• 215
    formula 1 2021 britanya gp‘de ilk defa denenen sprint yarışını çok beğendiğim organizasyon.

    normalde üç tane antrenman seansı yapılıyorken 3. antrenman seansı yerine bu şekilde küçük bir yarış simülasyonunun takımlar ve izleyiciler için çok iyi olabileceğini düşünüyorum. sprint yarışının dahil olmasıyla birlikte cuma günleri sıralama ile anlamlı hale gelirken, cumartesi günleri takımlar en azından yarış tempolarını görebilmek adına bir şans elde edebiliyorlar. ayrıca start anı veya yarış içerisinde yaşanancak spin veya kazalar bir sonraki gün koşulacak ana yarış öncesi sıralamalarda süpriz değişimlere sebebiyet verebiliyor.

    geçişin çok zor olduğu pistlerde sprint yarışları heyecan getirmeyecektir diye düşünülüyor ama ben tam aksini düşünüyorum. monaco, macaristan, singapur gibi yerlerde sıralama çok önemli ve sprint yarışında özellikle de startta bir iki sıra kazanmak yarış öncesi çok ciddi bir fark yaratabilir.
  • 216
    bence spordaki ceza sistemi çok hatalı, ancak kararlar büyük ölçüde tutarlı. sorun sistemde yani. basit bir prosedürden ihraç edilebilirken, rakibinize çarptığınız zaman komik bir ceza alabiliyorsunuz. çünkü kazanın sonucu değil, nasıl geliştiğine bakılıyor.

    yalnız, sözlükte çok fazla komplosever görüyorum. komik geliyor okuyunca, ama siz bilirsiniz.
  • 248
    2022 suzuka pistinde guzel bir siralama turu oldu. vettel son seansta tek tur atip en sevdigi piste veda sozlerine basladi. aractan inanilmaz performans cikardi aslinda, son seansa kalmasi mucize gercekten. en yavas 3. arabaydilar siralama hizlarinda.

    formula, motogp ve ralli ile ilgili bilmeniz gereken ilk sey bunun adinin motorsporlari oldugu. yelken ve benzeri sporlara da su sporlari deniyor haliyle. kisacasi bir alet kullandiginizda onu spordan saymamaya baslayacaksak ilk giden beyzbol olmali. cunku gobekli adamlar beyzbol oynayabilirken formula veya motogp'de atlet olarak en iyi noktanizda degilseniz sporu yapamazsiniz.

    e-spor diye bahsedilen safsata tartisilmali. sporun ruhuna ve temsil ettigi seylere tamamen aykiri bu oyunlara e-spor denilmemeli.

    at biniciligi bir spordur, olimpiyatlarda yillardir bulunan bir spor. at yarisi ise bu sporu kullanarak olusturulmus bir odul/bahis/eglence sektorudur. araba yarisi ve at yarisi isim olarak yarisi kullansa da sektor olarak baska seyleri temsil eder.
  • 82
    şifreli kanala geçtiğinden beri türkiye'de çokça izleyici kaybetmiş spor.

    sebebi de evet türkiye'de bir zamanlar sempati oluştu ancak bu sempati ve ilgi kasparov-satranç çizgisindeydi (schumacher-formula 1) bu sebeptendir ki şifreli kanala geçince ciddi bir izleyici kaybetmiştir. bunun paralelinde zaten bağlılık derecesinin çok zayıf olduğu bu ilgi formula 1'in türkiye'ye geldiğinde yıllara göre seyirci sayısındaki azalma ile görüldü.

    son yıllara dönersek zamanında ferrari'yi durdurmak için çıkarılan bir takım kurallar her sene üzerine daha saçmaları eklenerek devam ediyor. en son ne olacak merak ediyorum. güçsüz takımla güçlü takım farkını kapatma bahanesinin arkasına sığınılarak yapılan bu işler inanın bu sporun ruhuna ters.

    bakın formula 1 yayına yanlış hatırlamıyorsam 98'de ntv ile başladı. bugün lig tv'de sunuculuk yapan ve hikaye anlatmasıyla ünlü hatta bazen maç anlatmayı bırakıp maçı sikerten adam okay karacan spikerliğini yapıyordu bu yayınların. hikaye anlatma sevdası da bu yayınlardan geliyor zaten arkadaşın.

    neyse bu yıllardan beri 2003-2004 sonrası döneme kadar mclaren ve ferrari çekişmesi vardı ancak mesela sezona kötü başlayan bir takım sezon içinde önlere fırlayabiliyordu. mesela avrupa öncesinde sezonda ferrari hızlıydı ama mclaren ispanya'ya bir paketle geliyordu ki mclaren ferrariyi geçiyordu. gelişim, teknoloji ve rekabet çok daha üst seviyedeydi. işte önce motor ve test sınırlamaları derken sıralama turlarının formatı değişti hatta önce sıralamada değişmiş olabilir kronolojisini tam hatırlamıyorum. sonra test sınırları sınırlı sayıda rüzgar tineli falan derken şu an itibariyle bok olma noktasına gelmiş çok sevdiğim spor dalıdır.

    hakkinen taraftarı mclaren sempatizanı birisi olarak konuştum.
  • 201
    biraz uzun bir entry olacak. çayınızı kahvenizi kola çekirdeğinizi alın, benim hesabıma yazdırın.

    nerede o eski ramazanlar edasıyla sitem edilen spor f1. oysa her dönem kendi güzelliklerini içerir.

    f1'e dair birçok konuda eskiye özlem duyuluyor. yeni nesil motorlar, eski motor sesinin olmayışı, yarışlarda geçişin kolaylaşmasına imkan veren yenilikler, lastik savaşlarının olmayışı... çok başlık var.

    ayrılık da sevdaya dahil, f1 sevdası için de bu durum geçerli. özlediğimiz birçok şey geri gelmeyecek. ama bence yenileri sevmek için de sebepler var. insanoğlu yapısı gereği konfor alanından çıkmak istemez. sevdiği, alıştığı şey değişsin istemez. bu belki bir nebze ön yargı olarak da nitelendirilebilir.

    nedir mesela bu sitemler ve yeniliklerin sevilecek tarafı?

    1- motor mevzusundan bahsedelim. sadece f1 in değil tüm otomobil sporlarının ana özü, temeli nedir desek herhalde çoğu kişi hız der. yarışın, heyecanın temeli aslında hız. yeni nesil motorlar, hibrit teknolojisi ulaşılabilen maksimum hızı artırıyor işte. yani insanlar kendine araç alırken bile atmosferik olmasın istiyor artık. f1 motorlarının bu değişimi ve gelişimi çok doğal. f1 motorları tabiri caizse o yakıtın etinden sütünden freninden egzoz gazına her şeyi hıza çevirmeye yönelik bir teknoloji. evet o keyif veren sesten gidiyor belki ama o müthiş seviyelerdeki hızı veriyor. üstüne üstlük bildiğim kadarıyla bu motorlar daha çevreci.

    2- geçiş kolaylığını artıran sistemlerin varlığına tüfek icad oldu, mertlik bozuldu şeklinde yaklaşılıyor. pilot yeteneklerinin ön planda olması gerektiği savunuluyor. ama yarışı izlerken izleyiciyi en çok heyecanlandıran şey de o geçişler değil mi? mesela drag reduction system arkadaki pilotun hamle yapmasını kolaylaştıran bir şey. sürtünmen azalıyor ve hızlanıp atak yapıyorsun. ayrıca atak demek savunma demek. öndeki pilotun savunma yapma yeteneklerini daha sık kullanması gerekiyor. yanı sık atak izlemek, geçişleri kolaylaştıran sistemlerin varlığı bence kötü bir şey değil. yeteneklerin sergilenmesini bu kadar engelleyen bir sistem mi, bence değil. bir heyecan dopingi gibi görülebilir hatta.

    3- lastik savaşları. bu da biraz romantize edilen bir konu. aslında f1 tarihine bakıldığında tek tedarikçili dönemler oldukça sık. lastik savaşları olduğu dönemde tek takım dominasyonu olayını daha sık görmemiz de muhtemel. keza f1 takımları da şu anki koşulların lastik savaşlarına uygun olmadığını ifade ediyor. takımlarda genel kanı bırakın herkes aynı tekerle pistte neler yapıyor görelim şeklinde.

    4- tek takım dominasyonundan ''bıhtıh ya bıhtıh'' söylemi çok çok haklı. rekabet olmazsa neyin keyfi kalır ki! ama f1 tarihine bakınca da bu tek takım dominasyonu ara ara görülmüş. uzun zamandır mercedes dominasyonu hakim. müthiş bir bütçe, harika yönetim ve iyi sürücülerle haliyle liderler. hatta çok bilgi sahibi değilim ama adamlar dual axis steering diye bir şey bulmuşlardı ki düşman g*tüne. virajda pilot tekerlerin açısını değişip yere daha çok basıyor, yani yolu tutuyor ve böylece hız kaybı minimalize ediliyor. düzlüğe gelince de tekrar açıyı düzeltiyor. zaten araç süspansiyonuna müdahale sayılarak illegal kabul edilmiş. ben ilk gördüğümde çok etkilendiğim için ne olduğunu da paylaşayım istedim. şu kısa videoda çok güzel açıklanmış. https://youtu.be/U_uKHNJLSQs

    para her kapıyı açıyor işte. nasıl manchester city, paris saint germain parayla uçtularsa f1'de de parayla uçmak mümkün ama galiba mümkün-dü olacak. bu dominasyon olayını bütçe sınırı koyarak aşma ve rekabeti artırma peşinde f1. çok fazla detaya hakim olmamakla beraber gelen bütçe sınırıyla mesela mercedes parasıyla her zıkkımı deneyemeyecek. galatasaray da 10 milyon harcayacak manchester city de 10 milyon harcayacak kardeşim mantığı yani. argeye yatırılan para sınırlandırılırsa takımların gelişimleri de dengelenir ve rakabet artar mantığı ile alınan bir karar. tabi ki bu değişiklik bir anda denge sağlayamaz, sonuçta mercedes atı alıp üsküdar turu attıralı çok oldu. ama işte uzun vadede dengeyi sağlaması için mantıklı bir sınırlama. bu karar sanıyorum covid sebebiyle ertelendi. ama bu böyle bir karar ve yaklaşım olduğu gerçeğini değiştirmez.

    aman aman bilgi sahibi olduğumu, müthiş sıkı takip ettiğimi iddia edemem, çok daha bilgili yazarlar var. ama ben son söz olarak f1 için umudum var diyebilirim.
  • 170
    https://twitter.com/.../1204401206740824066

    --- alıntı ---
    pirelli 2020 için performansı daha az düşen, daha geniş aralıkta çalışan ve yakın takipte daha az ısınan lastikler üstünde çalışmıştı. abu dhabi'deki testlerde denenen 2020 lastikleri, takımlar tarafından oy birliği ile reddedildi. 2020'de de, 2019 lastikleri kullanılacak.
    --- alıntı ---
  • 236
    yine yeniden yeni bir değişikliği doğrulamış organizasyon. sürekli değiştiriyorlar efendim durduramıyoruz.

    2023 yılından itibaren iki yarışta geçerli olmak üzere lastik kullanımının kısıtlanması amacıyla sıralama turlarında pilotlar sadece belli lastikleri kullanabilecekler.

    kurala göre q1’de sert, q2’de orta, q3’te ise yumuşak hamur kullanılabilecek. eğer bu değişiklikten verim alınabilirse hem rekabeti artırmak hem de daha çevreci olmak adına kalıcı olarak bu kuralı benimseyebilecekleri söyleniyor.
  • 22
    schumy hakkinen' i geçtiği zaman sevinçten gözlerimin dolduğu, coulthard schumy' yi geçerken orta parmağını kaldırdığında sinirden küfürü bastığım, schumy bariyerlere çarpıp iki ayağını da kırdığında üzüntüden ağladığım, her sıralama turlarında saliseleri beynimden saydığım, hangi yarış pistinde pol position' da olmanın avantaj olmadığını bildiğim, kırmızı ışıklar aynı anda yandığında kalbimin yerinden fırlayacak gibi olduğu, takuma sato' nun yarışa başlayamadığı zamanları özledim ben de be sözlük...
  • 188
    13-14-15 kasım 2020 tarihlerinde istanbul'da yapılacağı resmileşti. yarışın seyircili olup olmayacağı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

    kaynak: https://tr.motorsport.com/...ic_campaign=widget-1

    çok uzun bir aradan sonra ülkemize dönen ve motor sporlarının zirvesi olarak görülen formula 1 umarım ülkemizde kalıcılığı tekrardan yakalar.
  • 227
    2021 sezonunda son yarış öncesi durumlar esit. son yarışta 0-0* kime yarıyor merak ettiğim spor branşı.

    (bkz: formula 1 2021 abu dhabi grand prix)

    ayın 12'sinde koşulacak olması da manidar.
    (bkz: 12 mayıs 2012 fenerbahçe galatasaray maçı)

    edit: sikkofield1905 yanıtladı. galibiyet sayısı yuksek olan max verstappen'e yarıyormuş. eger yaris içinde lewis deli oğlanın kafasini attirsa gider vurur çamurluna kanadina lastiğine. *
  • 197
    goat tartışmasıyla ilgili uzun süredir üstünde uğraştığımız yazının ilk partını yayınladık. bu kısımda, realistik tarafa daha çok odaklanıp veri temelli bazı analizleri inceledik.
    https://medium.com/...-part-i-a1a33bca100c

    meraklısına, her sürücünün en iyi 3 üst üste yılı baz alınarak, tarihin en iyi 7 ismi şöyle sıralanmış f1metrics analizine göre:
    1- michael schumacher
    2- jackie stewart
    3- fernando alonso
    4- juan manuel fangio
    5- alberto ascari
    6- jim clark
    7- lewis hamilton

    ikinci kısımda, birçok ismi yakından değerlendirip saygılarımızı sunacağız. *
  • 127
    60 yıl sonra mistik* logosuna elveda diyen organizasyon. eskisi: https://goo.gl/Wy8DPD - yenisi: https://goo.gl/HAkBt2

    *: bilmeyenler ya da fark etmemiş olanlar olabilir. eski logodaki "1" rakamı kırmızı şerit kısmı değildir. 1 rakamı büyük f ile kırmızı şerit arasındaki beyaz - saydam kısımdır. şahsen ben bunu ilk öğrendiğimde küçük çaplı bi' rönesans aydınlanması yaşamıştım :(

    edit: aklıma geldi. f1 eski logosundaki küçük sır perdesi dünyaca ünlü kargo şirketi fedex'in logosunda da var: https://goo.gl/61TWU1 ex kısmındaki e ve x harflerinin arasında gizlenmiş beyaz oku görebilirsiniz dikkatli bakınca.

    bir edit daha: defjam hatırlattı... aynı stranger things gizemi carrefour'un logosunda da var: https://goo.gl/Ld11SS gizli bir c, vuuhuu :(

    bir yeşillendirme de notgivingup'tan geldi: https://goo.gl/rxmPfb ziraat bankası'nın logosundaki tc ve zb harfleri.

    defansin ablasina sarkan golcu yeni juventus fc logosunu söyledi. aşağıda da değinilmiş: (bkz: formula 1/#2288528)
  • 185
    türkiyede sıradışı biçimde tekrardan küllerinden doğan organizasyon. 2000'lerin başlarına doğru türk televizyonlarında yayınlamaya başlaması ile belli bir kitle'nin büyük ilgisini çekmesiyle 2005 yılında ilk yarış yapıldı. yarışlara ev sahipliği yaptığımız ilk 3 yıl seyirci oranları güzeldi fakat 2008 yılı ile birlikte fia türkiyeyi takvimde avrupa yarış dönemi olan temmuz-ağustos ayları yerine asyadan-avrupaya doğru geçiş dönemi mayıs ayına almasıyla seyirci oranları inanılmaz düştü. yarış takviminde zamanlama değişmeyincede ekonmik krizlerin etkisi ile 2011'de takvimden türkiye gp çıktı.

    o dönem f1 maalesef muhalefetinde yarışlara harcanan parayı eleştirmesiyle türk insanına kendisini sevdiremedi. tüm bunların üzerine 2012 yılında saran medya herkesin burun kıvırdığı f1 yayın haklarını alarak, açık kanalda bile izlenmeyen organizasyonu ilk defa paralı olarak yayınlamaya başladı. nasıl olduysa yeni nesil formula 1'e ilgi duydu ve son bir kaç senedir formula 1'e ev sahipliği yaptığımız dönemden bile daha fazla izlenir oldu.

    bana göre en önemli etken formula 1 yönetiminin tabularını kırarak codamaster ile bir pyun çıkarması etkili oldu. bu oyunu oynayan çocuklar f1'i merak ettiler ve ilgi duymaya başladılar. asıl patlama yapmasını sağlayansa liberty media ortaklığı sonrası f1 yönetiminde tüm tabular kaldırıldı. artık formula 1'in kendine ait bir youtube sayfası var ve bizim yayıncı kuruluşumuz(beinsport) gibi başkalarının f1 yarışından aldıkları görünütüyü telif hakkı diyerek kaldırmıyorlar.
  • 239
    yunuslama sorunu pilotların ciddi sağlık sorunları yaşamasına yol açınca önlem alma yoluna giden organizasyon. 3. antrenman seansı sonunda aracın salınımı güvenli aralığın üstünde çıkarsa fia takımlardan aracını 10 mm yükseltmesini isteyecek. aracın yüksekliğini artırmak yere basma gücünü azaltacağı için performans ve hız kaybına yol açacak. takımlar zaten bunu istemeyeceği için yunuslamayı göze alarak araçları yere yakın setuplarla yarıştırdılar.

    ancak son azerbaycan gp’sinde hamilton’ın koltukta bir soğukluk hissediyorum demesi yunuslamanın omurgadaki sinirler üstünde baskı oluşturduğunu gösterdi ki bu çok ciddi bir durum. bu yüzden fia yunuslayan aracın yükseltilmesi konusunda takımlara zorunluluk getirecek.

    bu durum red bull için büyük avantaj çünkü araç yunuslamıyor ve hız kaybetmeden sezona devam edebilecek. mercedes’in ileriye atılım yapma ihtimalini zayıflatır ancak geriden mercedes’e yaklaşacak takım yok sezonu 3.bitirirler her türlü. ancak ferrari mercedes’in aksine yunuslama sırasında performans kaybı yaşamadığı için (ki bu göreceli kavram dayanıklılık sorunları da yunuslama ile ilişkili) ferrari bu durumdan negatif anlamda çok etkilenecektir. yunuslamaya rağmen red bull’a kafa tutabiliyorlardı ancak şimdi araç yükselirse yerden red bull’un gerisinde kalacaklar. şampiyonluk ihtimalini iyiden iyiye düşürür. kural uygulanırsa da başta dediğim gibi red bull’a çok yarar.

    https://twitter.com/...i78QzrgKh2GxhN6G656Q
  • 158
    ferrari’nin ne yazık ki hiçbir ağırlığının kalmadığı motorspor. ferrari diyoruz, bu sporun mihenk taşı desek yanlış olmaz. 2019 avusturya gp’de kazananı belirleyen max-charles kapışmasında max’in bariz bir engellemesi var ve buna rağmen ceza çıkarmayan fia komikliklerine devam ediyor.

    birkaç cümle ile çok basit bir geçmiş anlatacağım. 2009 yılında brawn gp aracı vardı. daha sonra gittiler onu mercedes'e sattılar ki mercedes spora gelsin diye. birkaç sene sonra, 2014'de, önceden bilgisi olan mercedes turbo-hybrid'e tabi ki herkesten önce araç tasarladı ve dominasyona başladı. 2019'da mercedes'in istediği lastikleri kullanıyor herkes ve değişim talebi çoğunlukla reddedildi. bu sporun pek bir anlamı kalmadı sanki.

    ferrari herhalde sadece sponsor geliriyle yürüttüğü formula 1’i bırakmak istemiyor. bu yapılanlara rağmen devam etmesi inanılmaz gerçekten.
App Store'dan indirin Google Play'den alın