• 39
    galatasaray sözlükteki başlıklar arasında kendisine yer bulmuş diyet yöntemi.

    öncelikle başlıkta bahsedilen intermittent fasting diyeti, oruç tekniğine dayanan, gün içinde aç kalarak hızlı yağ yakma ve dolayısıyla çabuk kilo verme temeline dayalı bir beslenme şekli.

    ancak bu durum bir büyük yanılgıya yol açmamalıdır. bir kişinin herhangi bir diyet yöntemiyle zayıflama hedefine ulaşmış olması, başka bir kişinin de aynı yöntemle sağlıklı şekilde zayıflayacağını garanti etmez. tam tersi belki de bu diyet bir kişide güzel sonuçlar verdiği halde, başka kişi de büyük sağlık sorunlarının temelini oluşturacaktır.

    zaten diyet ve zayıflamadan ziyade kişi, sağlıklı beslenme kavramını esas almalıdır. yoksa kilo alınır, verilir. ama hedeflenen durum, verilen kilonun kalıcı olması mıdır, yoksa geçici bir süreliğine mi olmasıdır, bu da gözden kaçmaması gereken bir detay.

    sağlıklı beslenme; günlük olarak alınması gereken protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitaminleri içeren gıdaların, sağlığı korumak, iyi hissetmek ve enerji vermesi için dengeli olarak tüketilmesidir. buradan diyetin, sağlıklı beslenmenin içinde yer alan bir eleman olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

    öte yandan kilo vermek çok boyutlu bir olaydır. cinsiyet, yaş, hormon seviyeleri, genetik özellikler ve yaşam şekli başta olmak üzere kilo kayıplarını etkileyen pek çok kişisel faktör vardır.

    bu nedenle kişi ciddi sağlık problemlerine yakalanmamak için kulaktan dolma tavsiyelerden ziyade, mutlaka bir uzmana görünerek kilo verme işine atılmalıdır. çünkü yine tekrar etmek gerekirse zayıflama kişiye özgü bir durumdur. kimi intermittent fasting ile daha başarılı zayıflar, kimi dukan diyetiyle kimi de atkins diyetiyle. ama bunu kişi bir uzmana başvurarak tespit etmelidir. inanın bana beslenme ve diyetetik bölümleri laf olsun diye öğrenci yetiştirmiyor. bu işin bir dinamiği, kodları, usülleri var. siz zayıflarsınız belki ama bunun ne kadarını kas olarak, ne kadarını yağ olarak kaybetmişsinizdir, uzman gözetiminde olmadığınız sürece bilemezsiniz. ve kas kayıpları geri dönüşümsüz kayıplar olmakla birlikte, vücut bütünlüğünü baltalayan büyük bir sorundur. sağlık her şeyden daha kıymetli. uzman kontrolünde kişinin yaşam tarzı, sağlık durumu ve bünyesi göz önüne alınarak bir zayıflama rotası oluşturmak tek doğru yol. kaldı ki uzun süreli açlık durumları hipertansiyon gibi kritik sağlık sorunlarını da tetikleme riski barındırabiliyor.

    diyet listeleri esasen beslenme uzmanlarının verdiği örnek beslenme reçeteleridir. verilen listeler her bireyin yaşam standartları, sosyal hayatı, fiziksel özellikleri, yaş, kilo, boy, cinsiyet ve var ise kronik hastalıklarının ya da alerjisi olduğu besinlerin göz önünde bulundurulduğu, kişinin fiziksel aktivite düzeyi ve psikolojik memnuniyeti de belirlenerek her türlü özel durumuna karşın günlük ihtiyaçları doğrultusunda tamamen bireye özgü olmalıdır.

    diyet kavramı kişinin yaş, cinsiyet, kilo, boy, kronik hastalıklar, fiziksel aktivitesi göz önünde bulundurularak günlük alması gereken enerji ve besin gruplarının dengeli bir şekilde alınmasıdır. ne kısıtlı kalori ne de eksik besin öğesinin alınması durumu değildir. dengeli ve sağlıklı beslenince kilonuz zaten ideal kiloya yaklaşacaktır.

    tabii, diyet yapmak ve kilo vermek kolay bir şey olsaydı, inanın dünyada üstünde çok durulan bir konu olmazdı.

    önemli olan çabuk ya da çok kilo vermek değil, ideal kiloya sağlıklı ve kalıcı şekilde ulaşmaktır. bunun size uygun yöntemi de işini titiz şekilde yapan bir diyetisyenden geçer.
App Store'dan indirin Google Play'den alın