• 8
    nba'in en zevksiz franchise'larından birindeyiz bugün. entry'e böyle başlanır mı? valla başlanır söz konusu charlotte'sa çünkü elde avuçta doğru dürüst bir sportif başarı yok. :( ama tarih, daha doğrusu organizasyonla ilgili güzel birkaç nüans var, giriyi bunlar süsleyecek zaten.

    e hadi başlayalım o halde.

    1988'e, hornets'in kurulduğu yıla gidiyoruz. franchise için ilk düşünülen isim charlotte spirit'tir (charlotte ruhu). george shinn (patron) ve sahibi olduğu grup takımın adını bu şekilde açıklar şehre ancak bölge insanı buna karşı çıkar. sebep şudur; charlotte orijinli yayın yapan evanjelik bir televizyon kanalının aynı isimli bir programı vardır. spirit ismi açıklandığında halk, bunun takımın popülaritesine zarar vereceğini düşünür ve ismin değiştirilmesini talep eder. bu istek kabul görür ve bir ad yarışması düzenlenir şehirde. yarışmada en çok zikredilen isimler cougars, crowns, hornets, knights ve stars olur. alernatifler arasında hornets tercihi açık ara fark atar diğer yazılanlara.

    peki hornets tercihi neden bu kadar çok benimsenir?

    bu bir saygı göstergesidir, tarihe bir selamdır. 1700'lü yılların sonlarında britanya'ya karşı ayaklanan amerikan kolonilerine (amerikan bağımsızlık savaşı) karşı büyük bozguna uğrar britanya kuvvetleri. britanyalı bir komutan o zamanki durumu "arı kovanının (hornet's nest) içinde bulmuştuk kendimizi" olarak nitelemiş. bu tabir (hornet's nest of rebellion) zamanla charlotte'a yapışır ve şehrin bir parçası haline gelir. işte tam olarak bu sebepten dolayı hornets ismi açık ara tercih sebebi olur.

    bu arada; hornet aslında eşekarısı demek. bee ne demek? o da arı demek ama şu ufakça, soktu mu görece zararsız olanlarından (alerjiniz varsa dikkat, götürür). wasp? o da eşekarısı ama bee'nin biraz büyüğü, hornet'in biraz küçüğü. bu fark o kadar ince bir çizgi ki (beslenmeleri, yaşam alanları vs. farklı bunların) araştırması bile yapılmış ve bbc bunu en basit şekliyle haberleştirmiş: https://www.bbc.co.uk/newsround/45194754

    charlotte hornets franchise'ının kuruluş öyküsü bu. yalnız organizasyon kısa sayılabilecek tarihinde arada bir charlotte bobcats ve bir new orleans hornets süreci yaşadı. new orleans kısmını pas geçiyorum zira çok gelgitli bir dönem; tuhaf tuhaf işler, taciz davaları falan fişman. ancak bobcats kısmına yüzeysel olarak değinmek isterim.

    (bkz: charlotte bobcats)

    hornets'in charlotte'ı terk edip new orleans'a yol alması sonrası charlotte'a kurulan franchise oluyor bu. 2004'te kurulup 2014'te kapanan (daha doğrusu hornets olarak devam eden) bu organizasyonun ismi hakkında iki ayrı hikaye var. farklı kaynaklarda ikisi de doğru olarak lanse edilmiş. ilki; bobcat denilen şu tatlılık abidesi: http://gss.gs/Vsa.jpg bir vaşak türü ve charlotte'ın bağlı olduğu kuzey carolina eyalatinin doğa simgelerinden biri. tip tatlı olsa da savaşçı ve yırtıcı bir tür. tercih sebebi de bu. ikinci hikaye; franchise'ın ilk sahibinin adı bob johnson (sonra michael jordan sahibi oldu takımın) imiş. rivayete göre bob bey, "para benim, takım benim, ismi de ben koyarım" egosuyla "bob's cat" yapmış güzelim organizasyonu. hatta o dönem yeni emekli olan steve kerr konuyla alakalı fikri sorulduğunda, "it sounds like a girls' softball team to me (kulağa bir kız softball takımı gibi geliyor)" şeklinde bir cevap vermiş.

    hangi hikaye doğru? valla bence ikisinin de doğruluk payı var. yorumu sana bırakıyorum dost.

    bitti beyler, entry bitti. bobcats'le birlikte hornets'in tarihinde herhangi bir grup, konferans ve doğal olarak nba şampiyonluğu bulunmuyor ama altta bolca hikaye mevcut. afiyet bal tatlı olsun.

    i'm out!

    derleme kaynağı: https://seyler.eksisozluk.com/...inin-ilginc-oykuleri
  • 6
    charlotte bobcats olduktan sonra ilk draftlarını 2004 yılında yaptılar. 15 sene boyunca açık ara ligin en kötü draft yapan takımı oldular. hiç abartmıyorum, hayatında basketbol izlememiş biri seçimleri charlotte yerine yapsa çok çok daha iyi seçerdi. tek tek ispatlıyorum 15 yılı:

    2004 yılında raymond felton'ı 2. sıradan seçtiler. charlotte seçtikten sonra sonra seçilenler:

    3. deron williams
    4. chris paul
    10. bynum
    17. danny granger
    30. david lee
    40. monta ellis
    45. lou williams
    57. gortat

    2005 yılında emeka okafor'u 2. sıradan seçtiler.

    3. ben gordon
    7. luol deng
    9. igoudala
    15. al jefferson
    26. kevin martin
    43. ariza

    2006 yılında adam morrison'ı 3. sıradan seçtiler.

    6. brandon roy
    8. rudy gay
    11. redick
    21. rondo
    24. lowry
    47. millsap

    2007'de 8. sıradan brandan wrightı seçtiler.

    9. noah
    12. thad young
    48. marc gasol

    2008'de 9. sıradan dj augustini seçtiler.

    10. brook lopez
    17. hibbert
    21. ryan anderson
    24. ibaka
    25. batum
    26. george hill
    35. deandre jordan
    45. dragic

    2009'da 12. sıradan gerald henderson'ı seçtiler.

    16. james johnson
    17. jrue holiday
    18. ty lawson
    19. jeff teague
    21. darren collison
    26. taj gibson
    27. demarre carroll
    42. beverley

    2010 yılında draft hakları takaslanmış.

    2011'de 9. sıradan kemba walker'ı seçtiler.

    11. klay thompson
    15. kawhi leonard
    16. vucevic
    19. tobias harris
    30. jimmy butler
    60. isaiah thomas

    2012'de 2. sıradan michael kidd-gilchrist'i seçtiler.

    3. beal
    6. lillard
    9. drummond
    35. draymond green
    40. will barton

    2013'te 4. sıradan cody zeller seçtiler.

    6. noel
    8. pope
    10. cj mccollum
    12. steven adams
    15. giannis antetekounmpo
    17. schroeder
    27. rudy gobert

    2014'te 9. sıradan vonleh'i seçtiler.

    10. payton
    12. saric
    13. lavine
    14. tj warren
    16. nurkic
    19. gary harris
    25. capela
    41. jokic

    2015'te 9. sıradan kaminsky seçtiler.

    11. myles turner
    13. devin booker
    40. josh richardson

    2016'da 22. sıradan malachi richardson'ı seçtiler

    29 dejounte murray
    36 malcolm brogdon

    2017'de 11. sıradan monk'u seçtiler.

    13. donovan mitchell
    14. adebayo
    19. john collins
    22. jarrett allen
    27. kyle kuzma
    38. bell
    45. brooks

    bu 15 yıl boyunca 2. turdan seçtikleri oyunculardan da verim alamadılar. tüm bu seçimlerin ortak özelliği taraflı taraflı herkesin ya o alınır mı o seçilir mi dediği isimleri inatla seçmeleri. son olarak dün 2018 draftında 11. sıradan seçim yapıyorlardı. ilk 10'da seçmeyen tüm takımların istisnasız en çok istediği oyuncu olan shai gilgeous-alexander'ı seçtiler. hayret charlotte ilk defa yapılması gerekeni yaptı derken bir baktık 1 dakika sonra 12. sıradan seçim hakkı + 2. tur draft hakkı karşılığında alexander'ı takasladılar...

    takımın sahibi michael jordan. takımın uzun süredir koçu olan steve clifford bu sezon takımdan ayrıldı ki steve clifford takıma iyi koçluk yaptı. hele oyunculardan verim alma konusunda süperdi. nba'de hamleleri koçlar değil takımın genel menajerleri yapıyor. bazıları koçlara danışıyor, bazıları pek danışmıyor. charlotte bu süreçte ne yaptı bilmiyorum. fakat takım sadece draft konusunda değil, sözleşmeler ve takaslar konusunda da berbat. yine herkesin rol oyuncusu olarak gördüğü batum'la 5 yıl 120 milyon dolarlık kontrat yaptılar. herkesin üzerine takım kurulmaz dediği kemba'nın üzerine takım kurdular.

    sonuç olarak iyi bir koça sahip oldukları dönemde berbat yönetilerek istisnasız her sezon fiyasko seçimlere imza atan takımdır.
  • 11
    michael jordan'ın sahibi olduğu, koç james borrego yönetiminde yeni sezona başlamak üzere olan doğu konferansı takımı.
    bir takım düşünün ki 16-17 yıllık draft geçmişinden çıkarabildiği tek oyuncu kemba walker olsun, onu da max kontrat vermemek için göndermiş olsun. yine bu takım ne kadar iyi bir oyuncu olsa da sakatlık geçmişi ortada olan ve en verimli yıllarını geride bıraktığından emin olunan bir gordon hayward'a 4 sene 120 milyon $ vermiş olsun. majesteleri ne yapmaya çalışıyor neyi amaçlıyor anlayan var mı bilmiyorum.
    nba draft 2020'de 3.sıraya sahiplerdi. zaten ilk 3 sıradan james wiseman, anthony edwards ve lamelo ball'dan kalanı seçeceklerdi. ellerine ball kaldı. potansiyelli bir oyuncu. abisi lonzo ball'a benziyor oyun stili. kimi otoriteler onun üzerine çıkacağını söylese de aksinini düşünenler mevcut. ben bu takım yapısında öne çıkabileceğini düşünüyorum. çünkü ikili oyunda işini kolaylaştıracak cody zeller, yarısaha hücumlarında yine üzerindeki sorumluluğu azaltacak bir hayward var takımda. bu sezon hornets'in durumuyla doğru orantılı bir performans gösterecektir kanaatindeyim.
    kısa 5 üzerinden transition temelli bir hücum anlayışına sahip olacaklar. bence takım yapısı da buna uygun play-in yarışında olacaklardır diye düşünüyorum.
    p.j. washington bu sezon yeni rolünü benimserse ve performansını arttırırsa bence çok önemli bir parça olacaktır. muhtemelen bu sezon daha sıklıkla 5 numarada izleyeceğiz kendisini.
    nicolas batum'u waive ettiler. o yüklü kontrattan çıkmak da pahalıya mal oldu. ve en az 3 sene daha bu kontratın yükünü taşıyacaklardır.
    bence bu sezon bütün kötü hamlelere karşın play-in yarışında olacaklardır.
  • 7
    bu sezon sonunda mantıklı birkaç hamle yapan takım. iyi de bir liderleri var. ilk beşlerini de tahmin etmek zor duruyor şu an.

    kemba walker
    malik monk/nicolas batum
    miles bridges/kidd-gilchrist
    marvin williams
    cody zeller

    beşiyle oynarlar diyorum ancak gördüğünüz gibi tahmin etmesi zor bir beşleri var. bridges ve monk iyi bir preseason geçiriyorlar. kemba hariç kimsenin yeri garanti değil gibi. rekabet iyidir.

    guillermo hernangomez
    tony parker
    bismack biyombo
    frank kaminsky
    jeremy lamb benchten katkı vermesi beklenen isimler.

    yaşlı kurt parker, kemba dinlenirken parkeye iq katsın diye alındı bu sene. içerde rekabet bol olacak bu sene. playoff gelirse şaşırmam ancak zor görüyorum. tahminim 9-13 arası bir sıra.
App Store'dan indirin Google Play'den alın