• 144
    bilmeyenler için ferrari'nin geçen sene yaptığı hileyi az çok izah edeceğim. geçen sene f1 araçlarındaki yakıt akışı tek bir fia sensörü tarafından ölçülüyor ve kurallar, yakıt akış oranını herhangi bir şekilde attıran her türlü cihaz, sistem ya da prosedürü yasaklıyordu. ferrari takımı binotto (ki kendisi motor mühendisidir) önderliğinde bu motora giden yakıt akışında bulunan sensörün şifresini çözüyor. atıyorum 1-3-5-8 saniye aralığında fia'nın taktığı sensör harekete geçip kontrol vasfında bulunuyor. (yani süreler sabit) ama bu uyanıklar bu aralığı çözüp tabi sabit aralık olmasının da avantajıyla motora daha fazla yakıt pompalıyorlar sensöre yakalanmadan. bu da diğer rakiplerinden en az 40-50 fazla beygir gücü yakalamalarına olanak sağlıyordu. diğer takımlar bundan şüphelenince sezonun sonlarına doğru ferrari'yi protesto ettiler. protesto sonucu fia, ferrari'nin yakıt sistemini detaylı incelemeye aldı ve tabi çözdü adamlar. normalde puan silme cezaları verilmesi gerekirken formula 1'in marka yüzünden dolayı adamlar affetti ama anlaşma sağladılar, bir daha bunu yapamazsın! bundan emin olmak içinde şeytanın aklına gelmeyecek fikir sunan binotto ve ekibine güvenmeyen fia, bu sene sensörü sabit sayaç yerine karmaşık sistemle faaliyete soktu. yani 1-3-5-8 artık yok istese de olamaz.

    peki bazılarınız diyecek ki o geçen seneydi bu sene ne oldu? bu senede 2 yıldır motora doğru düzgün yatırım yapmayıp işi çakallığa vuran ferrari sıfırdan motor yapmak zorunda kaldı. işte bu sene geçen seneki motorlar kullanıldığı için ferrari ekibi diğer motor üreticilerinden en az 1 yıl geride arkadaşlar. onlar daha yeni bu motor üzerinde çalışmaya başladılar ama diğerleri zaten yasal sınırlarda o gücü üretiyorlardı. işin kötü yanı pandemi'den dolayı bu motorlar seneye de kullanılacak ve ferrari getirilen kısıtlamalar yüzünden de 2022 yılından önce iddialı bir araç yapma şansına kavuşamayacak. bir ferrari taraftarı olarak geçmiş olsun diyorum hepimize:)
  • 174
    sizin gibi rezil bir takımı allah bildiği gibi yapsın. bir takım yönetimi nasıl bu kadar beceriksiz olabiliyor, gerçekten anlamak mümkün değil. parayla rezil olmak deyiminin tam karşılığı işte bu takım.

    harika giden bir yarışın içine o kadar güzel ettiler ki, önce son sıradan başlayıp rakiplerini bir bir döken sainz’ın yarışını geç pitle mahvettiler. sonrasında da yarışı podyum pozisyonunda çok rahat götüren ve arkadakilerle ciddi bir fark açan leclerc’i pite almayarak podyumunun dışına çıkmasına sebep oldular.

    (bkz: formula 1 2021 türkiye grand prix)
  • 209
    kötü pilotunun yalvara yalvara kıyak istemesi üzerine iyi pilotunu 15 turluk sert lastikle kurda kuşa yem eden ilginç takım. leclerc şampiyon olamazsa umarım bir 20 30 sene daha şampiyonluk alamazlar.
    (bkz: formula 1 2022 ingiltere grand prix)

    edit: hala leclerc'e sallayan, yeteneksiz kötü diyenleri görünce cidden sinir basıyor insanı. farklı şeyi mi izliyoruz ne yapıyoruz ben anlamadım ki.
  • 177
    diğerleri gibi araba satabilmek için formula 1'de yarışan değil, formula 1'de yarışabilecek bütçeyi sağlamak için araba satışı yapan tutkulu italyan takımı.

    ha bir de vettel'in dediği gibi motor sporlarıyla ilgilenen herkesin gönlünde yatan aslanın adıdır ferrari, gizliden ya da açıktan fark etmeksizin...

    https://www.youtube.com/watch?v=BOT5e_S_kgs

    ayrıca tifosi olmak zordur, allah başka dert vermesin, umarım güzel günler yakındır.

    https://mobile.twitter.com/.../1374066700560257025
  • 104
    2010'lu yıllar ferrari için akreple yelkovan gibi geçti. en iyi pilot'a sahipken(alonso) araç ve yönetim(domenicali) berbattı. şampiyon olacak araç varken pilot(vettel,raikonen) yetersizdi.
    son üç sezondur ben ferrari araçlarını başarılı buluyorum. 2017 yılında mercedes'ten çok geride değillerdi. 2018'de ise çok iyilerdi ancak sezonun ikinci yarısı güncelleme yaptıktan sonra redbull'un bile gerisine düştüler. bu sezona başlarken takım patronluğunda arrivabene, binotto değişikliği sonrası sezonun ilk yarısı redbull'dan da yavaşlarken gelen güncelleme sonrasında mercedes'ten iyi konumdalar.
    2017 yılında alonso olsa belki yine şampiyon olamazlardı ancak son yarışa kadar giderlerdi. emin olduğum kısım 2018 aracında alonso ile mercedes hegomanyasını bitirirlerdi. alonso ferrari yıllarında her zaman aracın üstüne çıktı ve takımla uyumu mükemmeldi.
  • 213
    bugünkü formula 1 2022 ingiltere grand prix yarışında pit duvarında yaptıkları şovu özetleyelim.

    *şampiyonadaki en büyük rakiplerinin iki sürücüsüde oyunun dışında kalmasına rağmen yarışın ilk yarısında daha hızlı olan sürücüsünü kendisinden daha yavaş olan sürücüsünün arkasında tutup hamilton'u yarışın içine soktular.
    *güvenlik aracından sonra yarışı 1-2 olarak bitirmek yerine 1-4 olarak bitirmeye tercih eden takım.
    *lider sürücüsünü korumak yerine ikinci sıradaki sürücüsünü korumayı seçen takım.
    *pilotlar sıralamasında şampiyonluk adayı olan sürücüsünün rakibiyle olan puan farkını 25 puan daha azaltmak yerine 6 puan azaltmasını tercih eden takım.

    artık çıtayı o kadar yükseğe koydular insan şaşıramıyor.
  • 142
    2019 sezonunda düzlüklerde rakiplerini ciddi şekilde geride bırakan takım sadece 1 sene içerisinde nasıl olur da bu kadar geriye gidebilir? gerçekten de bu kadar bütçeye sahip iken bu denli bir düşüş yaşatacak bir mühendislik hatası yapılmış olabilir mi? hiç ama hiç sanmıyorum. formula 1 2020 belçika grand prix antenman turlarında hızlı bir pistte williams seviyesine düştüklerini görünce bu sezon kullanmaları fia tarafından yasaklanan parça her ne ise o parça ile hile yaptıklarına artık %100 eminim.
  • 122
    formula 1'in bir nevi tour de france gibi çalkalanmaması için hem fia hem de diğer takımlar tarafından geçen sene çok üzerine gidilmeyen motor hilesine dahil olan takım. fia da resmi olarak üzerine sağlam kanıt sunabilecek pozisyonda değildi. dava süreci çok uzun ve maliyetli olacaktı 2 taraf açısından da (fia vs scuderia ferrari) ve liberty media ile beraber yükselen f1(dolayısıyla takımların) marka değerleri ve finansları(belki sponsorluklar) azalacaktı ki zaten her takım f1'den çekilebiliriz diye bi haber yayıyor arada. fia'nın soruşturma raporların sonuçları hiç açıklanmadı, daha doğrusu teknolojik dizayn olarak hassas bilgi olarak nitelendirildi ve rekabet ruhuna uygun olmayacağı (tüm motor tasarımının detaylarını yayınlamak) için gizli olarak nitelendirildi fia raporunda.

    resmi olarak yetersiz paket olarak görünse de uyguladıkları hile yolunu artık kullanamadıklarından ispanya kış testlerinden beri sf1000'in performansı yerlerde, rezil.

    araç dizaynı uzun yıllardır olduğu gibi 1-1.5 yıl önce başlatılıyor takımlar tarafından padoktaki gazeteciler tarafından aktarılan bilgilere göre. f1 araçlarında aerodinami bir bütün paket, ve şasi'yi çıkarttıktan sonra değiştirilebilen parçalar bu aerodinamiyi çok düşük bir seviyede iyileştiriebiliyor. ön kanat, arka kanat, biraz taban, flaplar.. fakat değiştirilemeyen veya baştan dizayn gerektiren parçalar ile birlikte araç sezon içerisinde güncellenememekte. zira sadece rüzgar tüneli testleri sezonun yarısını alır. ki bu da fia tarafından kontrol ediliyor bu arada, sezon içi testler de yasak, dolayısıyla deneme yanılma yaparak aracı değiştirmek için büyük bir zaman, efor ve işgücü.

