• 2
    lord ünvanına sahip olup 1992-1996 yılları arasında ingiltere baş yargıçlığı yapmış olan peter taylor'un hazırladığı rapor. 29 ocak 1990 tarihinde yayınlanmıştır. adli kısmı çok ilgi alanımıza girmese de o gün için 95 olan kayıplardan en az 41 tanesinin kurtarılabilir olduğu sonucu yer almıştır. ilgi alanımızla ilgili kısmındaysa ingiltere'deki tüm stadyumların tamamen koltuklu ve tribünlerin önünde demir bariyer olmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği yönünde karar içermektedir.

    bu düzenlemelerin yapılması için ingiliz futbolunun en üst iki ligindeki takımlara 1994-95 sezounun başlangıcına kadar, diğer liglerdeki takımlara ise 1999-2000 sezonunun başlangıcına kadar süre verilmiştir. bu süre zarfında tüm takımların stadlarında uyması gereken güvenlik prosedürleri değiştirilmiştir.

    bu rapor ve bu raporun istisnasız arkasında durulmasıyla başlayan süreçte ingiliz futbolu bir devrim geçirmeyi başarmıştır. stadyumlar yenilenmiş, yenilenen stadlar kontrollü hale gelmiş, bir yandan seyirci güvenliği sağlanırken bir yandan da endüstriyel futbola giden yolun temel taşları dizilmeye başlanmıştır.

    ingiliz futbolu heysel ve hillsborough gibi iki büyük utanç vesikasından bir premier lig çıkarmayı başarmıştır. bunu mümkün kılan da devletin net, tavizsiz ve kararlı tutumu olmuştur.

    bazen acaba bizi de bir hillsborough faciası kurtarır mı acaba gibi korkutucu bir düşünceye kapılıyorum. sonra böyle bir faciadan sonra ne kimsenin böyle bir rezilliği kabullenip de üstüne gitmeyeceğini, gitse bile sorun çözmek değil birilerinin üzerine işi yıkmak için gideceğini, ikisi de olmasa bile illa ki birilerine istisna sağlanacağını hatırlayıp bu düşünceden kurtuluyorum...
  • 5
    ingiltere’nin en büyük stad izdihamını ele alan rapor. ingiltere’de bundan sonra bu tarz ölümler yaşanmamıştır.

    ülkemize gelecek olursak, stadyumda izdiham sonucu ölümlerle türkiye, ingiltere’den daha evvel tanışmıştır. 17 eylül 1967 kayserispor sivasspor maçı gibi, sonucunda 40 kişinin hayatını kaybettiği, akabinde iki şehirde de karşı şehrin plakalı araçlarının yakılıp yüzlerce kişinin yaralandığı bir leke futbol tarihimizde durmaktadır. bu niteliği ile bu maç türk futbol tarihinde ilk ve tektir. hakkında bir rapor yazılmış mıdır bilinmez, ancak bu maçtan sonra beşiktaş tribününde 2000li yıllarda bıçaklanan bir taraftar haricinde, stadyumda cebir sonucu bir ölümü hatırlamıyorum türk futbol tarihinde.

    ancak türk futbol reformunu taylor raporu benzeri bir inisiyatife endekslersek, ben bunun türkiye’nin siyasi konjonktürün gevşemeden gerçekleşeceğine inanmıyorum. türkiye’de futbol ve onun getirdiği polemikler, çatışmalar genel çerçevede iktidarların toplumdaki negatif enerjiyi kusmalarını sağladıkları bir alan olarak görünmektedir. ülke ne zaman ki buna ihtiyaç duymaz, futbolun sorunları da kökten ele alınır inancındayım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın