• 33
    rio olimpiyatlarında teknik molaları kaldırdılar. olimpiyatlardan sonra set sayısını 21'e düşüreceklermiş. böyle şeylere gerek yok. ben yaşım gereği servis geçme dönemine rast gelmedim. ama şu kurala geri dönseler voleybol özüne dönse çok daha iyi olacak.

    servis geçme nedir?

    öncelikle şunu anlamamız lazım voleybol bir servis oyunudur. özellikle günümüzde. sayı alan servis atar. servis atınca ralinin ilk topunu rakibe veriyorsunuz. rakip servisi iyi karşılamasın kötü hücum etsin diye de sizin etkili servis atmanız lazım. bu yüzden servis sporu veya oyunu denir.

    servis geçmeye gelirsek o biraz karışık. örnekle anlatayım.

    bir a takımı var, bir de b.

    a takımı servis atıyor. a takımı servis attığı raliyi kazanıyor, puan a takımının.

    a takımı servis atıyor. b takımı, a takımının servis attığı raliyi kazanıyor. 2 takım da puan almıyor ama servis hakkı b takımına geçiyor.

    yani eğer servis atmadığınız raliyi kazanırsanız servis atma hakkını kazanıyorsunuz. sayı almak için serv,s attığınız raliyi kazanmanız gerek. bu arada set 15'te biter.

    günümüzde ki sistem yüzünden servis önü oyunları çok azaldı. özellikle avrupa voleybolu tamamen fizik güce doğru gidiyor. abd milli takımında ve uzak doğu voleybolunda file önü oyunu bir miktar daha var. ancak daha çok uzak doğu voleybolu hıza ve defansa dayalı.

    bu sistemi maçlar kısalsın diye değiştirmişler ama babam bir haltın değişmediğini söylüyor. bir sporun temeli ile oynamamak gerekiyor, keşke eskiye dönse.
App Store'dan indirin Google Play'den alın