    ferrari hız avantajını kullanacağını düşünerek sf1000'i yüksek downforce modeliyle tasarladı. sf1000 virajlarda fena olmayan performans gösteriyormuş gibi görünse de motor gücü, düzlük performansı ve viraj performansını net bir şekilde ayırmak doğru olmaz. çünkü motor gücü, viraja girme hızı; frenlerden genel aero'ya her şeyi değiştirdiğinden viraj giriş ve çıkış karakteristiğiyle de oynuyor. yani sf1000'de tüm pakette sıkıntı var; ve aero güncellemelerinde çok fazla şey yapmaya çalışınca vites kutusundan frenlere kadar farklı bileşenler de etkilenebiliyor. bu hafta 2020 steiermark gp için takım tarafından getirilen güncellemeler pilotların söylediğine göre aracın karakteristiğini daha da öngörülemez hale getirmiş.

    hile konusuna geri dönecek olursak. f1 motorlarının bir yakıt akışı limiti var. -dikkat, sayıları basite indirgiyorum- dakikada 1 litre yakıt pompalanabilir motora diyor kurallar. fia'nın bunun için motorlara koyduğu mühürlü bir sensör var; fuel flow sensor. fakat bu sensörün çalışma prensibi farklı şekillerde kandırılabilir. daha önce yağ yakma olayları dönmüştü mercedes motorları için çoğunlukla, o da yasak ve onun için de ayrı sensör koyuldu fia tarafından. fakat ferrari'nin uyguladığı yol daha farklı. bu sensör her 1 saniyede bir sıvı akışını ve basıncını fia'ya aktarıyor. lakin net kanıtlanamayan teknik zorluk burada fia açısından bakınca, dava durumunda kanıt göstermek zor. ferrari zamanlamayı ayarlayarak fia sensörünün her bir tikinin (1sn-1sn-1sn-1sn) arasına gelecek şekilde fazla yakıt gönderiyor motora. fia bu yıl sensör veri akış zamanlarını random olarak değiştirdi. (0.3sn - 1.7sn - 1.1sn - 0.6sn) ve buna ek olarak 2. bir akış sensörü de ekledi motorlara. bu sebepten ferrari'nin artık bu yolu kullanması mümkün değil.

    tabii ki bunlar resmi olarak hiç açıklanmadı fakat tüm yazılan çizilenler bu yönde, fia'nın bir anda yakıt akışınının kontrol edilme yöntemlerine yönelik kararlar alması, sensör zamanlarını değiştirmesi; bu yıl 2.sensörü eklemelerinin tesadüf olması çok zor, dolayısıyla her takım tarafından kabul edilen görüş bu şekilde.

    bence bu sezon yüzlerini kurtarmaya çalışabilecekleri tek yol hungaroring gibi fazla downforce isteyen pistlerdeki performansları ve bir şekilde iyileştirecekleri motor güncellemeleri, yoksa aero güncellemeleriyle olacak iş değil. bu yıl istatistiki olarak önemli olan monza'da (ferrari'nin 1000.gp'si mi ne olacakmış sanıyorum) olası bir kötü senaryo bu gidişle olacak gibi.
  • 236
    2025 sezonu için çıkan haberle ilk cemresi düşen formula 1 takımı.

    --- alıntı ---
    iddia | yepyeni bir ferrarı geliyor!

    italyan ekibi, sf-24'e kıyasla %99 yeni bir araç üretecek.

    2024'e dair bileşenlerin sadece %1'inden azı 2025'e taşınacak.

    bu süreçte red bull ve mclaren de örnek alınacak.

    (autoracerıt)

    kaynak: https://x.com/.../1869642035311038853

    --- alıntı ---

    gerçek ferrari taraftarları bu haberin ne demek olduğunu gayet iyi bilir. yeni sezon için sabır diliyorum hepsine.
  • 103
    formula 1 2019 japonya grand prix hakkında f1 yorumcularından sürekli duyduğum ferrari'nin singapur yarışı ile birlikte getirdiği güncellemenin ne kadar gerçekçi olduğunu gösterecek olan pist olduğu idi. cuma günü yokları oynayan devamında sıralama turunda mercedes'e havlu attıran bu takım resmen mercedes'in yaptığı hız saklama taktiği ile mercedes'i avladı.

    şimdi sezon başında mercedes hakkında son yılların en dominant aracının üretildiği konuşuluyordu ve rakipsiz oldukları dile getiriyorlardı. sezonun sonuna doğru bakıldığında aslında bunun sebebi mercedes değil ferrari olduğu ortaya çıktı. o bahsettikleri acayip dengeli, maksimum performans veren dedikleri araç avusturya yarışında motor patlayacak diye gaza basamadılar. belçika - italya - singapur - rusya ve japonya da pole alamadılar ve en önemlisi yukarıda bahsettiğim gibi aracın ne olduğunu anlatan japonya pistinde ferrari'den tokat yediler.

    şöyle bir toparlarsak downforce konusunu bir kenara bırakarak başlayan ferrari sezonun yarısından sonra downforce ile ilgilendiği kadar sezon başında ilgilense şuan leclerc mi vettel mi şampiyon olacak diye konuşuluyordu. bu arada sezonun ilk yarısında yokları oynayan ferrari, bahreyn - kanada ve avusturya yarışlarını da kazanabilirdi. bahreyn - kanada - belçika - italya - singapur - rusya - japonya kazandıkları pole pozisyonları toplamda 7 yaptıkları 17 yarış içerisinde. genel tabloya bakınca kısaca ferrari mercedes'e bir şampiyonluk hediye etmiş durumda. mercedes'in de en iyi yaptığı iş eline geçen fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek.
  • 229
    formula 1 2023 bahreyn grand prix üzerinden kısa bir zaman geçmesine rağmen dayanıklılık ve hız konusunda okların üzerine döndüğü takım.

    takımın ilk yarış hafta sonunda, yarış günü aceleyle charles leclerc'in batarya ve motor elektronik sistemini değiştirmesi (yıl içerisinde toplam iki adet kullanma hakkı var her pilotun) 'acaba?' dedirtmişti. kuşkular haklı çıktı ve değiştirilen yeni parça da yarış içerisinde sorun çıkardı, ilk yarıştan leclerc yarış dışı kaldı. işin kötü tarafı bu iki parçanın da kullanılamaz halde olabileceği konuşuluyor. bu da daha ikinci yarıştan 10 sıra grid cezası alması anlamına gelebilir charles leclerc'in. kaldı ki tüm sezonu o parçayla bitirebilme ihtimali de oldukça düşük olacaktır. şimdilik fabrikaya incelemeye gönderildi olarak biliyoruz.

    performans konusuna gelecek olursak ferrari'de yarış temposu rekabetçi durmuyor. carlos sainz yarış sonrasında verdiği demeçte lastik aşınımı konusunda geçen seneden daha iyi durumda olmadıklarını söyledi. "fernando'yla mücadele etmeye kalktığım anda lastiklerim aşırı ısındı, bu yüzden az kalsın hamilton'a da geçilecektim. aston martin ve red bull yarış boyunca zorlayabildiler, lastik ömürleri bizden iki kat daha uzun gibi görünüyor." dedi. bu takım için alarm zillerinin çalması anlamına geliyor. bu sezonu rölantiye almak zorunda kalmadan önce hemen lastik davranışlarını ve sorunu anlayıp çözmeleri gerekiyor. genelde bu basit bir sebepten kaynaklanmaz fakat bahreyn'e özel bir ayar hatası, pist karakteristiği, asfalt yapısı araca ters gelmiş olabilir. ama bunu da 3 günlük test, 2 günlük antrenman süresince anlayıp önlem alınabilirdi. esas sorun yapısal gibi geliyor bana.

    fırat keskin bunun değişen hava kanal akışı sebebiyle araç ağırlık merkezinin değişmesine bağlı olabileceği, bundan şüphelendiği şeklinde bir analiz paylaşmış. kendisi çok değerli bir mühendis, görüşlerine bir uzman yorumu gözüyle bakıyorum. hızlı virajlarda iyi olmasına rağmen yavaş virajlarda ağır kalmasına dikkat çekmiş. yani aracın aslında yeterli yere basma kuvvetine sahip olduğunu dile getirmiş. bu da benim açımdan süspansiyon sistemiyle ilgili soru işaretlerini gündeme getiriyor. mekanik yol tutuşu anlamında doğru noktada olmadıklarını düşünüyorum. bu da aracın hızlanmada lastik verimini düşürüyor gibi yorumluyorum şimdilik bu dar pencereden. lastik veriminden kastım; harcanan lastik ömrünün pist üstü hızlanmaya ve yol tutuşuna dönüştürülme oranı. bu oran düşük olduğunda lastik ısınmasına ve aşınmasına rağmen yeterli tutuşu göstermez. patinaj benzeri bir lastik israfı oluşur. bunun çeşitli sebepleri olabiliyor. en yaygın sebebi genellikle sürüklenme. özellikle alt sıra takımların aerodinamik açıdan verimsiz olan araçları yeterli yere basma gücünü üretemez, bu sebeple virajları ideal geometride alabilmek için daha fazla yavaşlamak zorunda kalırlar. aksini yaptıkları zaman araç sürüklenerek hem dönüş kabiliyeti zayıflar hem de sürüklenme sebebiyle lastik yüzeyi asfaltın zımpara benzeri etkisiyle aşınır. aynı motor tedariği olmasına rağmen alt sıra takımlarının üretici takımlarla mücadele edemiyor olması genellikle bu mühendislik ve yatırım eksikliğinden kaynaklanır. motorun sahip olduğu güç asfalta kadar verimli şekilde aktarılmadığı sürece enerji boşa gidecektir. çoğu zaman da bu yol tutuşu eksikliğinde kendisini gösteriyor ve lastik ısınması/aşınması ile sonuçlanıyor.

    red bull, ferrari, mercedes gibi yüksek bütçeli takımlar yere basma kuvveti üretme konusunda teknolojik açıdan büyük avantaj sahibi oluyorlar. bu sebeple bir sorun yaşasalar dahi bunu tespit etmeleri, çözmeleri, çözüm üretmeleri bir şekilde mümkün oluyor. fakat ferrari'nin lastik kullanımı konusunda yıllardır çözemediği bu sorunu anlamakta güçlük çekiyorum. süspansiyon sistemi her sene değişiyor, aerodinamik paket sürekli geliştiriliyor, 2-3 yarışta bir yeni taban deneniyor. yok arkadaş, lastik verimini bir türlü çözemiyorlar. aerodinami çözülse mekanik sorun ortaya çıkıyor, o çözülse taban verimsiz deniyor, arka kanatta değişiklik yapılıyor. yok, bir türlü şu sorunu çözebilecek mühendisliği ortaya koyamıyorlar.

    lastik aşınma problemlerinin basit sebepleri de olabiliyor demiştim fakat bir aracın lastik kullanma karakteristiği genellikle zor değişen, zor geliştirilen, fazla sayıda güncelleme gerektiren, her güncellemenin de kumar olduğu bir yolculuğu beraberinde getirir. örnek veriyorum, araç süspansiyonu beklediğiniz gibi çalışmadı, siz de doğal olarak çözemediğiniz bu sorunu farklı bir tasarımla çözmek istersiniz. fakat süspansiyon geometrisi değiştiği anda bu sefer oradaki hava akışı da değişir. bu sefer tabanda yere basma gücü kaybedebilirsiniz. ya da arka kanada giden hava size beklediğiniz basma gücünü kazandırmaz.

    italyan takımın sezon başında çözmesi gereken sorunlar listesi bir hayli kabarıkken rakibi olan red bull oldukça ileride başladı sezona. aşağıya lastik kullanım ömürleri ve lastiklerin kullanılan tur sayıları/yarış hızı verilerini gösteren bir grafik ekleyeceğim. yarışın üçte ikilik kısmında red bull'un zorlamadığını, amus'un haberine göre max ve checo'ya koruma moduna geçmelerinin söylendiği, tur başına çok rahat 1 saniye daha hızlı gidebilecek potansiyellerinin olduğunu belirtmek gerek.

    https://gss.gs/TU5.jpg

    bu grafik bize şunu gösteriyor. yumuşak lastikle red bull şu an rakipsiz. muhtemelen sert lastikle de öyle fakat henüz sert lastikle zorlamadıkları için henüz onu göremedik.
  • 108
    formula 1 2020 sezonu'nda mercedes'ten hatta redbull'dan kötü olmak için bin bir sebebi olabilir ama sahip oldukları bütçeye bakıldığında hiçbir şey maclaren ve racing point'ten bile daha kötü olmalarını açıklayamaz.

    iş bilmeyen bir idare yapısı ve ağlak bir pilot'un* peşinde yılları heba etmiş bir takım olarak 2020 sezonunda neden spor dünyasının en rezil takımlarından birisi olduğunu bize tekrar göstermiştir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın