• 1
    babasi doktor , avukat , diplomat olan bir futbolcu gorup veya duyan var mi?*

    yakın zamanlarda ingiltere futbolu üzerine yapılan bir araştırmada, futbolcular ve babalarının mesleklerine bakıldığında, futbolcuların babalarının büyük oranda dar gelirli işçi sınıfına ait olduğu görülüyor. bu da aslinda gelismete olan veya gelismis ulkelerde futbol yetenek havuzunun daralmasi anlamina geliyor. tam bir pradoks.

    neden maddi olarak cok zor durumda olan ailelerin cocuklari en iyi futbolcu olurlar? veya amerikanin en iyi basketcileri niye arka sokaklardan cikan zenciler olur?

    gelmis gecmis en iyi futbolculari gozunuzun onune getirin ve onlarin hayat hikayelerini hatirlamaya calisin. zidane, pele, maradona, ronaldo, rooney ve niceleri cocukluklarinda tek odali bir evde 10 nufusla yasam savasi vermislerdir.

    acaba fakirlikden kurtulmak icin tek careleri spor oldugu icin mi basarili oldurlar? zenginlerden cok daha fazla istekli olduklari mi sebep?

    duyanin en iyi futbolcularinin cogu yasamlarina fakir insanlar olarak baslamislardir. sporda basarili olmanin birinci kurali fakirlik mi?

    peki eger fakirlik sporda basari icin bir kriterse neden fakir ulkeler sporda basarili olamaz? kendimizden ornek vericek olursak 80'lara kadar fakir sayilabilecek bir ulkeyken 30 senelik surecte ekomomiz ile spordaki basarilarimizin dogru orantili oldugunu gorebiliriz. ekonominin gelismesi ile devletin ve spor kluplerinin alt yapiya yatirim yapmasi spor yapilabilecek alanlarin artmasi ulkede yavas yavas spor kulturunun artmasini sagliyor. fakir ulkelerde olmayan seylerden biride bu organizaysonu saglayacak sistemin olmamasi. hala yeterli duzeye ulasamasada bir ilerleme kaydetdigimiz goz ardi edilemez.

    cin bundan 15 sene once hic bir sportif alanda basarili olamazken pekinde yapilan olimpiyat madalya siralamsinda en ustlerde olmasi tesaduf degildir.

    olimpiyat oyunlarina baktigimiz zaman bir kac yarisma disinda afrikadan sporcu goremeyiz. fakirligin spora etkisi burdan da gorulebilir. 2008 pekin olimpiyatlari madalya siralamasinda ilk 10 ulkeye bakilinca sanki dunya ekonomisi ile alakali bir taploya bakiyormus izlenimi uyanabilir.

    ortalama yasam suresi, okur yazalik, gelir duzeyi ve yasam standartlari yuksek olan ulkeler her zaman sporda daha basarili olmuslardir. bir ulkenin refah seviyesi o ulkenin spordaki basarli ile olculebilir.

    fakir ulkeler sporda basarili olmazken nasil oluyor da fakir ailelerin cocuklari sporda basarili olabiliyor?

    sebep bence bu aileler fakirler ama sonucta belli bir milli geliri olan ulkelerde yasiyor olmalari ve en azindan yeterince saglik ve gida ihtiyaclarini karsilayabilmeleri. zidane, drogba gibi fransanin gettolarinda buyumus fakir cocuklar fakir ulkede yasiyan fakir cocuklara gore daha sanslilardi. avrupada yasiyan fakir cocuklar 1 oda da 10 kisi yasadiklari icin evde yer olmadigi icin kendilerini surekli sokaga attiyorlar ayni kural turkiye icinde gecerli. her gun sokak da olan cocuk her gun fubol oynamak icin vakit buluyor. amerikan versyonunu dusunucek olursak da butun gun sokak da durmak zorunda olan cocuk potalara saldiriyor. cebinde 5 kurusu parasi yok vaktini baska bir yerde geciremez sokak da durmak zorunda.

    iste burda devreye 10 bin saat kurali giriyor.

    10 bin saat kurali nedir?

    herhangi bir dalda virtüöz seviyesine gelmek -ya da çok başarılı olmak- için o dalda 10bin saat emek verilmesi gerektiğini öne süren kural. hani şu "çalışmak" dedikleri şey.

    futbolda 10 bin saat kuralina ulasma ihtimali olan grup fakir olan cocuklardir. kucuk evlerde yasadiklari icin hayat onlaridisarda daha fazla vakit gecirmeye zorlar. onlari aileleri onlari ders calismaya zorlayamaz cunku ya okula bile gonderememektedirler yada butun gun essek gibi calistigi icin cocugu ile ilgilenemektedir. orta sinif aileri cocuklarini surekli ders calismaya zorlayacak vakiteri bulurlar ama.

    bir cok futbolcu biyografisinde cocukken topla uyudugunu duyabilirsiniz. top sahip olduklari en degerli seydir cunku. topla uyumayan adamdan zaten buyuk topcu olmaz bence.

    ozet gec lan pic dediginizi duyar gibiyim

    sonuc olarak sadece fakir olmak sporda daha basaili olmak icin yeterli degildir. eger oyle olsaydi fakir ulkeler sporda cok basarili olurdu. altin kural 10 bin saat ve 15 bin dolar kuralidir. avrupa da* fakir bir sekilde buyumek ozellikle futbolda basarili olmanin bir numarali anahtaridir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın