• 30
    türkiyede yıllık 10milyon avro para gömecek firma çıkacağını zannetmem. türkiyeden yıllık 10 milyon avroluk reklam yatırımını çıkartabilecek bir yabancı firma da aklıma gelmiyor açıkcası. vodafone belki, coca cola bir ihtimal, qnb zor, mercedes yanına yaklaşmaz, en yakın ihtimal socar olabilir, tanınırlık açısında. onun da adı bir garip. (bkz: socar arena)

    edit: şu an farkettim socar arena entrysi başlıktaki 31. girdi olmuş. bu bir işaret olabilir, yönetimi socarla görüşmeye davet ediyorum.
  • 55
    galatasaray'a çok büyük gelir getireceğini tahmin ettiğim gelir kapısı. sonuçta koca galatasaray'ın stadının isim hakkı alınıyor.
    yanlış biliyorumdur belki ama malum kanatlı rakiplerimizin stadyum isim hakkından elde ettikleri gelirler temlikli olduğu için ve yeni sayılabilecek tarihlerde anlaşma yaptıkları için bu konuda eli en rahat takım galatasaray olacaktır. belki birçoğu belki de hepsi borçlara gidecek ama şu kulüplerin bankalarla yaptıkları borç yapılandırma meselesinde kulübün elini bir hayli rahatlatacağını düşünüyorum bu yapılacak yeni anlaşmanın. tabii akıllı kullanılırsa, akıllı kullanılması da şart çünkü bu yapılandırma anlaşmasının son ödeme senesi korkunç bir kabus gibi. gerçi şimdiden birilerinin ağzının suyu akmaya başladı ama zannetmiyorum ki kulübe yar etsinler bu parayı. mustafa cengiz yönetimi şu ana kadar mali açıdan çok iyi gidiyor gibi görünüyor eğer devrilirlerse yeni gelenlerin kulübe acıyacağını hiç sanmıyorum.
    galatasaray'da işler ne zaman mali açıdan düzene girme eğilimi gösterse birileri gelip kulübün altına dinamiti döşeyip topukluyor. hani birisi söylemişti ya "galatasaray fakirleşirken birileri zenginleşiyor." diye o hesap işte.
  • 48
    türk telekom stadyum isim hakkı için opsiyon koymuşsa bunu sözleşme bitim tarihine kadar koymamıştır herhalde. yani en azından altı ay önce bu opsiyonunu kullanması kararlaştırılmıştır kanaatimce. aksi halde, yani sözleşme bitiş tarihine kadar opsiyon kullanma hakkı tanınmışsa o sözleşmeyi yapan yönetim ve hukukçular terk etsinler galatasaray’ı.

    bir sponsor bulmak kolay mı? sadece inceleme süreçleri bir yılı alır. yeni sponsorun araştırma yapması, verimlilik raporları hazırlattırması ayları bulur. yani kanaatimce türk telekom’a opsiyon hakkı tanınmış ise de o süre bitmiş ya da bitmek üzere olmalı.

    bence türk telekom devam etmemeli. daha büyük bir uluslararası firma olmalı sponsor. çünkü galatasaray bundan sonra avrupa’ya odaklanacak ve orada ses getirecektir. türk telekom’un avrupa’da yatırımı olmadığından kendisine bir getirisi olmayacaktır. avrupa’da ve tüm dünyada yatırımı olan bir uluslararası firma için verimlilik ve karlılık katsayısı çok daha yüksek olacaktır. aynı verimlilik galatasaray için de geçerli olacaktır.

    yönetimimiz, yeni stadyum isim hakkı sözleşmesini sadece yıllık sabit ücret üzerinden yapmamalı. başarıya bağlı bonuslar mutlaka olmalı. örneğin şampiyonlar liginde ve avrupa kupalarında oynadığı maç sayısına göre bonusları olmalı. gruptan çıkamayan bir takım ile yarı final, final oynayan ya da şampiyon olan takımın reklam verimliliği farklı olacaktır. o nedenle örneğin çeyrek final için yıllık 500 bin euro, yarı final için 1 m euro, final için 1,3 m euro ve nihayet şampiyonluk için 2-3 m euro bonus mutlaka konulmalıdır. tabi bu rakamlar daha yüksek de olabilir. çünkü stadyum isim hakkını kullanan uluslararası bir firma, (göğüs sponsoru için de geçerli) galatasaray’ın şampiyonlar liginde çeyrek final, yarı final, final oynaması ya da şampiyon olması halinde yapacağı tanıtımı 1-2 m euro’ya yaptırabilir mi? asla. bu işler bilindiği gibi win-win yani kazan-kazan kuralına göre yürüyor.

    örneğin uluslararası bir otomobil firması, uluslararası bir pazarlama şirketi, uluslararası bir havayolu şirketi ya da benzeri bir şirketin, galatasaray’ın yarı final, final oynaması, şampiyon olması halinde yapacağı satışı, elde edebileceği artı karı düşünebiliyor musunuz? bütün bunları düşünerek ilgili holdinglere teklif götürülmeli bence. yurtiçi firmalar için bu olasılık yeterli karlılık oranına sahip değildir. bu nedenle yurtiçinde yerleşik olsa bile faaliyet alanı mutlaka uluslararası olmalı. müşteri kitlesi tüm dünya olmalı.

    sözleşmenin süresi de on yıl değil beş yıl olmalı. çünkü galatasaray’ın başarısı arttıkça isim hakkınını değeri de euro ya da dolar cinsinden artacaktır. bugünkü galatasaray’ın isim hakkı belki yıllık on m euro civarındadır ama beş yıl sonra bunun 15 m euro’ya yükseleceğine inanıyorum. çünkü başarı arttıkça, fiyat artacaktır. barcelona, real madrid, arsenal vesair takımların stadyum isim haklarının hangi bedellere pazarlandığını bir düşünün.

    kısacası stadyum isim hakkı ucuza kaptırılmamalı.
  • 172
    --- alıntı ---
    tansel taşanlar: "galatasaray'ın stadyum isim sponsorluğu hakkında çok güçlü bir firmayla görüşmeler sürüyor. bilinen otomotiv firmalarından birisi. çinli bir firma. çok yüksek bir meblağ. ayrıca bir oyuncumuzun alımında sponsorluk için konuşuluyor bu firmayla." (p4 otopark)
    --- alıntı ---

    çinli otomotiv firmalarından ülkemizde etkin olan bazı markalar; skywell, mg, chery, leapmotor ve byd.

    bu markalar içerisinde tabii ki byd öne çıkıyor. pazara yeni ve agresif bir giriş yaptılar. ayrıca çin'in en güçlü otomotiv üreticisi sanırım byd. stadyum isim hakkı için 5 yıllık toplam 50 milyon euro ve osimhen transferine 30-40 milyon destek atsalar tadından yenmez.
  • 120
    seçilmiş başkanımız burak elmas'ın 10 yıllığına 100 milyon dolar karşılığında ön protokol imzaladıklarını söyledikleri isim hakkıdır. açıkçası gizlilik anlaşması filan var deniyordu, görmek istiyorum şu an o sponsoru. o gelir planlı bir biçimde kullanılarak çok yaraya merhem olacaktır. yönetimimizden beklediğim en acil hamle bu anlaşmanın duyurulmasıdır, merakla bekliyorum bakalım.
  • 51
    kesinlikle ama kesinlikle 10 yıllık verilmemesi gereken haktır.

    ülkenin ekonomik durumu ve döviz kuru malum. böyle bir durumda yerli firmalar reklam ve yatırımı geçtim anca ayakta durmaya çalışıyor. böyle olduğu için stadın isim hakkını alabilecek firma sayısı bir elin parmağını geçmez. yani eskiden böyle bir reklam fırsatı için rekabet oluşur ve bu durumu lehimize kullanabilirdik.

    dediğim gibi şu an böyle bir ekonomik ortam yok. dolayısıyla firmaların vereceği miktarlar cüzi olacaktır. o nedenle adnan polat'ın yaptığı gibi benden sonrası tufan diyerek 10 yıllık verilmemeli. misal 5 sene sonra ülkeye sıcak para girişi olur da 2009-2010'daki parasal bolluk yaşanırsa o zaman niye 10 yıllık verdik diye dizimizi döveriz.

    yabancı firma olarak bakarsak durum farklı ama o yabancı firmaların türkiye'ye böyle bir reklam yatırımı yapması bana olası gelmiyor. hangi sektör bizi tatmin edecek bir bütçe ayırabilir bu işe? otomotiv desen satışlar dipte. spor markaları desen hepsi iş yapmayan avm'lerdeki mağazalarını kapatıyor. online alışveriş desen zaten oligopol piyasa ve adamların tek kalemde böylesine devasa reklam harcamasına ihtiyacı yok. teknoloji firmaları desen taksit yasağıdır döviz kurudur uğraşıyor. bankaların hepsi yabancılarda ve onlar da bu toplara girmiyor genelde. katarlılar trabzon'a sponsor oldu bir tek. o da şike olayının sus payı olarak hükümetin ricasıyla...

    benim aklıma yabancı ve özellikle körfez ülkelerinin hava yolları geliyor. uçaktan bakıldığında stadın çatısında isimlerinin yazması hoşlarına gidebilir ama orada da thy yani hükümet sıkıntı çıkarabilir.

    kısacası 100 milyon dolarları veya euroları unutun. daha gerçekçi rakamlar bekliyorum ama o zaman da ilk başta dediğim gibi asla 10 yıllık yükümlülüğün altına girmemeliyiz.

    ekleme: o allah'ın cezası petrol firmasını hiç saymıyorum çünkü herifler her yaz başı sosyal medyayı galatasaray'a sponsor olacağız diye yemliyor ve bedavaya mis gibi reklam yapıyor. uzak olsunlar.
  • 52
    turk telekom ile yapilan anlasma 2019'da bitecek denilirken bir anda ortadan kaybolan konu.
    ne oldu, yeniden mi anlastik turk telekom'la? ne kadar girdi kasaya ve kac senelik yeni bir anlasma?
    yeniden anlasmadiysak, neden hala turk telekom stadyumu deniyor her yerde?

    2010 icin anlastigimizda hatirladigim kadariyla yillik 10 milyon euro'dan 100 milyon euro'luk nakit para girisi olmus, yonetimi o donem icin rahatlatmisti. ya ben atladim gelismeleri, ya da kimsenin umrunda degil.
  • 90
    galatasaray markası önemlidir. stadyum isim hakkı önemli bir gelir. ismini vermek isteyen hiçbir şirket üçe beşe kapatmayı aklından bile geçirmemeli. piyasa şöyle, pandemi böyle diye ucuza kapatmaya çalışanlar olursa, gerekirse bir-iki yıl kimseyle anlaşılmaz. aslanlar gibi “ali sami yen” stadyumu denilir. ismini yazmak isteyen, adam gibi teklifle gelmeyi öğrenir.
  • 64
    10 yıl önce yapılan anlaşmada yanlış hatırlamıyorsam 5 yıl daha uzatma opsiyonu maddesi de vardı. muhtemelen daha iyi bir fiyat teklifi gelmediğinden yada bulunamadığından 6 ay-1 yıl daha uzatılmış. ülkedeki ekonomiden ve siyasetteki gelişmelerden bihaber olanların anlaşılan fiyatı sakız parası sanması gayet doğal.

    https://twitter.com/.../1235588539754168322
  • 149
    nef ile yapmış olduğumuz anlaşmanın değeri ne yazık ki yıllık 2 milyon, 10 yıllık 25 milyon dolar seviyelerine kadar düşmüş durumda (burak elmas bu anlaşmayı yapmadan önce seçim vaatlerinde 100 milyon dolarlık yabancı sponsor hazır demişti). bu sebeple bir an önce değiştirilip yıllık 6-8 milyon euro bandına çekilmesi gerekiyor.

    erden timur sağolsun daha iyi bir teklif geldiğinde zaten isim hakkından feragat edeceğini söylemişti. umarım gerçek olur bu söylenti ve güzel bir anlaşma ile stadyum isim hakkı anlaşmasını noktalarız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın