• 55
    bir gun elinde yetki bulunan bir siyasetci yada bir asker cikip bundan sonra herkes evinden cikarken besmele cekip istiklal marsini okuyacak, butun aile hazir olda bu kisiye eslik edecek dese ve bu uygulama bir kac yil devam ettikten sonra, millet homurdanmaya baslasa. millet bu uygulamanin gereksizliginden ve dunyada esi benzeri olmayan bir gariplik oldugunu soylese, eminim o zaman da millete "ezik" diyerek lafa baslayan tipler peydah olacak ve diyecek ki "ulan ezikler, turk olmaktan utanmayin. biz baskasina benzemeyiz. evden cikarken de okuyacaksin bu marsi, yataga girerken de! yoksa unutulur gider!". cunku bizim milletin onemli bir kismina birileri yillarca korku pompalayarak oy aldi. cunku biri seriat gelicek dedi, digeri dine saldiriyolar dedi. millet karninin acligina tokluguna bakmadi. bunu diyen iki tarafinda zenginlestigini gormedi. bu korku tuzagina dustu ve suruklendi. bu yuzden akp'ye oy atan icin akp kutsal bir parti, elestirilemez ve chp'ye oy veren icin chp kutsal parti, hic hatasi yok! bu yuzden istiklal marsi her mactan once soylenmesse kimligimizi kaybederiz diye korkar bazisi, digeri etrafindaki 7 ayri caminin birbirine karisan ezanlarinin hepsini anlamadan dinlemek ister! bu kutsal degerlere uygun sartlar sunanlara da "ezik" diye hakaret ederek soze baslar. zaten boyle lafa baslayinca da kimsenin kimseye bisey anlatamiyacagini herkes bilir!
  • 98
    milli maçlar dışında gerek olduğunu düşünmüyorum.

    hani büyükler anlatır ya yıllar önce tek televizyon döneminde trt istiklal marşı ile açılıp-kapanırmış ya bu da o dönemden kalma gibi geliyor.

    ha diyeceksiniz okunsa ne olur? birşey olmaz tabi ki ama çok önemli bir iş yapılıyormuş gibi yersiz-sürekli okunmasına karşıyım.sürekli göz önüne gelen,alışkanlık haline getirilmiş şeyler ister istemez değersizleşiyor.
  • 137
    darbeden sonra yürürlüğe konmuş bir hatalı uygulamadır. istiklal marşı kıskançlıkla korunması gereken bir milli destandır. eğlence-spor sektörüne ait bir müsabakada her maç okunmasının hiçbir mantığı yok. istiklal marşı pop şarkısı veya tribün marşı değildir. okunduğu her an ruhda hissedilmeli, anlattığı destan anlaşılmalı ve insanların kalbinde yankılanmalıdır. her müsabakada okunarak kıskançlıkla korunması gereken milli marşımız rutin bir açılış "müziğine" dönüştürülüyor.
  • 85
    1990 ların ilk yarısında pkk terörü esnasında çıktı bu uygulama. normalde sadece milli müsabakalarda milli marş okunur. lig maçlarında böyle birşey yapılması saçma bir alışkanlık.

    o senelerde tribünler terörü lanetlemek için içinde bulundukları milliyetçi havanın etkisi ile maçlardan önce milli marş okumaya başladılar. bekleneceği üzere müzikal kulağı olan herhangi bir canlıyı hayattan soğutacak kadar kötü icra ediliyordu marş. zamanının federasyonu da bari bu işi yapacaksak düzgün yapalım diye stadlarda marş çaldırır oldu. o kural da bugüne kadar süregeldi.

    taylandda sinemada da film başlamadan milli marş çalar, herkes ayağa kalkıp film öncesi marş okur. turistler de "ne garip" der gülerler. bizimki de böyle birşey işte.
  • 45
    12 eylül darbesinden sonra başlayan bir uygulamadır, yani bildiğim kadarıyla bu dönem öncesinde lig maçlarında istiklal marşımız okunmuyordu. yani "istiklal marşı okunmaz mı, din dersi seçmeli olur mu" diye coşmadan önce olayların tarihiyle ilgili en azından vikipedi düzeyinde bilgi sahibi olunması yararlıdır. 1980'e kadar böyle uygulamalar olmamasına rağmen; millet bilincine sahip, vatansever ve ülkesine hizmet etmek isteyen bir kaç nesil yetişebilmiştir. bundan sonraki yıllarda yetişen ve bir çok sözlük yazarının ve benim de içinde olduğu nesil ise; bilgiye ulaşma şansının geçmişe göre kıyaslanamayacak şekilde artmasına karşın, kaba tabirle daha "sığır" yetişmiştir. tabii ki bunda eğitim-öğretim yılının 12 yılı boyunca "almanlar yenilince biz de yenildik" tipi saçma sapan tarih öğretiminin payı çok büyük. "sen tarihini bilme, öğrenmeye de çalışma; ama haftada 5 kez istiklal marşı oku tamam" zihniyetini empoze etmeye çalışıyor bu sistem ve başarılı da oldu görüldüğü gibi. bir yanlış, 10 yaşında başlayıp 20 yaşına kadar tekrarlanınca, ister istemez çoğu insan o yanlışı doğru bellemek zorunda kalıyor. haliyle kendi başına okuyup, araştırmayınca da iş "milli marş okunmazsa türklüğümüz, din dersi seçmeli olursa müslümanlık elden gider"e kadar varıyor. haydi bize düzgünce öğretilmedi tarih tamam; ama düşünmeyi de pekala kendi başımıza öğrenebiliriz. ülke sevgisi istiklal marşı "okumak/okumamak" a indirgenebilecek kadar basit bir şey mi ki, "okunsun" diyen vatansever, "hayır gereksiz" diyen hain oluyor. şöyle örnek vereyim; osmanlı devleti'nin son döneminde memleketi kurtarmak için balkanlar'dan traslusgarp'a koşan, gece gündüz ayırt etmeden çalışan yüzlerce asker, diplomat, politakacı vs. haftada 5 kez istiklal marşı okuyarak mı kazandı vatan sevgisini? veya kurtuluş savaşında varını yoğunu orduya bağışlayan insanlarımızı istiklal marşı yazıldığı için mi yaptı bunları? istiklal marşımız okunmalıdır, hem de coşkuyla her seferinde hissederek; ama anlaşılmalıdır da. onun yazılmasına sebep olan tarih de bilinmelidir. üstüne düşünülmelidir. niye işin istiklal marşı yazmaya kadar geldiği irdelenmelidir. mehmet akif'in bir sözü vardır "allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırtmasın." diye. pazartesi-cuma okullarda, haftasonları spor müsabakalarında okuyunca aşılanmıyor ülke sevgisi ne yazık ki. "ama okunmasının ne zararı var?". yok. konuşulup çözülmeyi bekleyen yığınla sorun varken tartışmanın gereği de yok.
  • 99
    2014 de 2-3 entry geriye gidildiginde aslinda olayi gayet anla$ilabilir bir $ekilde özetledigimi dü$ünüyorum ancak $eytan ridvan'in, "milli marsi sahada okuyabilecek kaç futbolcu var" sçi$i üzerine meseleyi güncelleme adina bir entry daha girmek istedim.

    güçlenen galatasaray'in önünü kesmek için ridvan $eytani tarafindan gündeme ta$inmi$tir. ancak ne sosyal medya, ne de televizyon ekranlarinda beklenilen ilgiyi çekmemi$tir ve istenilen algi olu$turulamami$tir.
  • 117
    yabancı kuralından ziyade tartışılması gerekilen konu. gereksiz ve militarist bir uygulamadır. tabi böyle söyleyince milli marşa hakaret edilmiş!!!! gibi algılanıyor o yüzden kaldırılması topluma iyi anlatılmadığı sürece oldukça zor.
    ancak nasıl bir tiyatro oyunundan önce okunmuyorsa ve okunması gereksizse aynı ölçüde futbol maçları öncesinde de gereksizdir. keza farklı branşlarda maçlardan önce istiklal marşı okunmuyor. ülkemizde futbolun genellikle erkeklerin ilgilendiği, hegomonyasını perçinlediği bir spor dalı olması da insanı ister istemez "ataerki ve militarizm ilişkisini" incelemeye sürüklüyor :)
  • 121
    kimsenin zoruna gittigi yok. neden sinemalarda her film oncesi okunmuyor ? neden tiyatro oncesi okunmuyor ? yada neden her sabah is yerlerimizde okumuyoruz ? bir gun ise gittiginizde mudurunuzun bakanliktan yazi geldi her sabah istiklal marsi okuyacagiz dedigini dusunun. bu kadar sacma iste futbol maclari oncesi okunmasi. bunun istiklal marsinin degeriyle yada degersizligiyle hic bir alakasi yok.
  • 122
    öğrenciyken her sabah andımızı okumayı severdim, pazartesi ve cumaları istiklal marşı okunurken hiç çıt çıkmaması ve herkesin olabildiğince bağırarak istiklal marşını okuması çok hoşuma giderdi, şimdi ise stadyumda maçtan önce 7 yaşında öğrendiğim nizami şekilde duruşumu alır, güzel bayrağımızdan gözümü ayırmadan istiklal marşını okuyorum.

    ben istiklal marşı okumayı seviyorum, şu an stadyumlar harici bunu toplu bir şekilde yapabileceğim bir yer de yok, bu yüzden benim için çok özel ve maçtan önce istiklal marşı okunması değil bu uygulamanın durup dururken kaldırılması gereksiz olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın