çarpık yapılaşma konusunda ders olarak okutulabilecek sorunlar bütünü.
entry tarihinden 20 sene önce, bugün stadın yükseldiği yer otoyol kenarından aşağıya doğru bakınca görülen bakir bir yeşillikti.
vadistanbul'un olduğu yer de, adını aldığı gibi, o bakir yeşilliğin batı ucunda uzanıp giden bir vadi idi.
aradan geçen 20 yılda müthiş projelerle dolu, topoğrafyası komple değişmiş bir arazi oldu. ancak ülkede kanayan bir yara olan şehir planlama etabı bu müthiş projelerde de es geçilmiş, ya da arka plana atılmış.
stadımız mimari açıdan gayet iyi çalışılmış bir proje. mimari gözle bakınca her tarafında farklı ve etkileyici detaylar görmek mümkün. tasarım itibarı ile de taraftarı ziyadesiyle ön plana almış bir yapı. hem seyir zevki hem de akustik için özellikle gayret gösterilmiş.
tabi eski ali sami yen'e kıyasla hacimsel olarak bayağı önde olmasının da avantajı ile kulübün tüm idari ihtiyacına cevap veren çözümler de yapılmış. kulüp binası, müzesi, televizyonu, medyası, tüm idari birimleri eski durumda hayal edilemeyecek çalışma alanları kazandı.
ancak stadın dışına çıkınca aynı özeni ve çözümleri görmek mümkün değil.
ilk etapta stadın konumu, özellikle çıkıştaki problemlerin çoğunu oluşturuyor gibi gözüküyor. oysa temel sorun şehir planlama disiplininde adam akıllı bir çalışmanın yapılmamış olması, 2000li yıllarda patlayan inşaat ekolümüzün en karakteristik huylarından biri olan "kondurduk, oldu" anlayışıyla stadın bir yere kondurulması...
stad kendi giriş çıkış güzergahları, otoparkları, ve bağlantı yollarıyla aslında üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor. ancak çevredeki yollar, şehirleşme ve planlama buna uygun şekilde yapılmadığı için her maç günü aynı cinnet halleri yaşanıyor.
bizim stadın aslında
amsterdam arena'dan feyz alınmış bir tasarım olduğu büyük bir sır değil. bütün toki arena muhabbetlerine rağmen aslında 3-4 yıl kadar üzerine çalışılmış bir projedir.
ancak proje ne kadar özenle çalışılmış ise, yerleştirildiği bölgedeki gerek şehircilik gerek şehir planlama çalışmaları da aynı oranda özensizce yapılmıştır.
bu da artık 15 yıldır kroniklesmiş sorunları ortaya çıkarmıştır...