• 77
    o kadar uzun süredir belli araçların tekelinde geçiyor ki yarışlar, artık pek çok kişi hızla bu spordan uzaklaştı.

    bugün hala bu sporun fanatiği bir arkadaşımla beraber izledik 2014 macaristan grand prix'ini ve şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki bu kadar kötü bir pistte son yılların en güzel yarışını izleyeceğim aklıma gelmezdi.

    macaristan pisti zaten yapı gereği geçişe çok izin vermeyen bir pist. ama yarış başındaki yağmurdan dolayı sürekli yer değiştirmeler oldu. hatalı pit tercihinde bulunan arabalar anında çok sıra kaybetti.

    ama bir son 10 tur vardı ki, aman allahım..

    son 10 tura yeni pit yapmış rosberg 15 saniye geride 4. ve birbirini sadece 1.2 saniye ayıran 3. ricciardo, 2. hamilton ve 1. alonso şeklinde girildi.

    içlerinde en avantajlı olan en taze lastiklere sahip ricciardo idi ama önünde iki dünya şampiyonu vardı. hamilton alonso'ya atak yapacakken arkasında ricciardo'nun kokusunu hissediyordu ve hücum mu savunmamı iki arada kaldı durdu.

    ama yarışın bitimine 3 tur kala ricciardo müthiş bir atakla hamilton'ı bir tur sonra da alonso'yu geçti ve lastik avantajıyla direk arayı açtı.

    bu sefer de yeni bir üçlü daha oluştu ve bu üçlüyü oluşturan 9 turda 15 saniyeyi eritip uçup gelen rosberg yaptı. hamilton tam lastikleri bitmek üzere olan alonso'ya atak girişimine hazırlanırken rosberg, hamilton ile 0.2 saniyeye kadar indirdi farkı.

    alonso bundan yararlanıp aradaki farkı 0.7 saniyeye çıkarıp 2. oldu. hamilton ile rosberg start finish düzlüğüne dip dibe geldi ama hamilton 3, rosberg de 4. sırada kaldı.
  • 200
    bugün, formula 1 2020 türkiye grand prix'sinde muhteşem bir yarış izledik. ama spora bir bütün olarak bakarsak, iğrenç bir hal almaya başladı, ve buna gerçekten üzülüyorum.

    o kadar iyi hikayeler var ki şu sporda, bu hale gelmesinin ihtiyacı nereden çıktı hiç anlayamıyorum. liberty media, amerikan kültürünü iyice spora entegre etti. o kadar saçma şeyler denediler ki, bazıları tepki görünce çekilmek zorunda kaldı, bazıları da kabul gördü. yarışa yerleştirilen garip fan videoları, nascarvari yarış biter bitmez yapılan röportajlar (sıcağı sıcağına bir şeyler almaya çalışıyorlar, ama o sıcaklığı kimse yansıtmıyor çünkü fazlasıyla politik bir ortam var sporda), kendileri getirmemiş olsa bile drs, saçma sapan pirelli monopolisi, masada takımlardan zayıf kalan yönetim organları, ses çıkarmayan hibrit motorlardaki ısrar, gereksiz gereksiz tweet'ler.

    artık zevkli yarış olgusu yapaylık üstüne kurgulanmaya doğru ilerliyor. sıkıcı bir mugello yarışı, sırf 2 tane kırmızı bayrak çıktı diye (pisti severim, not düşmek istedim) insanların %75'i tarafından çok iyi yarış seçiliyor, halbuki yarışta başka olay olmadı. bunların sonraki safhası, yapay yağmurlar, yapay kırmızı bayraklar, gridi yapay şekilde karıştırmalar olacak.

    2 sene sonra önemli kural değişiklikleri olacak, ve hedef daha yakın yarışları mümkün kılmak. buraya kadar güzel, ancak bu da çok yapay. şu an yakın takipte %40'larda olan downforce kaybı, %5'lere çekilecek. daha fazla geçiş olacak, ama geçişin bu kadar kolay olması kalitesini, önemini yitirmesine yol açacak. niceliğin niteliğe üstün geldiği bir dönemdeyiz, ve sevdiğim spor da tarihe karışacak.

    50'ler, 60'larda pistler mezarlık gibiydi, jackie stewart'ın başkaldırısıyla daha güvenli, ama halen özünü koruyan bir döneme girildi, 90'lardan itibaren ise denge bulunmuş gibiydi. değişim elbette kaçınılmaz, ama özünü koruması gerekirdi diye düşünüyorum.

    bu kadar laga luga yaptım ama, ben, yaşadığımız dönemi sevmiyorum özetle, sahteliğin ve popülizmin bu kadar kabul gördüğü bir şeye uyum sağlayamıyorum.
  • 210
    3 yarışta denenmek üzere yeni bir konsept tanıtılmış, cuma ve ctesi de izlensin diye muhtemelen uydurulmuş. ticaret bütün sporları öldürüyor. ucube gibi bir şey.
    https://twitter.com/...715191434436613?s=20
    cuma 1 saat antrenman, ardından 3 etaplı sıralama turları. ama bu sıralama ctesi yapılacak ucube sprint sıralamanın sıralamasını belirlemek için. ctesi 1 saat daha antrenman, sonra 100 kmlik pitstopsuz sprint sıralama, bu sıralama direk yarış sıralamasını belirlemesinin yanında da ilk 3e sırasıyla 3,2 ve 1 puan verilecekmiş. pazar da bildiğimiz yarış.
  • 263
    türkiye'deki yayıncısının değişeceği konuşulan spor. formula 1'in türkiye'de yayınlanması konusunda önemli olan hususlar var. bunlardan en önemlisi spora değer ve önem göstererek içerikler üretmek. en azından s sport plus tarafı için konuşacak olursak s sport bu işi fazlasıyla iyi şekilde yapmıştı. antrenmanların, sıralamaların ve yarışların tamamının yayınlanması, tamamının tekrar izlenebilir olması, yarış öncesi ve sonrası yayınlar, hafta içi yayınlar derken bu işin hakkını veriyorlardı. üstelik yarış içerisinde ve podyumda sıfır reklama sahip oldukları için çok memnundum. ayrıca bir futbol maçı için f1 seanslarının yayınlanmaması gibi hususlar, plus tarafı için yoktu. her bir seansın her dakikası, futbol maçıyla çakışsa bile rahat şekilde izlenebiliyordu. bir diğer önemli husus, bu denli niş bir sporun izlenebilmesi için yayınlara erişimin kolay olmasının gerekmesi. s sport, plus uygulamasıyla ister telefonda ister pc'de isterse de tablette, dışarda veya evde istediğim yerde rahat rahat yarış izleyebileceğim bir ortam sağlamıştı. üstelik neredeyse hiçbir teknik problem yaşamamıştım. bu rahatlık özellikle f1 gibi sporlar için daha çok gerekliydi çünkü diğer türlü yeni izleyici kazanmanız imkansız hale gelir. son önemli husus ise fiyattı. s sport plus, yıllık olarak aşırı uygun bir fiyattaydı. neredeyse bedavaya f1, tenis, nba ve çeşitli futbol ligleri gibi içerikleri rahat bir biçimde izleme imkanı sağlıyorlardı. hala da çok uygun bir fiyatta bu arada, bu yönden oldukça taktir ediyorum.

    yani kısacası s sport plus formula 1 ve bu tarz sporları yayınlamak için çok ideal ve mükemmele yakın bir hizmetti. bir daha bu kadar iyi ve ilgili bir yayın platformu bulamayacağız diye düşünüyorum. eğer ihaleyi bein sports alırsa yarışları kesintisiz izleyebildiğimize şükreder hale geleceğiz gibi geliyor. yarışların kanalları bile belirsiz olacak, her hafta ordan oraya sürünerek yarış izlemeye çalışacağız. bein sports'un bu işten kar etme şansı yok. çünkü yeni izleyici çekecek kolaylıkları içinde barındırmadığı gibi fiyat olarak da çok tuzlu olduğundan, yayınları da s sport kadar detaylı olmayacağından ötürü mevcutta izleyen insanlar da f1 tv pro gibi alternatiflere yöneleceklerdir. ki muhtemelen hem fiyat hem de performans olarak f1 tv pro bile bein sports'dan daha iyi bir seçenek olacaktır. bu yüzden bein sports bu ihaleyi alsa bile izleyici ve abone çekemeyecek, ülkemizdeki f1 kitlesi azalacak ve 2-3 yılın sonunda yine bırakacaklardır. umarım s sport bir sürpriz yaparak yayınları alır.
  • 247
    formula 1 pilotları viraj, hızlanma, fren durumlarında yaklaşık 4g kuvvete maruz kalıyorlar. pilotların yarış sırasında nabızları çok fazla yükseliyor. formula 1 pilotlarının hayatları spor salonunda geçiyor. özellikle g kuvvetine dayanımı arttırmak için özel antrenmanlar yapmak zorundalar. saatlerce süren yarışlarda kaybettikleri kilo kaybı 6-7 kg'ı buluyor. bu kilo kaybı sıvı kaybı sebepli tabii. tüm bunlar için özel olarak beslenmek zorundalar. yüzeysel bakınca otomobil sürüyorlar ya diyenler spor olmadığını iddia edebilir ama işi yapan bir insan. spor olarak nitelendirdiğiniz çoğu daldan daha fazla efor sabrediyorlar aslında. tüm motor sporları için bu geçerli. bu sadece pilotla alakalı olanlar. bunun haricinde tam bir takım sporudur. mekanikerinden stratejistine her şey bir bütün ve hepsi birbiri kadar önemli.

    ben bunları yazarken 2022 japonya gp'sinde max verstappen pol pozisyonunu kazandı ve 2. şampiyonluğa çok yaklaştı. japonya'da olmazsa bir dahaki yarış hafta sonunda şampiyon olacaktır. leclerc 2. sainz 3. sırayı kazandı.
  • 150
    2019 sezonu gridi, stroll'un da bugün resmileşmesi sonrası kesinleşti. epey heyecan verici ve merakla beklediğim bir sezon olacak pilotlar yüzünden.

    mercedes lewis hamilton & valtteri bottas
    ferrari sebastian vettel & charles leclerc
    red bull max verstappen & pierre gasly
    renault daniel ricciardo & nico hulkenberg
    haas romain grosjean & kevin magnussen
    mclaren carlos sainz & lando norris
    force india sergio perez & lance stroll
    sauber kimi raikkonen & antonio giovinazzi
    toro rosso daniil kvyat & alex albon
    williams george russell & robert kubica
  • 224
    f1 takip etmem ama takvime ve siralamaya baktim, f1 ekipleri yarislara yetisirken ölsünler diye organize edilmise benziyor. surekli dunyanin bir ucundan obur tarafina seyahat ettirecekler insanlari.

    cok samimi soyluyorum, evlilik coluk cocuk mumkun degil bu sporda belli ki. ister mekanik ol ister surucunun ta kendisi. cok ilginc, baya kolelik sistemi, sadece parasi bol
  • 102
    2015 itibariyle pirelli'nin sağladığı lastikler hakkında bilgi vereyim istedim. pirelli takımlara 6 tip lastik sağlıyor. bunlar;

    süper yumuşak; adı üzerinde en yumuşak lastik. bu yüzden de en çok yol tutuşunu sağlıyor. en dayanıksız lastik de bu. en üst düzey verimi almak için iyice ısıtılması gerekiyor. jantın etrafında kırmızı bir bant gördüyseniz o süper yumuşak lastiktir.
    yumuşak; süper yumuşak hamurun bir üstü. yol tutuşu biraz daha az olsa da daha uzun süre dayanabiliyor. sarı bantla temsil edilir.
    orta hamur; sert hamurun bir tık altı. suzuka benzeri zor ve üst düzey lastik dayanıklılığı gerektiren pistlere götürülüyor. tutuşu yumuşaklara göre daha az. beyaz bantla temsil edilir.
    sert; yol tutuşu en az, dayanıklılığı en fazla olan lastik. turuncu bantla temsil edilir.
    ıslak pist lastiği (intermediate); ıslak pist lastiğidir. pistte su yoksa, yani pist nemliyse bu lastik kullanılır. yeşil bantla temsil edilir.
    ıslak pist lastiği (wet); pistte su varsa bu lastik kullanılır. mavi renk bant ile temsil edilir. ıslak lastikleri diğerleri gibi kabak değil dişlidir. daha çok yol tutuşu sağlasa da kuru pistte kullanılırsa yavaş turlar atılmasına sebep verir.

    takımlar bir hafta sonu için 12 set kuru pist lastiği (her bir pilot için 12 set) götürürler. bu 12 setin içerisinde iki tip lastik olur ve bu lastik tipleri piste göre değişiklik gösterir. örneğin bahreyn ve singapur gibi sıcak pistlere süper yumuşak ve yumuşak set lastikler götürülürken, suzuka gibi soğuk ve lastik dayanıklılığı gerektiren pistlere ise orta ve sert hamur götürülür. bu 12 set lastiği takımlar üç adet antrenman seansı, sıralamalar ve yarışta kullanırlar. bu lastik setlerinden daha sert olanı birincil (prime), daha yumuşak olanı opsiyoneldir (option). 12 setin dışında 4 set intermediate, 3 set de mavi olmak üzere 7 set yağmur lastiği götürme hakları vardır.

    edit:

    görsel olarak;

    https://gss.gs/Eaz.jpg

    8 megabaytlık ultra detaylı görsel;

    http://s3.f1zone.net/...Formula-1_2013_5.jpg
  • 157
    komiserlerinin rezil kararlarla sezonu etkilemeye devam ettiği organizasyon.

    formula 1 2019 kanada grand prix'te sebastian vettel çim havuzuna dalmış ve piste geri döndüğünde en ufak bir direksiyon hareketi yapmamasına ve düz çizgide devam etmiş olmasına rağmen hamilton'ın önünü kapadığı gerekçesiyle ceza yemiş ve yarış elinden alınmıştı. o pozisyonda hamilton'a kaçış alanı bırakmadığı ifade edilmişti. çünkü dibinde duvar vardı.

    şimdi formula 1 2019 avusturya grand prix'inde olana bakalım.

    https://mobile.twitter.com/.../1145394898230829057

    çok net bir şekilde verstappen leclerc'e yer bırakmıyor ve tam leclerc aracı düzleyip geçmeye çalışacakken çok bariz şekilde verstappen sağa dönülen virajda direksiyonu sola kırıyor. leclerc'in solunda duvar olmaması ya da kaçış alanı olması hareketi hafifletiyor mu şimdi? neymiş, verstappen zaten her halükarda geçermiş. olabilir, ama bu ona hatalı bir sürüş yapma hakkı tanımıyor. 2 yarış önce ceza verdiğiniz hareket bir referans alınacaksa buna da vereceksin. iki olayda da ferrari'nin mağdur edilmiş olması da ayrı bir durum.

    rezalet. bunun başka bir tarifi yok. ama scuderia ferrari denen ne üdüğü belirsiz takım aynı teknik ve pit ekibinin olduğu gibi masa başında da ne kadar mal olduğunu kanıtlamış oldu.
  • 174
    (bkz: #2863369)

    son gelişmelerle birlikte, sezonun ilk 4 yarışı olan, avustralya, bahreyn, vietnam ve çin grand prix'leri ertelenmiş oldu. bu kararlar oldukça geç alındı, çünkü formula 1'i diğer sporlardan ayıran kısım, her bir yarışı 400 milyon kişinin izlemesi ve olağanüstü lojistik operasyonlar. bir futbol veya basketbol fikstürünü haftada 2 maç şeklinde sıkıştırabilirsiniz, ama bazı durumlarda arka arkaya iki haftada iki yarış yapmak bile imkansız olabiliyor, hele mevcut takvim yoğunluğunda.

    ertelenen bu dört yarışın sadece yarışı yapabilmek için ödediği ücretler toplamı bile 200 milyon $ civarında. bir o kadar da yayın geliri (veya en azından yayıncıların geliri) kaybı yaşanacak. üçüncü kalemimiz olan sponsor tarafı da kaybolacak gelirlerden. benim kabataslak tahminim, yaklaşık 500-600 m $ arası bir değer kaybolup gidiyor. kıyas olması açısından, en düşük bütçeye sahip olan williams'ın bile bütçesi 132m $ civarında. ve bu maliyetin önemli bir kısmı maaşlar + zaten büyük oranda harcanmış olan araç geliştirme, motor gibi kalemlerden oluştuğu için direkt olarak haneye eksi olarak yazıyor. bu yüzden, zaten limitte olan takım sayısı bir anda tehlikeye düşecek. williams'a ek olarak, haas takımı da çekilme kararını sorguladığı dönemde. racing point de yine yatırımcı bazlı bir takım, ancak sahibin oğlu takımda yarıştığı için zarar görmeyecektir. red bull, toro rosso ve alfa romeo büyük sponsorlar tarafından desteklendiği için yine iyi durumdalar. mclaren en köklü takımlarından biri olduğu ve yol otomobilleri de ürettiği için etkilenmeyecektir. ferrari, mercedes ve renault'dan biri ayrılırsa da kimse kalmamış demektir.

    tüm bu finansal ve lojistik konular göz önüne alındığında, takvimi öyle ya da böyle en fazla yarış sayısıyla kapatmak gibi bir hedef söz konusu. sezonun kalanı için en iyi ve en kötü senaryo tahminlerimi aşağıdaki gibi.

    en kötü senaryoda, tüm dünyada bir aşı bulunmadan, veya etkileri kontrol altına alınmadan sezon hiçbir şekilde başlayamaz. zira en güvenli ülkeye bile gitseniz, bir takım çalışanında virüs varsa bütün padoğa yayılıyor. ki bu haftasonu olanlar da bu şekilde fitillendi. böyle bir durumda bütün sezon çöpe gitme ihtimaliyle karşı karşıya. böyle bir durumda, her yarışa ayrı ayrı bakıp sadece katılabilen takımlarla düzenlemek ve şampiyona puanı vermemek ihtimal dahilinde. ayrıca haftasonları farklı formatlar denenerek (mesela 2 yarış gibi, veya sıralama yarışı gibi) gelir maksimizasyonu yapılabilir.

    daha orta halli bir senaryoda, takvimin 8. yarışı olması planlanan azerbaycan grand prix'siyle sezon haziran'da başlayabilir. bu senaryoda muhtemelen birkaç yarış yaz arasına ve aralık ayına sıkıştırılmaya çalışılacak. art arda yapılmaya daha müsait olan avrupa yarışları mı, yoksa finansal etkileri minimize etmek için çok para veren asya ve ortadoğu yarışları mı tercih edilir o da başka bir konu.

    en iyi senaryoda ise, bütün takımların mayıs ayına kadar virüsü kontrol altına alabilmesi ve bütün çalışanlarını izole etmesi koşuluyla, başka bir yarış iptal etmeden sezonun hollanda'da başlaması ihtimali. böyle bir durumda 22 yerine 18 yarış yapılabilecek ve takvim aşağıdaki hale bürünüyor:
    1 dutch grand prix 03-may
    2 spanish grand prix 10-may
    3 monaco grand prix 24-may
    4 azerbaijan grand prix 07-jun
    5 canadian grand prix 14-jun
    6 french grand prix 28-jun
    7 austrian grand prix 05-jul
    8 british grand prix 19-jul
    9 hungarian grand prix 02-aug
    10 belgian grand prix 30-aug
    11 italian grand prix 06-sep
    12 singapore grand prix 20-sep
    13 russian grand prix 27-sep
    14 japanese grand prix 11-oct
    15 united states grand prix 25-oct
    16 mexico city grand prix 01-nov
    17 brazilian grand prix 15-nov
    18 abu dhabi grand prix 29-nov

    burada yapılamayan 4 yarıştan bazılarının sıkışabileceği bazı boşluklar mevcut.

    çin: fazla iyimser olsa da, normalde 19 nisan'da yapılması planlanan çin yarışının planlandığı gibi yapılma ihtimali var bence. zira orada işler kontrol altına alınmış durumda (kaynak: https://www.worldometers.info/...rus/country/china/). ancak risk alınmaz ise, çin'in aralık ayına sıkıştırılması mevsim şartlarından dolayı mümkün olmayabilir. belki bir ihtimal, japonya ve rusya yarışlarının arasında ekim ayında yapılabilir.

    vietnam: yine çin'e benzer şekilde, japonya ve rusya arası bir seçenek olabilir. ekstradan, aralık ayında hava sıcak olduğu için sezon sonuna da bırakılabilir. en kötü ihtimal, bu sene takvime girecekleri için anlaşmalarının bitiş tarihi bir yıl ötelenir.

    bahreyn: en kolayı burası. sezon 29 kasım'da abu dabi'de sona eriyor, önceki veya sonraki hafta kolayca yapılabilir. zaten yazın buraya gidemezsiniz. muhtemelen ertelenen 4 yarış arasında en çok para ödeyen ülke de bahreyn'dir. o yüzden iyi ve orta senaryoda kurtarılması en garanti yer bence burası.

    avustralya: burası karmaşık. yaz arasında yine kış şartlarına bürünen bir mevsimi var malum, ancak ılıman seviyede. başka bir ihtimal, bahreyn ve abu dabi grand prix'lerinin ardından aralık ortasında sezonun kapanış yarışı olarak yapılma ihtimali. sezon çok uzayacağı için sezon sonundaki lastik testleri iptal edilip sonraki sezon başındaki testler uzatılabilir.

    bonus: lojistik kolaylık sağlayabilecek ekstra pistler takvime dahil olabilir. mesela italya'da virüs patlamadan önce, çin yarışı'nın yerine san marino aday olmuştu. bu açıdan aday olabilecek yerlerden birisi almanya. başka bir seçenek de, japonya veya abd'de art arda iki farklı şehirde iki farklı yarış yapılması.

    nihayetinde, en iyi senaryoda 4 yarıştan 2'si kurtarılabilir ve 600 milyon dolarlık kaybın yarısı telafi edilmiş olur. kalan 300 milyon dolar da, takımlar, sponsorlar ve izleyiciler arasında bölüşülmek durumunda kalacak. bu durumda alınacak önlemlerden biri, geliştirme maaliyetlerini düşürmek olabilir. bu da ya bu seneki geliştirme maliyetlerine yansır, ya da büyük kural değişikliklerinin yapılacağı 2021 planları bir yıl ertelenebilir.

    formula 1 böyle bir spor işte.

    edit: avustralya yarışı diğerlerinden farklı olarak iptal edilmiş, ertelenmemiş. gerekçe olarak cadde pisti olduğu için tutup tekrar inşa etmenin yaratacağı lojistik ve finansal sorunlar. bu durumda burası kesin gitti gibi görünüyor.
  • 271
    2026 yılında yeni teknik kurallarla birlikte araç konseptlerine geçilecek ve büyük bir değişime sahne olacak.

    en önemli değişiklik artık drs yok. bunun yerine aktif aeorodinami konsepti devreye giriyor. artık pistin belirlenen noktalarında, öndeki araca ne kadar yakın olduğundan bağımsız olarak, ön ve arka kanatların yatay olarak daha az sürtünme/yere basma gücü üreteceği bir mod olacak. buna x modu deniyor. frene basıp viraj girişine yaklaşıldığı anda bu mod devre dışı kalarak z modu denilen, yüksek açılı ve yere basma gücü üreten ön-arka kanat konfigürasyonuna geçiyor.

    öndeki aracı yakın takipteyken iki aracın da düzlük modu olan x konfigürasyonunu seçeceği ve benzer sürüklenme oranı yakalayacağı için drs'nin verdiği aerodinamik bir avantaj yakalayamayacağı için de şöyle bir çözüm bulunmuş: arkadaki araç drs (veya yeni belirlenecek bir mesafe) mesafesine gelince ekstra itiş gücü hakkı kazanacak.

    garip geldi kulağa başta.

    kaynak: https://x.com/.../1798709870784561189
  • 69
    serbest pilot numaraları ve son yarışta duble puan uygulamalarının 2014 sezonu ile hayata geçirileceği organizasyon.

    1 numara yine bir önceki sezonun şampiyonuna verilecek. diğer pilotlar 2 ile 99 arasında istediği bir numarayı seçebilecek. geri kalan numaralarda bir numaraya birden fazla talip çıkarsa bir önceki sezon daha üst sırada bitiren pilot istediği numarayı alabilecek. mesela 2 numara için alonso, hamilton ve raikkonen talip olursa bu hak alonso'nun olacak.

    bir takımın iki pilotu ardışık numaralara sahip oluyordu bugüne kadar. bundan sonra aynı takımın birinci pilotu 5 numarayı alırken ikinci pilot 99 numara ile yarışabilecek.

    1996 sezonundan önce formula 1'de takımlar istedikleri bir çift numarayı kendilerine seçebiliyorlardı. bir önceki sezon şampiyon olan pilotun bir sonraki sezonda yarıştığı takım 1 ve 2 numarayı alır, geri kalan takımlar da aralarında anlaşarak* istedikleri numaraları seçerdi. ferrari'nin eski zamanlarını hatırlayanlar bilir 27 ve 28 numara ile yarıştıklarını. 27 numara ferrari için ikoniktir. gilles villeneuve hayatını kaybettiğinde 27 numaralı araçla yarışıyordu ve ferrari onun ölümünden sonra bir sezon hariç olmak üzere 1996'ya kadar 27 ve 28 numaralı araçlarla yarıştı. bir sezon hariç dedim; alain prost 1989'da mclaren ile şampiyon olup 1990'da ferrari'ye geçmişti ve ferrari o sezon 1-2 numaralı araçlarla yarışmıştı. 1990 sezonunda 27 ve 28 numaraları ise mclaren almıştı ve villeneuve'ün 27 numarası ayrton senna'daydı. senna o sezon 27 numara ile şampiyon oldu.

    tyrell, 1974-1995 arasında 3 ve 4 numaraları aldı. williams da 5 ve 6 ile hatırlanır.

    1995 sezonu son yarışında 27 numara ile yarışan son pilot ferrari'den jean alesi. ondan sonra 27 numara kullanılmadı. bakalım ferrari 2014'te gilles villeneuve'ün anısını yaşatmaya devam edecek mi? alonso 2 numarayı almaktansa 27'yi tercih eder sanırım.

    http://www.trf1.net/...um.html#.UqbfgVtdWSo

    sezonun son yarışında ise hem sürücüler hem de markalar klasmanında alınan puanlar ikiyle çarpılacak.

    kaybolan heyecan geri gelecek mi bilinmez.
  • 122
    ingilizlerin hegamonyasında lewis hamilton'ı koruma temelli bir hale dönüşen organizasyon. david coulthard zamanında da gördük bunu, jenson button şampiyon olduğundaki düzensizliği de lewis hamilton bu organizasyona adım attığında koparılan yaygarayı da..

    en kötüsü de geçen sene nico rosberg'e karşı takınılan tavrı da. kim bilir belki rosberg bu çeteyle uğraşılmaz ben en iyisi zirvede bırakayım bile demiş olabilir.

    the stig nickli arkadaşımız bu entrysinde (bkz: #2249331) formula 1 2017 singapur gp özelinde yaptığı değerlendirmeyle durumu çok iyi özetlemiş. start anındaki kazadan dolayı sinirlenip kapattım sonra bu entry'i okuyunca ingiliz medyasının bir anda nasıl verstappen savunucusu olduğunu görünce bu işin artık dönüşünün olmadığını bir kere daha anlamış oldum.

    kaza ile ilgili yorumuma geçmeden önce şunu düşünmeden edemedim. yağmurun yağdığı ve yer yer ciddi su birikintilerinin olduğu, üstüne de gece yarışu olduğu için sıçrayan suda görüş açısının daha zayıf olduğu bu yarışta hamilton pole'de başlasaydı güvenlik aracının arkasında yarış başlar mıydı başlamaz mıydı?

    ingiliz medyasının veratappen hariç herkesi suçlu bulduğu kazaya gelecek olursak suçlu bir kere yüzde yüz mal oğlu mal verstappen'dir. start anı dikkatli izlenirse vettel düz kalkışın ardından hemen her pilotun yaptığı gibi sol şeritte olan verstappen'e avantaj sağlayacak sola dönüşten önce önünü kapatmak için hamle yapıyor. verstappen ise vettel önünü kapatınca sola kırıp solundan hızla gelen raikkonen'e çarpıyor sonra o ona o ona...

    raikkonen'i o en sol koridorda işi ne diyen mallara.. start anında başka nasıl geçiş yapılıyor? hamilton ise tamamiyle rai'nin yaptığını en sağ koridordan yaparak ilerledi. bu kazanın tek sorumlusu vettel önüne geçince fren yapmayan ve etrafına bakmadan sola yanaşan bilmem ne evladı verstappen'dir. peki fia onu suçlu bulacak mı? haha şaka yapıyorsunuz.. zaten onlar da şu an hamilton'ın artık neredeyse kesinleşmiş şampiyonluğunu kutlamakla meşgullerdir.
  • 143
    gavurun biri yaz arasında olanları özet geçmiş, ben de türkçe'ye çevirerek amme hizmetimi yapayım.

    - sergio perez, force india'nın kurtulması hukuka başvurdu
    - daniel ricciardo, gelecek sezondan itibaren renault için yarışacak
    - fernando alonso bu sezon sonunda formula 1'den ayrılacağını söyledi
    - mclaren, alonso yerine gelmesi için carlos sainz ile sözleşme imzaladı
    - pierre gasly gelecek sezondan itibaren red bull için yarışacak
    - oğlunun f1 kariyeri devam etsin diye stroll'un babası, force india'nın mallarını satın aldı
    - perez, stroll ile birlikte 2019 yılında force india için yarışacak
    - force india doğal olarak isim değiştirdi ve racing point oldu
    - force india üreticiler şampiyonasından diskalifiye edildi
    - force india yerine racing point üreticiler şampiyonasına sıfır puan ile dahil edildi
    - stroll gidince williams'ta koltuk boşaldı
    - ocon'un mclaren'e gitmesi bekleniyor
    - alonso veya vandoore bu hafta sonu spa'da son yarışına çıkacak
  • 262
    2024 sezonu için ssport sözleşmesini yenilememiş. yeni yayıncının bein olacağı söyleniyor. umarım gerçekleşmez, ssport plus uygulamasında izlemediğimiz yarışları rahatlıkla açıp izliyorduk. f1 doğası gereği tekrar izlenebilir bir spor. bein’in bu imkanı sağlayacağından şüpheliyim sağlasa da ssport kadar uygun fiyata sağlamaz süper lig de satmaya kalkar yanında fahiş fiyat çıkar.
  • 20
    eski tadı olmayan spor maalesef.
    schumi'yle sevmiştik biz f1'i. o gitti gideli zevkle izleyemiyorum.
    nerdesin schumi, nerdesin hakkinen... ota boka çemkiren montoya'yı, olivier panis'i, jacques villeneuve'ü, heinz harald frentzen'i hatta japon kamikaze pilotu takuma sato'yu bile özledim.
    kırmızıların en önde olmasını, mclaren'in yetişcem diye gevinmesini, bar honda, jaguar, jordan, sauber isimlerini hatta eğlence kaynağı minardi cosworth'ü bile arar oldum.
    şimdi bakıyorum da dünkü bok button kral olmuş, wettel, kubica, kovalainen, glock, sutil, toro rosso, redbullah, brawn gp... siz kimsiniz, kimlerdensiniz yahu?
    bundan sonra ne yapsan boş bernie:)
App Store'dan indirin Google Play'den alın