• 1213
    türk futbolu diyebileceğimiz bir sistem var mı? kesinlikle yok. ne var? sokak topu var. evet bizim oynadığımız futbol değil sokak topu. bunun da ana nedeni genetiğimiz.

    türk toplumu geçirdiği belki 20 bin yıllık evrim sonucu (bin yıllardır anadolu’da yaşayan karışmış toplulukların total evriminden bahsediyorum) bilgi yerine pratiği önceleyen bir toplum olmuş. bilgi sahibi olup, planlı uygulama yerine görüp hemen pratiğe aktaran bir zihin yapısı ön plana çıkmış. bu zihin yapısı, üretimden pazarlamaya, sosyal hayattan kültürel hayata, hatta hukuk dünyamıza kadar belirleyici unsur olmuş.

    sanayide ürettiğimiz ürünlere bakın. tamamına yakını batıdan aparma ürünler ve kendimize ait keşif ya da icat sayısı neredeyse sıfır. yani montaj, ana sanayimiz olmuş. sosyal hayatın bütün varyantları batıdan mülhem. partiler, sendikalar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, kulüpler vesaire. eğitim dünyası da öyle. lise ve üniversitelerimizin ismi dahil tamamı batıdan. kanunlarımız ve hukuk sistemimiz de aynı. fransa, isviçre, almanya ve italya’dan tercüme. doğal olarak sporumuz da öyle. hemen bütün spor dalları batıdan transfer. güreş ve okçuluk belki istisnadır ama onların kurallarını bile batılılar koymuş. (sadece yağlı güreşimiz bize özgü)

    zihin yapımızın yani genetiğimizin bir sonucu olarak futbolda da debelenip duruyoruz. ara ara saman alevi misali başarılara sarılıp birbirimizi gıcık etme yarışına giriyoruz. haliyle sonuç da gıcık bir futboldan başka bir şey olmuyor.

    artık bu zihin yapımızı değiştirmeliyiz. bilgi edinmeye, plan yapıp uygulamaya geçen sabırlı bir yolu tercih etmeliyiz. sporda, sosyal hayatta ve ekonomik hayat dahil tüm alanlarda bilgiye dayalı planlı uygulamalara ağırlık vermek zorundayız.

    gelelim futbolumuz ile ilgili zihin yapımıza. futbol asla ferdi, kişisel ya da tek başına oynanan bir oyun değildir. futbol çok söylendiği halde bir türlü uygulayamadığımız bir takım oyunudur. takım oyunu demek, sahadaki tüm takımın birlikte düşünüp, birlikte uyguladığı oyun demektir. birlikte düşünüp, birlikte uygulamak en zor olanıdır. çünkü bizim genetiğimiz tek adam genetiğidir. peygamberlik, padişahlık, kahramanlık hep tek adamda toplanır. toplumu kurtaracak da onlardır. mehdi ya da mesih gelecek insanlığı kurtaracak diye bekleyenlerimizin çok olması tesadüf değildir. işte bu tek adam genetiği futbolumuza da yansıyor ve futbolcularımız takım oyununa bir türlü uyum sağlayamıyor. topu alan maçı kurtarmaya kalkıyor. gücü yetmeyince de pes ediyor.

    takım oyunu topu paylaşmayı/paslaşmayı bilmek demektir. tüm oyuncular topu aralarında hızlı bir şekilde paylaşmayı öğrenmeliler. halbuki bizde tıpkı sokakta oynanan top gibi (biraz gelişmişi olan top) herkes topun kendisine atılmasını bekliyor, alınca da top benim ben oynarım mottosu gereği bir-iki çalım bir-iki varyete yapmadan ayağından çıkarmıyor. sneijder ne güzel anlatmıştı türk futbolunu. hani demişti ya “topu alan türk futbolcular üç defa dokunmadan topu ayaklarından çıkar(a)mıyorlar” işte tam o misal. sadece bu da değil. top rakipteyken de herkes diğerlerinden bekliyor ki topu kapıp bana atsın. yani kendisi savunma yapma ve topu geri kazanma konusunda tamamen isteksiz. tabi böyle olunca da sonuç hep hüsran oluyor.

    işte bu nedenle futbolun gelişmesi için, alt yapılarda öncelikle gençlerin zihinleri yeniden kodlanmalı. sokak futbolunun kodları silinip modern futbolun kodları yüklenmeli. buna da baştan başlanmalı.

    futbol bir gösteridir ama takım halinde bir gösteridir. takımdan birinin bile aksaması bütün oyunu, bütün gösteriyi berbat eder. bu nedenle tüm takım birlikte, uyum içinde ve paylaşarak/paslaşarak oynamak zorunda. bu gerçek çocukların beynine ısrarla ve derinliğine işlenmeli. işlenmeli ki futbolda paslaşmanın önemini, topu ayağında fazla tutmanın sakıncalarını öğrensin ve genetiğine işlesin.

    futbolun temeli “hızlı tek pastır.” dememizin nedeni budur. hızlı tek pasın üzerine boş alan yaratma, pas opsiyonu oluşturma, rakibin koşu alanlarını kapatıp topu en kısa sürede geri kazanma özellikleri de eklenirse adına futbol dediğimiz oyun çıkar ortaya. şut, hava topu, orta, ver-kaç, ikiye-bir, beşe-iki ve aklınıza gelen tüm futbol uygulamaları bu temel üzerine kurulur.

    kısacası daha çok yolunuz var. allah kolaylık versin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın