• 2
    `sürekli ve interval koşu antrenmanlarının vücut kompozisyonu ve aerobik kapasite üzerine etkileri` adlı ankara üniversitesi dergisinde yayımlanmış bir çalışma dikkatimi çekti bu konuda. sözlükte kalabalık bir grubun vücut geliştirme ve fitness alanlarına hevesli olduğunu bildiğimden sizlere özetlemek istedim.

    çalışma düzenli olarak egzersiz yapmayan*, gönüllü 38 erkek üzerinde yapılmıştır.

    araştırma grubu, 13 kişi sürekli koşu, 12 kişi interval koşu ve 13 kişi kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır.

    sürekli koşu ve interval koşu gruplarına haftada 3 gün olmak üzere 8 haftalık bir antrenman programı uygulanmıştır.

    çok parametre var yalnız ben sadece vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi ve vücut yağ yüzdesi değerlerini paylaşacağım. tabi bu değerler çalışma öncesi ve sonrası değerler olacak :)

    incelemek isteyen yazarlar için yazının linkini aşağıda veriyorum. daha detaylı inceleyebilirler.

    sonuç olarak, vücut ağırlığının azaltılmasında sürekli koşu metodunun, interval koşu metoduna göre daha etkili olduğu; vücut yağ yüzdesinin azaltılması ve aerobik kapasitenin geliştirilmesinde ise her iki metodunda benzer olumlu etkiler gösterdiği sonucu çıkmış. yalnız tabiki sayısal değerler olarak paylaşacağım.

    ancak bu metodların verdiği sonuçların %100 bir güvenilirliği olmadığını belirtmek istiyorum. bilimsel araştırmaların yüzdesel güvenilirlikleri olduğundan her birey aynı sonucu elde edecek diye birşey söz konusu değil. ayrıca beslenme, uyku düzeni gibi parametreler araştırma alanı içerisinde olmadığından belirli bir standart getirilememiş olması değerleri etkiliyordur muhakkak çünkü bu insanlar spor yapan ve sporcu beslenmesi alışkanlığı olan insanlar değiller.

    -sürekli koşu grubundaki araştırma grubuna, %50-70 şiddetinde, 8 hafta, haftada 3 gün, 25-60 dakika arasında koşu egzersizi yaptırılmıştır.

    - yaygın interval antrenman programı uygulanan her bir araştırma grubunun 250m, 400m, 650m ve 900m mesafelerinin en iyi koşu dereceleri tespit edilmiş ve bu mesafeleri en iyi derecelerine %60-80 oranı ilave edilerek piramidel şeklinde* koşmaları istenmiştir. bu gruba da 8 hafta süreyle haftada 3 gün koşu egzersizi yaptırılmış. yüklenmeler arasında kalp atım sayısı 120-130'a düşünceye kadar aktif dinlenme uygulanmıştır.

    bulgular kısmındaki tabloyu aşağıda paylaşıyorum. sözlük formatında içinden çıkılacak gibi gelmedi bana. daha sağlıklı okumanız için tablodan takip edebilirsiniz ihtiyacınız olan veriyi.

    *

    http://i.hizliresim.com/ynk0m7.png

    sonuç olarak, vücut ağırlığının azaltılmasında sürekli koşu metodunun, interval koşu metoduna göre daha etkili olduğu; vücut yağ yüzdesinin azaltılması ve aerobik kapasitenin geliştirilmesinde ise her iki metodunda benzer olumlu etkiler gösterdiği sonucu çıkmış.

    çalışmanın aslı için;
    http://dergiler.ankara.edu.tr/...ler/17/890/11181.pdf

    yazarın notu:* spor yaparken tek bir metoda bağlı kalmamak en iyisi. sürekli yeni bilgileri okuyarak ve araştırarak, kendinizi güncelleyerek ve metodlardan kombinasyonlar yaparak spor yaparsanız en iyi verimi en sağlıklı şekilde alabilirsiniz.

    edit: gelen mesajlar dolayısıyla düzeltme yapmam gerekiyor. bu çalışma açık havada yapılan bir çalışmadır. oksijenin yağ yakımına olan etkisinden dolayı kapalı ortamda böyle bir çalışma yapılamaz zaten. güvenilirlik açısından.
App Store'dan indirin Google Play'den alın