylarında 2-3 takımımızın elendiğini görünce. spor bakanlığının ve kepaze federasyonun zaten bu tür şeylere önem verdiği yok ama en azından kulüpler artık bilinçlenip bu meseleye önem vermeli. yoksa 3-5 sene içinde uefa ülke sıralamasında ilk 20 yi bile kaybedeceğiz.
  • 61
    konferans ligi, avrupa ligi ve şampiyonlar ligi'nden gelen puan katkılarının eşit değerlendirilmesinin sıralamada özellikle ilk 8 sonrası ülkeler için büyük sapmalara yol açtığını düşündüğüm sıralama.

    bu durum bu sene değiştirilirse şu anki konumumuzla bize büyük haksızlık olacak; çünkü şampiyonlar ligi'nde alamadığımız puanların da etkisiyle, altımızdaki ülkelerin daha düşük düzey turnuvalarda sağladığı istikrar sebebiyle bu noktaya kadar gerilemiş durumdayız. şimdi de şampiyonlar ligi'nde olmamanın avantajını biz yaşıyoruz. bu durum devam ettiği sürece, 3-4 yıl içerisinde hatrı sayılır bir yükseliş yaşarız ancak bu suni bir yükseliş olur. şampiyonlar ligi'ne tekrar 2 takım gönderebildiğimiz günler gelince, düşüş trendimiz başlar. tabi bu, ülkeler arası futbol kalitesinin sabit kalacağı varsayımı için geçerli.

    bu turnuvalardan gelen puanların eşit katkı sunması; burs, lisansüstü eğitim başvurusu gibi konularda odtü, boğaziçi gibi üniversitelerde 3.2 not ortalaması yakalayan bir mezunun, herhangi bir anadolu üniversitesinde 3.8 not ortalaması yakalayan bir mezunun arkasında kalmasıyla eş değer bir adaletsizlik yaratıyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın