• 1
    emlak konut gyo tarafından "arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemi" ile yapılacak ihale.

    ihale öncesinde dursun özbek ve yönetiminin, galatasaray genel kurulu'ndan yetki alırken yeterince şeffaf davranmaması ve bu süreçte kullandıkları çelişkili ifadeler yapılacak ihaleye şüpheyle yaklaşmamızı ve temkinli olmamızı gerektiriyor. bu doğrultuda galatasaray camiasının ihaleyi daha bilinçli takip edebilmesi adına bu yazıyı kaleme alma ihtiyacı hissettim.

    öncelikle gerek emlak konut'un gerek ihaleye katılan firmaların önemli bir gerçeği akıllarından çıkarmamaları lazım; bu arsanın sahibi sıradan bir kurum değil, galatasaray. binlerce üyesi, milyonlarca taraftarı olan, ülkenin en önemli camialarından biri. bir anlamda ülkenin en büyük sivil toplum örgütü. böylesi büyük bir camianın çok daha yakından takip edeceği bu ihalede gerekli rekabet ortamının sağlanamaması veya ihalenin olmadık rakamlarla sonuçlanması hem emlak konut'un kurumsal kimliğine hem de ihaleyi alacak firmanın imajına büyük zarar verir. zarar vermenin de ötesinde olası bu türden şaibeli bir sonuç bu işte adı geçen tüm kişi ve kurumları, mevcut galatasaray yönetimi de dahil, zan altında bırakır.

    bu işin içinde yer alan veya yer alacak her kişi ve kurum tüm bu süreci milyonlarca insanın çok titizlikle takip edeceğinin farkında olmalı ve ona göre hareket etmelidir.

    galatasaray camiası da şunun bilincinde olmalıdır; riva arazisi, gerektiği gibi hakkaniyetli bir şekilde ihale edildiği taktirde, galatasaray'ın tüm borçlarını kapatacak değerdedir ve galatasaray'ın en değerli mülküdür.

    peki gelelim ihalenin içeriğine.

    ihale hasılat paylaşımı yöntemi ile yapılıyor. yani ihaleye katılacak firmalar, türk lirası olarak ne kadar hasılat elde edeceğini ve yüzde olarak bu hasılatın ne kadarını galatasaray'a vereceğini tekliflerinde belirtecekler.

    öncelikle proje sonunda ne kadar hasılat elde edileceğini yaklaşık olarak da olsa hesaplamamız mümkün. bu konuda iki önemli done var elimizde; inşaat alanı ve emsallerden hareketle bölgedeki metrekare satış fiyatları. bu ikisini çarptığımızda proje sonunda elde edilecek hasılatı da bulmuş olacağız.

    bununla birlikte inşaat alanı maalesef tartışmalı hale gelmiş durumda. ihale ilanında 174 bin m2 inşaat alanı gözükse de, dursun özbek genel kurul'dan yetki alırken bu rakamın 400 bin m2 olacağını beyan etmişti. büyük bir skandal olarak nitelediğimiz bu duruma dursun özbek kendince bir açıklama getirmiş, ilanda çıkan ve emsal üzerinden hesaplanan inşaat alanının önemli olmadığını, ihale sonrası alınacak ruhsatla bu inşaat alanının artış göstereceğini ve genel kurulda vaat ettiği 400 bin m2 inşaat alanının geçerli olduğunu ifade etmişti.

    emlak konut'la görüşmeleri tek yetkili isim olarak yürüten dursun özbek'e bu konuda güvenmek zorundayız. her iki tarafın ketum tutumuyla söz konusu görüşmelerin şeffaf bir şekilde yürütülmemesi, ancak ve ancak verilen sözler ve taahhütler üzerinden bir hesaplama yapmamızı mümkün kılıyor. bu doğrultuda hesaplarımızda kullanacağımız inşaat alanını, emlak konut'un kendisine verdiği söz üzerine, dursun özbek'in genel kurula verdiği taahhüte uygun olarak 400 bin m2 alacağız.

    şimdi bulmamız gereken, emsallerden yola çıkarak bölge metrekare satış fiyatları.

    bölgede emsal olarak dikkate alabileceğimiz, geçmiş dönemde gerçekleştirilmiş iki önemli proje var; riva konakları ve antriva projeleri. her iki proje de galatasaray'a ait riva arazisinin yaklaşık onda biri büyüklüğünde bir alanda gerçekleştirilmiş, bu nedenle de çok daha sınırlı sosyal donatı ve rekreasyon alanlarına sahipler. üstelik bu projelerin yılları 2007 ve 2010. yani galatasaray'ın riva arazisine dair bulacağımız m2 satış fiyatı için bu projelerde yer alan emsallerin m2 satış fiyatlarını rahatlıkla taban fiyat olarak alabiliriz. gerek galatasaray'ın marka değeri, gerek arsa büyüklüğü, gerek sosyal donatı ve rekreasyon alanlarının fazlalığı, gerekse çok daha yeni yapılara sahip olacak olması galatasaray'ın riva arsasında inşa edilecek projeyi çok daha değerli kılıyor. bu doğrultuda taban fiyatımızı belirlemek için bölgedeki emsallere göz atacak olursak;

    antriva projesinden satılık bir villa;

    https://www.hurriyetemlak.com/...villa/detay/26188573

    m2 fiyatı yaklaşık 3500 dolar.

    riva konakları projesinden başka bir villa;

    https://www.hurriyetemlak.com/...villa/detay/10286352

    m2 fiyatı yaklaşık 2900 dolar.

    bölgeden bir başka emsal;

    https://www.hurriyetemlak.com/...-villa/detay/8718748

    m2 fiyatı yaklaşık 3300 dolar.

    bu emsalleri çoğaltmak mümkün. görüleceği üzere bölgedeki villaların m2 fiyatları taşınmazların iç özelliklerine bağlı olarak 3000 ila 3500 dolar arasında değişiyor. yukarıda saydığımız ve galatsaray'ın riva projesini çok daha değerli kılan bir çok etkeni göz ardı etsek dahi, hesaplarda kullanacağımız m2 taban fiyatını emsallerden yola çıkarak rahatlıkla 3500 dolar alabiliriz. (burada şu da unutulmamalıdır; yukarıda bahsi geçen galatasaray'ın arsası lehine pek çok etken bu fiyatı çok daha yukarılara çekecektir, çekmelidir.)

    sonuç olarak hasılat hesabımızda kullanacağımız iki değeri belirlemiş olduk. inşaat alanı, emlak konut'un kendisine verdiği sözden yola çıkarak dursun özbek'in genel kurula taahhütü olan 400 bin m2; metrekare satış fiyatı ise emsallerden yola çıkarak minimum 3500 dolar/m2. bu değerlerle proje sonunda elde edilecek hasılatı hesaplarsak;

    400.000 m2 x 3.500 usd/m2 = 1,4 milyar usd = 4,9 milyar tl

    şimdi gelelim ihaledeki en önemli rakam olan hasılat paylaşım yüzdesine.

    istanbulda lüks konut projelerinde yükleniciler yüzde yirmi ila yüzde otuz arasında değişen oranlar karşılığında iş yapıyor. ihalede hasılat paylaşım oranını rahatlıkla yüzde yetmiş alabiliriz. rekreasyon alanları ve sosyal donatıların büyüklüğünü ve bu unsurların yüklenici açısından ekstra maliyet oluşturacağını hesaba katsanız dahi, bu oranı, yani hasılat paylaşım yüzdesini, çekebileceğiniz minimum rakam yüzde altmış olur.

    velhasıl, bölgede gerçekleştirilen projelerden ve şu an satışta olan emsallerden hareketle ihalede ortaya çıkacak hasılat değeri minimum 4,9 milyar tl; hasılat paylaşım yüzdesi ise minimum % 60 olmalıdır. bu rakamların altına düşülmesi durumunda galatasaray zarara uğratılmış demektir. bu rakamların altında açıklanacak bir ihale sonucu dursun özbek yönetimi başta olmak üzere, emlak konut ve ihaleyi alan firmayı töhmet altında bırakacaktır.

    not: ihalenin direkt konusu olmasa da bu taban rakamlarla proje sonunda galatasaray'ın eline geçmesi gereken para(minimum);

    (4,9 milyar tl) x (% 60) = 2,94 milyar tl

    ancak bu paranın yüzde yirmisi yapılan protokol gereği emlak konut'a bırakılacak.
  • 78
    ekşi sözlükten birazbira nickli yazardan alıntıdır.

    --- alıntı ---
    galatasaray taraftarının kafasını ambele eden ihaledir. konuyu nacizane ben de yorumlayayım.

    önce şunu bir güzel okuyalım ; http://www.resmigazete.gov.tr/...6/05/20060503-12.htm

    resmi gazetede okuduğunuz şey riva projesinde de uygulanan arsa satışı
    karşılığı gelir paylaşımı ihalesinin yönetmeliği.

    şimdi arkadaşlar bu ihale 2 aşamalı bir ihale. 1. aşamada teklifler ve yeterlilik belgeleri kapalı ve mühürlü zarflarla teslim ediliyor ihale komisyonuna. bu yeterlilik belgeleri dediğimiz şey nedir? ihalenin idari şartnamesinde istenilen kriterlere firmaların uyduğunu kanıtlamak için getirdikleri belgelerdir. örneğin ihaleye katılan firmanın hangi iş dallarında faaliyet gösterebildiğini kanıtladığı ticaret gazetesi.

    örneği açmak gerekirse ; riva projesi bir inşaat yapım işi ihalesi olduğundan ihaleye katılan firmanın ticaret sicil gazetesinde inşaat işinde de çalışacağını beyan etmiş olması gerekiyor.

    bir diğer belge iş deneyim belgesi. nedir bu iş deneyim belgesi? ihalenin yapıldığı tarihe kadar yapmış olduğu inşaat işlerinin toplam maliyeti diyebiliriz basitçe. bu neden önemli? çünkü firmaların verebileceği teklif miktarını sınırlar ve tecrübesi olmayan bir firmanın ihaleye girmesini engeller.

    bu ve benzeri evraklardan herhangi birinin eksik olması yahut ihale komisyonuna teslim edilen zarfın üstüne yazılan bilgilerin doğru şekilde yazılmamış veya eksik bırakılmış olması dahi ihaleden men sebebidir.

    firmaların ilk turda verdiği kapalı zarflar incelenir ve uygun görülen firmalar ikinci tura davet edilir. şimdi herkesin kafasını karıştıran miktarlara gelelim.

    arkadaşlar bu miktarların hiç bir anlamı yok. firmalar teslim ettikleri zarfların içine bir teklif yazmak zorundalar. çünkü 1. oturumda teklif vermeyen bir firma 2. oturuma katılma hakkını kaybediyor. peki neden gerçek değerlere yakın bir miktar verilmedi? bunun bir çok nedeni var ama en basiti diğer firmaların hareket alanını kısıtlamak için kendi teklifini gizlemek ve hatta çok haneli rakamlarla ve o rakamların yazılarıyla uğraşmak istememek dahi buna sebep gösterilebilir. örn; adamın teklifi 55.678,97 tl bunu rakamla belirttiği gibi yazı ile de ellibeşbinaltıyüzyetmişsekizliradoksanyedikuruş olarak yazmak zorunda. kamu ihale kurumunun geçmiş itiraz ve iptal davalarını okursanız tek bir harf hatasının dahi firmanın elenmesine sebebiyet verdiğine denk gelirsiniz. bundan dolayı yapılan teklifler net rakamlar olmuş zaten 100000 tl , 200000 tl vs.

    1. aşamadan en az 3 gün süre bırakmak kaydıyla 2. aşamasına geçilir ihalenin. iş burada çözülüyor işte arkadaşlar. firmalardan önce sözlü olarak teklifleri dinlenerek tutanağa işlenir. daha sonra bu teklifler firmalara okunarak bunu yazılı şekilde talep ederler. tekliflerin sözlü olarak istenme sebebi şu; ben c firmasının sahibiyim ve teklifim atıyorum 127 bin tl ve % 40 kar payı oranı. ben teklifimi yapmadan a firması 150 bin ve %40 kar payı oranı teklif etti. ee ben bu işi istiyorum nasıl olacak? teklifimi revize ediyorum ve miktarı yahut kar payını değiştiriyorum. yanı maksat milleti birbirine çarpıştırmak.

    peki ihaleyi kazanan firmanın rakamı galatasaray'ın net kazancı mı? hayır değil. firmaların teklif ettiği rakamlar minimum şu kadar gelir ederiz diye taahhüt ettiği rakamlar. yani adam inşaatları bitirdiğinde onları satamasa da bu parayı çatır çatır vermek zorunda. satış halinde ise bu miktarın üstünde kazanılan her kuruş kar payı oranında dağıtılıyor. yani özetle ihaleyi kazanan firmanın teklifi taban kazanç miktarıdır. tavan fiyatlar yapılan villalar satıldıkça ortaya çıkacak.

    şimdi efendim firmalar kendi aralarında anlaşıp cüzi bir miktara kapatamaz mı ihaleyi? hayır kapatamaz çünkü emlak konut, bu projeyi ihaleye çıkmadan önce bir muhtemel maliyet hesabı yapmıştır. yani riva bölgesinde villa tipi konutların m2 fiyatlarından beklenen satış miktarı hesaplanarak teknik şartnamede belirtilen inşaat ve işçilik kalelerinin muhtemel giderleri çıkartılmış ve tahmini bir gelir hesabı yapılmıştır. bu sınır değer kabul edilir ve bu değerin altında kalan teklifler ihaleden elenirler. bütün teklifler bu sınır değerin altında kalırsa ihale iptal edilir ve ilerleyen tarihlerde yeniden ihaleye çıkılır.

    emlak konut ihalenin her aşamasında istediği an ihaleyi iptal etme yetkisine sahiptir.

    bizim emlak konuta güvenmek dışında bir seçeneğimiz yok. bu kar payına dayalı bir iş olduğundan emlak konut çok kazanmak istiyorsa galatasaray'a çok kazandırmak zorunda. sırf galatasaray zarara gitsin diye kendilerine gelecek parayı azaltmazlar sanırım. mantığım bunu söylüyor. bu kadar bilgi yeter sanırım. aklıma gelen başka bir şey olursa daha sonra eklerim. saygılar

    --- alıntı ---
  • 3
    bu konu kamuoyunda gündemde tutulmalı gerekli yerlere baskı uygulanmalıdır. galatasaray'ın geleceği riva arazisinden kazanacağımız gelire bağlıdır. en kötü ihtimalle tüm borcumuzu ödeyeceğimiz ve gelecek (30 yıl sonrası) için başka bir riva yatırımı yapacak ve florya'yı taşıyacağımız modern bir tesis kuracak parayı kazanmalıyız. bu platformda ve sosyal medyada çalışma yapalırsa desteğimizi esirgemeyiz.
  • 4
    fenerbahçe'de olsaydı ve başkanı aziz yıldırım olsaydı.
    atıyorum piyasa ortalaması 5 mi yazıyor adam 25 yapar fenere gelir sağlardı.
    dursun özbek zaten bizim hayatımızın şansızlığı,üzerine bir de böyle bir hükümet gelmesi her olayı daha kötü hale getiriyor.
    bugün olmasa bile gelecek 20 yıl sonra bize nasıl çarptığını anlayacağımız olaydır.
  • 49
    ekstra bilgi: %80 gelir olayi, arsa ihalesinde ihale bedeli olarak verilecek paranin payidir. yani 100'e satilirsa, 80'i galatasaray'in.

    %60 proje payi ise, bu arsada yapilacak projelerden elde edilen kara 100 dersek 60'i galatasaray'in.bu da 509 milyon liradan az olamaz. ( yuzdesi degisebilir. 60 olur 40 olur 30 olur.o taraflarin anlasmasina bagli. illa su olacak diye bir husus ya da mevzuat maddesi yok)

    sonuc olarak, arsa payi + proje payi = galatasaray'in elde edecegi toplam gelirdir.

    arsayi sifir liraya veremeyecegine gore 500 milyondan az olacak diye surekli israr etmek konuyu sulandirmaktir.

    neyse konuya donecek olursak, benim bildigim emlak konuttaki ihalelerde muhammen bedel vardir. bu sebeple minimum ihale teklifi kistasi konulur. ornegin muhammen bedeli 500 milyon olan bir arsaya, en az 500 milyon teklif verilebilir. bunun da teminat harci vs. ona gore yatirilir. ama burada acayip bir ucurum var, zira 200 milyon lira teklifle girmis cakal oglu cakal haysiyetsizler var. bu is sanki biraz sakat gibi geldi. mevzuati karistirmam lazim ama hic keyfim yok.

    edit: %10'lardan bahsedilmis. eksisozlukten entry alip buraya yazmakla olmuyor o isler. oyle birsey yok.

    denklemi ustte verdim. ya akliniz aliyor mu biraz mantikli dusunun arsayi satacaksin muteahhite %90 vereceksin. kat karsiligi ev alan mal comarlar gibi.

    istanbul tuzlada 3bin metrekare konut arsasinin muhammen bedeli 9 milyon lira. tuzla la tuzla. riva nere tuzla nere deger anlaminda. sacmalamayin.

    edit: imla.
  • 32
    (bkz: galatasaray'da hırsız var)

    ihaleyle ilgili tüm süreçlerin sonuçlanmasının akabinde dursun aydın özbek'in görevi bırakacağını düşünüyorum. kendisinin başkan olarak atanmasının temelinde kulüp/şirket arazilerinin ihalesi vardı ve birileri istediğini aldı. ne demişti nasuhi sezgin:

    "devletle işlerimiz var..."

    istediklerini elde eden siyasilerin, istediklerini elde ettikten sonra, daö'ye arka çıkacaklarını zannetmiyorum.
  • 23
    bana göre uefa kupasını kaldırmamızdan sonra, galatasaray tarihinin en önemli günlerinden biridir.

    ihaleye çıkış şekli, paylaşım oranları, inşaat m2'si filan o konular hakkında uzman değilim iyidir kötüdür birşey diyemem.

    önce şu tabloyu bir hatırlayalım;
    https://2.bp.blogspot.com/...rcu-65-milyar-tl.jpg

    mayıs ayında borç-alacak farkımız 792m tl. paylaşımları dikkate alırsak normal şartlarda beklenen gelir borç-alacak farkını rahatlıkla sıfırlayacak düzeyde. yanılıyorsam ekonomi konusunda bilgisi olan arkadaşlar beni düzeltsin lütfen. bildiğim kadarıyla her sene 40-45m euro civarında banka borçları için faiz ödüyoruz. senede şampiyonlar liginden kazanabilinecek gelirden daha fazla bir tutar. galatasarayın banka borçlarının toplam tutarı 500m civarında. borç alacak farkının 0 olduğu, banka borçlarının sıfırlandığı, gelirler üzerindeki temliklerin tamamen kalktığı bir galatasaray'ı hayal edebiliyor musunuz?

    işte asıl iş bundan sonra başlıyor; bugün aday diye dolananların hiçbirine bu galatasaray teslim edilmemeli, altında kalırlar. bu galatasaray'ı kime teslim edeceğiz?
  • 57
    ulan kodumun ihalesine biz de girseydik keske toplanip, serefsizim zorlasak alirdik ya, paraya bak aq.

    unal aysal olsaydi bu arazi milyar dolar etmeden kimseye verilmezdi. etmiyor mu? o zaman verilmezdi.
    ulan cildirmamak elde degil ya. arkadaslar resmen kalbim sikisiyor, bu hainlige, peskese dur diyecek bir allahin kulu kalmamis, biz olmusuz aglayanimiz yok. aziz yildirimin dedigi gibi; ne riva arazisi ulke elden gidiyor.

    klavyeyi yumruklayacagim sinirden is yerinde olmasam. akil sagligimi kaybettiriyor bu olay bana.

    edit: imla ve yumusatma. ceza almaya degmez bu hainler icin.
  • 22
    174 bin m2 inşaat alanı gözüküyorsa tekliflerde buna göre gelecektir, kimse de, dursun özbek'i ciddiye alıp 400 bin m2 için hesap yapmaz.

    birilerine söz verildiyse de alenen usulsüzlüktür, aynı söz başka firma alınca da tutulacak mı? ayrıca ihale olduktan fiyat biçildikten sonra imarın kaça çıktığı önemli mi ki?

    dolayısı ile geliri 174 bin m2 üzerinden hesaplama yapmak lazım. bize %60 olarak 1 milyar tl dönse iyi.
  • 41
    galatasaray'a ait `riva` arazisinin değerlendirildiği ihale..

    `galatasaray` içinde bulunduğu ekonomik açmazdan kurtulmak için belki de en önemli varlığını satışa çıkaracak, o varlık ederine gitse belki de borçlarının tamamı kapanacak, bu işin içinde kamu kurumları olacak, mevcut spor medyasından çıt çıkmayacak; çok garip değil mi?

    sadece bu dediğime bile bakılsa elde edilmesi gereken gelirin epey altında bir rakama çıkacağını herkes anlar, zahmet edip uzun uzun hesaplar yapmaya gerek var mı gerçekten de?
App Store'dan indirin Google Play'den alın