bir muhasebede benden gelsin;
şimdi farz edelim ki falcao'yu, 3 milyon euro bonservis ve yıllık da 6 milyon euro karşılığında 2+1 yıllığına aldık. hadi imza parası da 2 milyon dersek, 2 yıllık maliyeti toplam 17 milyon euro yapıyor. yıllık ortalaması 8.5 milyon euro..
geçen sene
* şampiyonlar liginde bitiricilik sıkıntısı çektiğimiz için, sadece 1 galibiyet ve bunun yanında da 1 beraberlik alabilmiştik. oradan bize 3.6 milyon euro geldi. eğer falcao gelirse hadi 1 galibiyet daha fazla aldığımızı varsayarsak geçen seneden +2.7 milyon euro daha fazla kâr elde etmiş oluyoruz.
yine geçen sene ligde 20 galibiyet, 9 beraberlik ve 5 yenilgi almıştık. falcao gelirse 22 galibiyet 8 beraberlik ve 4 yenilgi alırsak 3.9 milyon tl yani +600 bin euro kâr elde etmiş olacağız.
kombine ve loca satışlarının artması, formaların kapış kapış gitmesinden de en az 1 milyon euro gelirse; geçen seneye göre toplam 2.7+0.6+1=4.3 milyon euro daha fazla kazanmış olacağız. bu da falcao'nun bu yıl için yıllık ücretini otomatik olarak 4.2 milyon euro'ya indiriyor. yani minimum hesapta bile kendisine verilecek olan paranın 4.3 milyon eurosunu çıkarıyor.
birde bunun minimum olmayan kısmı da var;
takım olarak oynanılan iyi oyun ve falcao'nun golleriyle ş.liginde üst tura çıktığımızı varsayalım; en az +9.5 milyon euro kâr elde ediyoruz grup aşamalarındaki galibiyet ve beraberlik ile üst tura çıktığımızda oynanılacak 2 maçı da hesaba katarsak geçen seneye oranla en az +15 milyon euro kâr ediyoruz.
ligde geçen seneye oranla 5 galibiyet daha fazla alırsak (25 galibiyet, 6 beraberlik ve 3 yenilgi) +1.5 milyon euro yapıyor.
bitti mi? tabi ki de hayır
*kombine ve loca satışları, formaların hızla tükenmesi gibi durumları da hesaba katıp yine eskisi gibi +1 milyon sayarsak; seri ve falcao'nun toplam maliyetlerini hemen çıkarıyoruz.
selçuk inan geçen sene yıllık 2.9 milyon; maç başı da 25 bin euro alıyordu. bu sene ise 600 bin euro alıyor. yani buradan da minimum 2.8 milyon euro artımız oluyordu onu da babel'e verdik elde kaldı sıfır zarar.
geçen seneki maaş skalasında badou ndiaye, fernando reges gibi oyuncuların yıllıkları da vardı. şimdi onlar da takımdan ayrıldığına göre onlara verilecek ücretleri, takımdaki futbolculara yayarsak veya transferde kullanacağımız oyunculara yıllık olarak sunarsak hiçbir zararımız olmuyor. fernando'nun bonservisinden gelen 4.5 milyon euro'ya hiç girmiyorum bile. o parayı da bonservissiz gelen jimmy durmaz, şener özbayraklı, adem büyüğün ve 4 yıllık masrafı bonservisle birlikte 850 bin euro olan ozornwafor için kullandığımızı düşünürsek yine +950 bin euromuz kalıyor.
hali hazırda sponsorlar da bulabilirsek, ön ödeme olarak elimize cüzi bir miktarda para geçmiş olacak. falcao transferi için bu da bizi rahatlatabilecek bir madde.
falcao gelirse diagne gideceği için; diagne'nin olası satışından gelecek olan minimum 14 milyon euro bonservis ve onun yıllığından elde edilen 2.350 milyon euroluk tasarrufla birlikte +16.350 milyon euro gibi bir artımız olacaktı ama babel'in imza parası ve luyindama'nın bonservisini de katarsak bu rakam 9 milyon euro'ya kadar iniyor. olsun gene de +9 milyon euro gibi bir kâr durumumuz olacak. diagne diretirse mitroglou gidecek. mitroglou'nun da yıllık 2.6 milyon eurosundan tasarruf edeceğiz. babel'in imza parasını çıkarırsan +600 bin euro kalıyor. önceden kalan +950 bin euroyla birlikte 1 milyon 550 bin euro ediyor. dediğim gibi luyindama'nın da bonservisini aldığımız için bu rakam birden -3.5 milyon yapar. 700 bin euro'da sinan gümüş'ün gitmesindeki açık olarak düşünürsek -2.800 milyon euro yapıyor. muğdat ve semih'in yıllıklarından da toplam 1 milyon euro tasarruf ediyoruz. kaldı mı -1.8 milyon euro. eren derdiyok'un yıllığından da 2 milyon euro katarsan; birden +200 bin euro kâra geçmiş oluyoruz.
kısacası minimum hesapta bile ne takımdaki diğer futbolcular mağdur oluyor, ne de yönetim zor durumda kalıyor. bu minimum hesapta, falcao'nun bu seneki
* maksimum ücreti 4.2 milyon euro ediyor. ikinci senesindeki hesapta bundan farklı olmayacaktır. yani sıfır risk.
galatasaray'ın gerek avrupa'da gerekse de g. amerika'da daha fazla tanınması ve marka değerinin yükselmesi gibi manevi konuları da düşünmek lazım. oradaki maneviyat, uzun vadede bize büyük bir maddiyat sağlayabilir.