messi'ye söz geçirmeye çalışmasına gerek olmayan teknik direktör. kendisi barcelona'da iyi bir başlangıç yapmıştır, ancak bu kendisinin üst düzey bir teknik adam olduğunu 'henüz' göstermez. çünkü messi sakatlıktan döndüğünden beri barcelona'nın teknik direktörlüğünü de yapıyor. guardiola döneminde işleyen çarkın en büyük dişlisi olan messi son dönemde çarkın kendisi oldu. neymar'ı oynatıyor, suarez'in sezon başında yaşadığı ufak form düşüklüğüne rağmen saha içinde oldukça efektif olmasını sağlıyor. dün de bir entryimde yazmıştım, messi top çalıyor, top dağıtıyor, yeri geldiğinde pres yapıyor, top saklıyor, oyun kuruyor, arkadaşlarına nerede durmaları gerektiğini gösteriyor, ara pası atıyor, asist yapıyor, gol atıyor... sahada bu kadar işi tek başına ve mükemmel bir biçimde yapan bir futbolcunuz varsa bu sizin otomatikman rakipten 2-3 kişi fazlaymış gibi oynamanızı sağlıyor. ki messi'ye eşlik eden suarez - neymar - iniesta üçlüsü bile tek başlarına bir takımı çok farklı noktalara çekebilecek futbolcular. ayrıca barcelona maçlarını izlerken dikkat edin, guardiola'nın en büyük mirası olan tiki-taka'yı o kadar benimsemişler ki, sıkıştıkları her anda kulübeden herhangi bir uyarıya gerek duymadan bu taktiğe sarılıp kendilerini rahatlatıyorlar, rahat gol bulamadıkları maçlarda bir şekilde skoru bulup tiki-taka sayesinde maçı bitirebiliyorlar. dolayısıyla guardiola'nın mirası ve messi'nin iyice god mode'a dönmesi luis enrique'nin elini çok rahatlatıyor. elbette takıma kattığı şeyler var, örneğin suarez-messi-neymar üçlüsünün birbirine bu kadar çabuk uyum sağlaması ve göze batmasa da rakitic'in madrid dönemindeki di maria'ya yakın bir oyun ortaya koymasında sanıyorum enrique'nin rolü büyük. ayrıca xavi'nin yaşlanmasının ardından aksamaya başlayan tika-taka sistemini, tam olarak olmasa da kısmen kaldırarak barcelona'nın kanatlardan ve hızlı hücumlardan gol bulmasını da sağlayacak bir sisteme dönüş yaptırdı. bu sistemle barcelona eskisi gibi 90 dakika boyunca oyunu forse etmiyor belki ama, yavaş yavaş elde patlamaya başlayan tiki-taka'ya da bağımlılığını azaltıyor. ki bu geçiş kaçınılmazdı ve görüldüğü kadarıyla minimum zararla atlatılıyor gibi duruyor.
anlatmaya çalıştığım kısaca şu; guardiola döneminde tika-taka'yı tek oyun felsefesi haline getiren ve xavi'nin yaşlanması, iniesta'nın eskisi kadar efektif olamaması, messi'nin sakatlanması, kadro'nun değişmesi, rakiplerin tiki-taka'yı çözmesi gibi nedenlerle bu sistemin yararından çok zararını görmeye başlayan barcelona, artık tiki-taka'yı tek oyun felsefesi olarak değil, maç esnasında skoru korumak ve aktif dinlenme yapmak için kullanıyor. ki bu geçişi fazla sarsıntı olmadan atlatıyor gibi duruyor. sanırım bunda da büyük paylardan biri luis enrique'nin.
luis enrique elit bir teknik direktör mü yoksa vasat mı sorusunun cevabı ancak messisiz bir barcelona'da ortaya çıkar. guardiola'dan beri oturmuş ve çok az değişen bir saha içi dizilişe sahip barça'nın başında, bu ana kadar geldiği nokta, henüz bize enrique'yi yerme ya da övme hakkı vermez diye düşünüyorum.
not: "rakitic'in madrid dönemindeki di maria'ya yakın bir oyun ortaya koyması" derken, saha içinde önemli ve yararlı işleri göze batmadan yapması anlamında yazdım, yanlış anlaşılmasın.
not2: guardiola'yı, "rijkaard döneminin ekmeğini yiyor, bu barcelona'nın başında ben de olsam bu kupaları kazanrdım" şeklinde eleştirenlere hiç katılmadım. pep tiki-taka'nın mucididir. rijkaard bir altyapı oluşturmuştur elbette, ancak o temelin üzerine muhteşem bir gökdelen inşa eden, o dönem "dünyanın en iyi futbolcusu" olarak görülen ronaldinho'yu takımdan gönderip sistemine uygun adamları transfer etme cesaretini gösteren, rijkaard döneminde bir çok kaynakta "barcelona kanseri" olarak anılan xavi'yi, herkesin hayranlıkla izlediği dünyanın bir numaralı pasörü haline getirecek olan sistemin ortasına yerleştiren, del bosque gibi bir kurt hoca tarafından, kurduğu sistem ispanya milli takımında yıllarca birebir taklit edilen ve ispanya milli takımına tarihinin en başarılı dönemini dolaylı yoldan da olsa yaşatan bir adam kesinlike dünyanın en iyi teknik direktörlerinden biridir gözümde. dolayısıyla luis enrique için söylediklerim guardiola için hiç bir zaman geçerli olmamıştır ve olmayacaktırda.
not3: tiki-taka'yı sevmeyebilirsiniz, ancak saygı duyulması gereken bir futbol taktiğidir. 5-6 yıl boyunca barcelona ve ispanya milli takımının katıldıkları tüm kupalara ambargo koymasını sağlayan bir sistem kesinlikle "pas verip duruyorlar mk" şeklinde küçümsenecek bir sistem değildir. guardiola ve tiki-taka'yı bildiğim kadarıyla kendi bakış açımla anlattığım depolanmış bir entry yayına hazır olduğunda bu konudaki görüşlerim daha net anlaşılacaktır.
*not4: şahsi fikirlerimdir, yanlış düşünüyor da olabilirim, farklı düşünenlere saygılarımı sunarım.
*****