• 101
    çok iyi kadro kurduk evet fakat 2023-2024 yılı için en çok korktuğum konu takım dinamikleri. ideal kadromuzda davinson angelino ndombele zaha ziyech tete yeni transfer. hepsi kaliteli futbolcu hiçbir şüphem yok. fakat as takımın yarısından fazlası yeni oyunculardan oluşuyor. burada takım uyumunu sağlamak ne kadar sürecek, sağlanabilecek mi? hızlı bir geçiş süreci olacak ve umarım takımdaşlık ve uyum en hızlı şekilde sağlanır.
  • 102
    kaleciler ve altyapı oyuncuları hariç, 10 pozisyon için 20 futbolcumuz var. bu seviyede, rotasyon için çok iyi bir sayı bu. kimin oynayacağından bağımsız, 3-4 günde bir ve toplamda 50+ maça çıkılacak bir sezonda, 5 oyuncu değişikliği hakkı varken herkes yeterince oynama fırsatı da bulacaktır.

    kimin oynayacağı konusunda, tek bir kriter olmalıdır. "daha iyi olan oynar"

    geçen sezonun başında, dubois'nın ilk 11 oynayacağı herkesçe ortak fikirdi; ama boey çıktı formayı aldı. sağ kanatta yunus bankoydu ama rachica geldi ve onu yedeğe gönderdi. mertens napoli tarihinin en çok gol atan futbolcusuydu. kanat forvet gibi başladığı sezonu 8,5 tan hallice bir 10 numara olarak tamamladı. icardi, tam bir ceza sahası gölcüsü olarak değerlendiriliyordu. koşmaz, pas vermez, bağlantı oyununa katılmaz deniliyordu. adam komple forvet çıktı.

    bütün transferler takıma katılıp, maçlar oynandıkça bu köprünün altından çok sular akar. "şu hayatta kesilmez, bu ilk 11'de olmayan kadrolar kurulmaz, falanca mutlaka her maç oynamalı" gibi yorumlar için çok erken ve sezon da, şimdiden bu kadar iddialı yorumlar için oldukça uzun.
  • 103
    yargı belirtmek için erken olsa da leo dubois ve berkan kutlu'dan üst düzey verim alan okan buruk'u bu sene daha zor bir sınava mecbur bırakacak gibi görünen planlama.

    angelino
    en iyi oynadığı pozisyon, üçlü savunmanın sol kanat beki.
    kendisini dörtlü savunmanın sol bekine transfer ettik ve şu ana kadarki performansıyla beklentileri karşılamaya yaklaşamadı bile.
    performansı yeterli olmasa bile yedek oturmaktan dolayı mutlu değil, satın alma opsiyonunun devreye girmemesi için alternatif çözüm arıyoruz.

    kazımcan karataş
    en iyi oynadığı pozisyon, dörtlü savunmanın sol beki.
    geçen sezon yaptığı çıkışla milli takıma kadar yükselmişti. angelino'nun ismi ve tecrübesinin gerisinde kaldığı için bu sezon üst üste forma şansı bulamadı.
    sakatlık sonrası formunu bulmak için oynamaya ihtiyacı olduğu halde formasını bir stopere kaptıracak seviyede olduğu mesajı henüz 20 yaşındaki bir oyuncu için çok motive edici olmayabilir.

    abdülkerim bardakcı
    en iyi oynadığı pozisyon, dörtlü savunmanın sol stoperi.
    okan buruk, abdülkerim'in sol bek oynamayı istemediğini birkaç kez tekrarladı. ancak sezon içerisinde ve maç özelinde mecbur kaldığımızda kendisini sol bek olarak kullanıyoruz.
    sol bek oynamak konusunda hevesli değil ama idare edecek derecede sırıtmayan bir performans gösteriyor.

    kaan ayhan
    en iyi oynadığı pozisyon, dörtlü savunmanın sağ stoperi.
    leo dubois'in gönderilişi sonrası sağ bek yedeği olarak görünüyordu kadroda. sezon ve maç özelinde ihtiyaç duyduğumuz için orta sahada torreira'nın yanında en iyi performans veren isim oldu bir anda. yine de çok baskın olduğumuz rakiplere karşı hücumda yaratıcılık noktasında potansiyeli sınırlı.
    görev verilen her pozisyonda elinde geleni yapacak kadar istekli ve profesyonel.

    victor nelsson
    en iyi oynadığı pozisyon, dörtlü savunmanın sağ stoperi.
    rakibin hedef santraforu ile eşleşme ve geride karşılama oyununda çok daha başarılı. hız, çabukluk ve pas tekniği olarak zaaflarını bildiği için rakibi önde karşılamaya pek hevesli değil. ileride pozisyon almaya yatkın olmayışı ve garanti pas için sürekli geriye dönmesi hücum sürekliliğimizi ve hızımızı düşürüyor.
    yazın istediği transferi yapamayışı ve davinson sanchez'in başarılı performansı sonrası yedek kalmaktan dolayı mutlu değil. kendisine yer açmak için birden çok oyuncuyu yerinden oynatmak gerekiyor.

    davinson sanchez
    en iyi oynadığı pozisyon, dörtlü savunmanın sağ stoperi.
    abdülkerim sol beke kaydırıldığında nelsson ve kaan sol stoper oynayamadığı için kendisini zaman zaman sol stoperde buluyor. oyuncunun tercihini bilememekle birlikte abdülkerim ile birlikte kurdukları stoper tandeminin takım oyununu çok daha yükselttiğini rahatlıkla söyleyebiliriz sanırım.

    sacha boey
    en iyi oynadığı pozisyon, dörtlü savunmanın sağ beki.
    önünde oynayan tete, barış alper ve ziyech fark etmeksizin hepsiyle anlaşan ve rahatlatan çok değerli bir asset. fransa milli takımı kapısını zorlayacak seviyeye geldiği galatasaray'ın, kendisine ne kadar değer kattığının farkında demeçlerine rağmen bir an önce sözleşme uzatma işleminin resmiyete dökülmesi oyuncunun kafasının rahatlaması ve üstün performansının devam etmesi için önemli.

    lucas torreira
    en iyi oynadığı pozisyon, defansif orta saha.
    geçtiğimiz sezon bıraktığı yerden üst düzey performansına devam ediyor. ancak hem kendisini bu kadar yormamak hem de pres gücünden daha önde faydalanmak için hocanın 8 numarada kullanmayı düşündüğünü biliyoruz. kaan ayhan arkada 6 gibi kaldığında bu şekilde önde baskıya daha rahat gidiyor ama bu eforu 90 dk'ya yaymak ve yorulduğunda yerini devredebileceği bir alternatif, geçen seneki berkan kutlu kadar bile yok bu sene.

    sergio oliveira
    en iyi oynadığı pozisyon, oyun kurucu ofansif orta saha.
    kritik gollerin adamı olarak şampiyonlukta pay sahibi olmasına rağmen sezon sonuna doğru yaşadığı performans düşüşü, yerine alternatif transferlere sebep oldu ve doğal olarak yeni isimler kadar fırsat bulamadı. fiziksel ve temaslı oyunda kayboluşu büyük eksi, pas oyununu yönetmesi ve genişletmesi büyük artı olarak birbirini nötrlemeye devam ediyor.
    eski takımlarında yedek oturmamak adına kiralık gitmeyi isteyen bir oyuncu olarak bizde takımın bir parçası ve hocanın tercihine saygılı açıklamalar yaptı. yine de attığı gol sonrası yaşadığı durgun sevinçteki gibi oynamayan her oyuncu gibi çok mutlu olmadığını söyleyebiliriz.

    kerem demirbay
    en iyi oynadığı pozisyon, oyun kurucu ofansif orta saha.
    oliveira'dan daha mücadeleci, aktif olması umuduyla yerli kuralının da etkisiyle tercih edildi. ancak henüz form tutamaması ve basit pas hataları yapması nedeniyle eline gelen şansı iyi değerlendiremedi.
    yerli olmasının avantajıyla kadroda yerinin sağlam olduğu düşüncesi ve oyundan alınma kararını hocaya sormak lazım beyanı mental anlamda ileriye dönük çok iyi sinyaller vermiyor.

    tanguy ndombele
    en iyi oynadığı pozisyon, adam eksilten ofansif orta saha.
    napoli'de daha çok 10 numara gibi arkasında iki orta saha ile kullanırken uzun süre maç eksiğinin yanına bir de sakatlık eklenince bu sene henüz çok az sahada görebildik. tek başına torreira'nın yanında beklediğimiz orta saha performansını alabileceğimize çok inanmıyorum ama olsa bile bunun için epey beklememiz gerekecek gibi. hakkında çıkan spekülasyonlar ve oynamamak kendisini ne kadar etkiliyor bilemiyoruz ama taraftarın mutlu olmadığı kesin.

    wilfried zaha
    en iyi oynadığı pozisyon, skorer sol kanat.
    uzun süre oynamadan gelmesi, sakatlık ve londra dışına çıkıp adaptasyon sorunu vs. derken yeni yeni ısınıyor. maç özelinde kerem'le değiştiği ve sağa geçtiği anlar olsa da solda devam edecek gibi görünüyor. şu ana kadar arkasında istikrarlı oynayan ve uyum yakalayacağı bir bek desteği göremedi. boey'e övgü dolu açıklamaları sonrası şahsen kerem'in solda, ziyech'in ortada, zaha'nın sağda olacağı düzeni test edeceğimiz bir maç görmeyi merakla bekliyorum. maaşı ve beklentilerin yüksekliği karşısında motive edici düzeyde bir baskı hissetmesi, kendisi gösterme adına tetikleyici olacak gibi duruyor. takımın yıldızının icardi'nin olduğu gerçeğini kabullenip onun liderliğinde "en iyi yardımcı oyuncu rolü" için kerem ile çekişmeli. ziyech gibi afrika kupasına giderse ocak-şubat döneminde eksikliğini hissedeceğiz.

    hakim ziyech
    en iyi oynadığı pozisyon, oyun kurucu sağ kanat.
    mertens'e alternatif olarak daha önce 10 numarada da oynamış bir oyuncu. ancak okan buruk, ziyech'in tercihinin sağda oynamak olduğunu söylemişti. arkasında boey gibi bir bekle oynamayı herkes ister muhtemelen. takıma olan aidiyeti arttıkça potansiyeli çok yüksek. yaşadığı sakatlık süreci biraz uzatmasına rağmen ileriye dönük ışık vadediyor. tek sıkıntı afrika kupası nedeniyle ocak-şubat döneminde yararlanamayacak olmamız.

    mateus cardoso lemos martins tete
    en iyi oynadığı pozisyon, skorer sağ kanat.
    şampiyonlar ligi'nde iyi bir başlangıç yapmasına rağmen pozisyonları okuma, pas tercihleri ve istikrarsız performansı nedeniyle şu anda istenilen seviyede değil. yaşının genç olması ve gelişmeye açık potansiyeli olması olumlu ancak sağlıklı bir ziyech'in arkasında yedek bekleyerek oynamadan gelişmesi biraz zor.

    barış alper yılmaz
    en iyi oynadığı pozisyon, skorer sağ kanat.
    takımda alternatifi olmayan bir fiziğe ve güce sahip. yeni transferler sonrası tercih sırasında biraz geri düştü. forma şansı bulduğu büyük maçlarda ve milli takımda iyi işler yapmasına rağmen son 4 maçta çok az şans bulmasını kafaya takmadığını ve kendini motive şekilde hazır tuttuğunu umuyorum.

    kerem aktürkoğlu
    en iyi oynadığı pozisyon, skorer sol kanat.
    zaha'ya yer açılması için ilk defa denendiği 10 numaraya alışmaya çalışıyor. geçen sene icardi'yle yakaladığı uyumun ve bitiriciliğin gerisinde. gol kaçırdığı, yerli olduğu ve belki de siyasi/dini duruşuyla ilgili sosyal medya trollerinin de etkisiyle taraftarın en rahat haksızlık edebildiği oyuncu olarak istim üstünde. çok mutlu ve motive bir sezon geçirdiğini söylemek şu an için zor.

    dries mertens
    en iyi oynadığı pozisyon, sahte 9.
    ilerleyen yaşı ve takımın ihtiyacı doğrultusunda geçen sezondan beri forvet arkasında etkili pres gücünden faydalanıyoruz. ancak oynadığı pozisyona göre skora etkisi ve dinamizminin süresi kısıtlı. oynamayan her oyuncu gibi çok mutlu olmasa da tam bir profesyonel olarak kulübede, idmanda, takımı bütünleştirmede ve kerem'e mentörlük noktasında önemli rolü olduğunu düşünüyorum.

    mauro icardi
    en iyi oynadığı pozisyon, forvet.
    geçen sene kerem ve rashica'dan aldığı servislerin uzağında bir sezon başlangıcına rağmen bir şekilde skor yapmaya devam ediyor. takıma aidiyeti, özgüveni ve pozitif enerjisiyle takımın liderliğini tamamen eline almak üzere. sezon başındaki fazla kilosu, eşinin tedavi süreci ve henüz iyileşmeyen sakatlık durumu dahil tüm zorluklara rağmen adanmış hayatların umudu, kendisi.

    cedric bakambu
    en iyi oynadığı pozisyon, fırsatçı golcü.
    ön alan presine katkı sunması ve gerektiğinde icardi'nin yanında forveti çiftlemek adına sorun çıkarmayacak bir alternatif olarak kulübeye alındı. neredeyse hiç fırsat bulamaması, icardi'nin oynama isteği kadar kendisinin hazır olmayışı ve teknik heyetin gözüne giremeyişiyle ilgili. afrikalı olarak zaha'ya destek olması dışında bir katkı sunamadı ve ocak-şubat aylarında o da afrika kupasında olacak.

    halil dervişoğlu
    en iyi oynadığı pozisyon, muhtemelen forvet arkası.
    tamamen yerli olduğu için tercih edilen ve ön elemelerde katkı vermesine rağmen şampiyonlar ligi listesinde yer alamadıktan sonra zaruri durumlar dışında türkiye kupası dışında şans bulamayacak oyuncu. yunus akgün'den boşalan kerem'e kankalık kadrosunda devem edecek gibi sezon boyu.
  • 104
    kadro kalitesi ve oyun planıyla beraber iyi oyun, iyi skor ve başarı gelmesi deki önemli bileşenlerden birisi. bana göre kadro kalitesinden sonra bir futbol takımı için başarı kazanmada en önemli etkendir. 2023-24 sezonu ortasına kadar gözlemlediğimiz kadarıyla bu sene kadro mühendisliğinde başarılı olamadık. üstelik geçen sene en azından son 20 senenin en iyi kadro mühendisliği yapılmış takımının ardından gelen sene olması sebebiyle bu durum iyice rahatsız edici oluyor. şimdi geçen seneki futbol takımımız üzerinden bir kadro mühendisliği incelemesi yapacağım.

    formasyon 4-2-3-1
    https://images.app.goo.gl/i8WY6XaiwYoCt1Ck7

    bu kadro en güçlü oyunumuzu oynadığımız kadroydu.
    pozisyon pozisyon incelemek gerekirse;

    kaleci: fernando muslera
    her zaman belli bir standardı olan, süper lig tarihine en çok etki etmiş kaleci apoleti bulunan bir isim. oyun ve kadro mühendisliği anlamında pek beklenti olan bir pozisyon olmadığı için eş geçiyorum.

    sağ bek: sacha boey
    sezon başı torrent isimli futbol dahisi yüzünden gönderilmesi gündeme gelmiş, okan hoca görmek istediği için rakımda tutulmuştu.
    sağ kanadı koridor yapan bir oyuncu. önündeki rashica'yla beraber hücumda çok aktif rol almasa da yardımlaşarak çok güçlü bir sağ kanat savunması oluşturmuştu. bunun haricinde ayağı iyi olmayan sağ stoperimiz victor nelsson geride sıkıştığında sağ tarafından kullandığı ayağıyla rahatça boey'e pas verebiliyor ve boey'in topla iyi ilişkisi ve atletizmiyle tehlikeli bölgeden dan dun vurmadan çıkabiliyorduk.

    sağ stoper: victor nelsson
    uzun boylu, güçlü ve süpürücü. tam bir kuzeyli stoper. atletizmiyle hamleli oynayan abdülkerim'in yanında arkaya sarkan topları alan son adam. arkaya atılan uzun toplarda başarılı. bir hafta önce rakip fenerbahçe samet'in uzun topta hatasıyla gol yemiş ve puan kaybetmişken nelsson'un icardi'nin attığı gol öncesi müdahaleyi hatırlayalım:
    https://beinsports.com.tr/...por/riad-bajic-31057
    https://beinsports.com.tr/...y/mauro-icardi-31104

    nelsson'un topla ilişkisi çok iyi değil. ama iyi tespit yapılıp sağına ve soluna topu çıkarabilecek ya da uzun pas atabilecek boey ve abdülkerim yerleştirilmiş.

    sol stoper: abdülkerim bardakçı
    atletik, rakibin forvetini sindiren bir tarza sahip oyuncu. hızlı rakip kanat oyuncularıyla bire bir koşularda bile nadiren geçilen iyi bir hamleli stoper. bunun yanında sağındaki nelsson ve önündeki torreira'nın atamadığı pasları atabilen bir oyuncu. oyun kurmada geçen seneki kilit oyuncularımızda biri.
    https://www.mackolik.com/...1n431a779vuuzhcvkr9w burada ortalama pozisyonumuzu incelediğimizde torreia göbekteyken abdülkerim aynı seviyede solda. bu da sol bekin ileri açılmasını, boş kalıp abdülkerim'in sağa vurup attığı toplarla buluşmasını ve hatta kerem-icardi ikilisi için alan açmasını sağlıyordu.

    sol bek: kazımcan karataş
    kadronun en zayıf ismi olmasına rağmen genç ve dinamik olmasıyla ileri-geri mekik dokuyarak boş alanlar yarattı. aldığı toplarda başarılı sonuçlara ulaşamadı ama işin savunma kısmını iyi götürdüğü maçlar oldu. bir fenerbahçe maçında arda güler'i sahadan sildi. iyi ya da kötü fubolcu demeden geçen senenin kadro mühendisliği anlamında en uyumsuz, en zayıf halkasıydı.

    6 numara: lucas torreira
    kadronun dinamizmi. yanında orta sahanın en yumuşak karnı olan segio oliviera'nın açıklarını kapattı. hücumdayken kaybedilen toplarda şok pres yaparak atak yememizi engelledi. ayağı çok iyi değil. bu yüzden orta sahada partneri gelen topu hızlıca dağıtabilen sergio ve defanstan çıkarken sol stoper abdülkerim'den destek alıyordu.

    8 numara: sergio oliveira
    oyun kurucumuz. özellikle hızlı çıkılırken yerden isabetli toplar dağıttı. her zaman için şut tehditi olan ve kupa kazanan bir oyuncu. dışarıdaki fenerbahçe maçında gelişine vurduğu topla kilidi açan oyuncu olmuştu. defansif ve fiziksel zaafiyeti oldukça fazla olsa da yanında asker torreira ile bu durum tolere edilebiliyordu.

    10 numara: dries mertens
    futbol zekası en yüksek oyuncumuz. yaş itibariyle fiziksel zaafiyeti olsa da gerektiği yerde enerjisini kullanarak 13 kilometre koşan oyuncudan etkili pres yapabilen bir tilki. tabiki mertens'i tanıdığımız özellik öncelikle bu değil. ileride sihirli işleri yapabilen bir oyuncu mertens. napoli tarihinin en golcü oyuncusu. şut, çalım, pas, oyun görüşü hepsi belli bir seviyenin üzerinde olan bir oyuncu. bana kalırsa torreira ile birlikte topun ileride kalmasının en büyük sebebi kendisiydi. bunun dışında asistin asisti olayında da belhanda ile kıyaslanamayacak derecede iyiydi. kerem'in gol ve asistleri de pozisyonu hazırlayan oyuncu genelde mertens oldu.

    sol kanat: muhammed kerem aktürkoğlu
    2021-22 sezonunun en büyük değeri kendisiydi. buna rağmen icardi gelir gelmez ileride hedefin artık kendisi olmadığını benimsedi. solo koşular ve goller atan bir oyuncudan avrupa'daki liglerde en çok asist yapan oyunculardan biri olmaya evrildi. en çok hafızada kalan pozisyon üretme şekli rakip yarı sahanın ortasında en soldan sağına çekip icardi'ye gönderdiği toplar oldu.

    sağ kanat: milot rashica
    hücumda gol ve asist sayıları pek iyi değil. ama aslında ayağına top geldiğinde ve boş olduğunda ceza sahasınin içine hep tehlikeli toplar gönderdi. iyi bir takım oyuncusu oldu. kendisini bir asker oyuncu olarak görüyorum. beşiktaş'taki performansı oldukça verimsiz. çünkü yıldız olması, gol ve asist üretmesi beklentisiyle alındı. oysaki kendisinin profili bir takım oyuncusu olmaya daha müsait. defansif katkısı ortalamanın çok üzerindeydi ve boey'le beraber lig için geçilemez bir dinamizm yarattılar sağ kanatta.

    forvet: mauro icardi
    kendisiyle ilgili pek fazla şey anlatmaya gerek yok. aklı futboldayken dünyanın en iyi 3-5 santrforundan birine dönüşebilen bir oyuncudan bahsediyoruz. tam bir derbi canavarı. kerem ve mertens ile inanılmaz bir uyum yakaladı. her derbiye imza attı. kariyerindeki görüntüsünün aksine bizde oyun kurmaya, yönlendirmeye de yüksek etki etti. bu yönüyle ronaldo ve mesut'un gidişi sonrası benzema'nın ballon dor senesindeki değişimine benzetiyorum. gerektiğinde her şeyi yapabilen bir oyuncu çünkü. gördüğü eksiği yeteneği ve içgüdüsüyle tamamlayabiliyor.

    yedek oyuncular
    barış alper yılmaz : istenilen her şeyi yapmak için uğraşan bir oyuncu. sacha boey ile birlikte takımımızda şu anki form itibariyle premier ligte oynayabilecek fiziksel özelliklere sahip iki oyuncudan biri. yedekten giren oyuncudan fiziksel olarak takımı yukarı çekmesini ya da oyunu değiştiren özellikte olmasını beklersiniz. barış inanılmaz pas, şut veya oyun aklı olan bir oyuncu olmamasına rağmen fiziksel olarak o kadar üstün ki 50-60 metreden atılan topu iyi kontrol etmese bile ligteki en iyi defans oyuncularına karşı kazanıp ileri gidebiliyor. bu özellikle öne geçtiğimiz maçlarda veya kadıköy deplasmanı gibi biraz daha geride bekleyerek başladığımız maçlarda üst düzey katkı sağladı.

    berkan kutlu: fiziksel olarak yağını bile çıkardığımız torreira'nın tek alternatifi. bunun yanında yerli statüsünde oynayan dinamik bir oyuncu. yine yedekten gelen dinamizmi sahaya fazlasıyla yansitabilen bir isim. bunun yanında topun arkasında beklediğimiz maçlarda torreira ile beraber çok boğucu bir orta sahaya sahip olmamızı sağladığı maçlar oldu.

    bafetimbi gomis (ligin başındaki kurtarıcı oyuncu), kaan ayhan(geçen seneki hali), midtsjö (yanılmıyorsam ads maçını getiren oyuncu) ve yunus akgün (beklediğimiz katkıyı vermemesine rağmen leicester'ın 9 milyon euro ödemeyi göze aldığı bir oyuncu) ve altın çocuk nicolo zaniolo için uzun uzun bir şeyler yazmayacağım. bir çırpıda yapabildiklerini ya da potansiyellerini hatırlayabiliyoruz.

    peki biz 2023-2024 senesinde kadro mühendisliği konusunda nasılız?

    takımda geçen sene bana kalırsa 3 önemli mevkide sorun vardı.
    1.si sol bek; takımımızın en zayıf karnıydı. zaten ofansif bir katkı alamıyorduk ancak ileride bu kadar sihirli iş yapan oyuncu varken zaten çok da gerekmiyordu. iyi bir savunmacı ya da boey gibi çok hücum katkısı olmasa da dinamik bir bek işimizi görürdü. biz ise acayip defansif zaafiyeti olan bir sol bekin şimdiki değil de geçmiş performansına 6 milyon euro ödemeyi düşündük.

    2. 8 numara; sergio sezonun büyük bölümünde iş görse de fiziksel olarak yetersiz kaldığı noktalar oluyordu ve sezon ortasından sonra bu iyice ayyuka çıktı. en azından dönüşümlü oynayacağı biri alınabilirdi. biz kerem demirbay'ı aldık ve tutmadı. bence en faydalı transfer tutan bir demirbay olabilirdi. burada en azından doğru bir şeyler denendi ama başarılı olunamadı diye düşünüyorum.

    3. 10 numara; mertens oyunda kaldığı sürede en etkili oyunculardan biri. ancak performansı kendini ciddi şekilde ekonomik kullansa da yaş itibariyle 60 dakikalığına üst düzey kalabiliyordu. yedeği olmamasına rağmen ve mertens bir yaş daha almasına rağmen buraya oyuncu alınmadı. (ziyech'i sağ kanat olarak kabul ediyorum. çünkü her maç sağda oynadı.)

    sonuç olarak 3 defomuzdan 2'sini gidermek için uğraşmadık bile. 1'inde de denedik ama olmadı.

    bunun yanında diğer bölgelerde yapılan transferlere göz atalım. tesadüf olamayacak güzellikte yapılandırılmış bu kadroda yapılacak şey benzer tipte oyuncuların daha iyilerini almakla oyunu geliştirmek doğru hamle olabilirdi.

    wilfried zaha, hakim ziyech ve tete; takımda rotasyonds en güçlü olduğumuz yere (yunus, kerem, barış, zaniolo, rashica) işler tıkırında olmasına rağmen tam 3 oyuncu aldık. üstelik alınan oyuncular gidenlerden ya da yerinden olanlardan bambaşka tarzda oyuncular. işleyen çarka çomak soktuk diyebiliriz.
    örnek olarak wilfried zaha muhteşem bir hücum oyuncusu. bunu guardiola söylüyor, ben değil. takımca topun gerisindeyseniz ileride tek başına duran zaha manchester city'yi (dünyada oyun gücü en yüksek takım) yenmenizi sağlayabilir. fakat set hücumunda o kadar verimli değil. galatasaray ligte 38 maçın 35-37 tanesinde ileride set hücumuyla oynuyor. şampiyonlar ligi için alındı diyenlere tamam diyebilirim ancak formu nerede tutacak? nitekim o ritmi bulamadı da oyuncu. üstelik kendisinin orada oynaması hücumdaki en büyük üreticimizi 10 numara pozisyonuna, en büyük oyun aklımızı da yedek kulübesine gönderdi. yukarıda da bahsetmiştim. kerem'in 20-30 metre uzaklıktan sağına çekip icardi'yi karşı karşıya bıraktığı kaç top izledik bu sene?

    ziyech; bir fırsat transferi olarak geldi. oynadığı dönemde de takımda daha önce hiç olmayan uzaktan şut özelliğiyle katkı sağladı. bana göre oynadıkça daha iyi olacak. yine de takımı geçen senenin üzerine çıkardığını düşünmüyorum.

    tete: potansiyeli olan bir oyuncu ama bal yapmayan arı diyebiliriz. henüz beklenen katkıyı sağlamadı. üstelik formayı da ziyech'e kaptırmış görünüyor.

    bakambu bana göre en doğru transfer. maalesef henüz çok başarılı olamadı. ama yapılanma olarak bakıldığında yedek kalınca problem çıkarmayan (halefi gomis düşünülünce) ve belli bir seviyenin üzerinde işler yapabilen bir forvet. icardi için bir yedek olabilirdi. icardi'nin her maç sakat bile olsa 90 dakika oyunda kalmak istemesi ve okan hocanın çift forvet tercih etmemesi de katkı verememesinde etkili oldu.

    davinson sanchez: çoğumuzun transferine en sevindiği oyuncu değil. bunu kabul edelim. en çok katkıyı da davinson'un sağladığı konusunda herkes hemfikir diye düşünüyorum. bu da ben dahil olmak üzere taraftarların transfer konusunda bu kadar baskı oluşturmadan işin ehli teknik ekibe bırakılması gerektiğinin göstergesi.

    bu sene kötü kadro mühendisliğine rağmen yine şampiyonluğun birinci adayıyız. çünkü başarıda birinci etken olan kadro kalitemiz tüm rakiplerimizin üstünde. eğer erden abi a class futbolcular getirmiş olmasına rağmen hatalı olduğu noktalardan ders çıkarırsa devre arası ve yaz transfer dönemlerinde bambaşka noktalara gelebiliriz. bu konuda da mutlaka transfer planlama aşamasında teknik ekibin görüşleri yönetim isteklerinin ve çalım atma fantezilerinin önünde olması gerekir.
  • 106
    "yabancı sınırı" denen türkiye'ye özgü soytarılık yürürlükten kalkmadıkça bu topraklardaki hiçbir kulüp için kadro mühendisliği diye bir şey mümkün değildir. ligde yabancı sınırı olduğu için kerem aktürkoğlu'nun morali bozulmasın diye avrupa maçlarında bile yedek bırakamazsın, yedeğe adam gibi bir önlibero almak yerine türk pasaportu olan berkan'a muhtaç olursun, sol bekte kazımcan'ı oynattığın her maçta bedavadan goller yersin. hiçbirine de ağzını açıp tek kelime edemezsin çünkü bu oyuncuların da kabahati yoktur, teknik direktörün kafasına silah dayayıp "beni zorla oynatacaksınız" demiş değillerdir. kabahat her zamanki gibi türk futbolunu yönetenlerdedir.

    kendileri türkçe bilmeyen tiplere parayla türk vatandaşlığı satarlar ama futbol maçlarında istiklal marşı'nı kim okuyacak derdine düşerler. ızdırabını da sen ben çekeriz.
  • 107
    inter'i izliyorum, maçları tamamen iki kanat beki ve forvet çifti ile oynuyorlar. bu 4 oyuncun da aynı tipte yedeği var ve 5 değişikliğin dördü bu oyuncular oluyor. iki senedir böyleler ve başarılılar. lutaro'nun yerine fiziği bile aynı alexis'i almışlar. geçen sene dzeko ve lukaku ile oynuyorlardı. şimdi thuram ile hadi tam pivot olmasa da top tutan arnatovic rotasyonu ile oynuyorlar. gerçekten muazzam. yönetimlerini ve bu oyuncu tercihlerini isteyen simone ınzaghi'yi tebrik ediyorum. kadro mühendisliğinin benim için örneği bunlar.
  • 108
    mükemmel yaptığımız için altyapı oyuncusu yok takımda. bu da bizi avrupa'da 21 kişiye düşürdü. yine çok şahane yaptığımızdan türkiye'de yetişmiş oyuncu sayısında da eksiğiz. bu da bizi 20 kişiye düşürdü. hakim ziyech, tanguy ndombele ve sergio aurier sakat olduğundan 17 kişiye düştük. victor nelsson da cezalı olduğundan 16 kişi ile prag'a gittik. oyuncular sakat ya da cezalı olabilir, bu önemli değil. önemli olan sakatlık problemleri aşikar olan topçulara milyonlar dökmemek, önemli olan altyapı oyuncuları dururken sırf transfer çalımı diye elin yabancılarını takıma doldurmamak, önemli olan senede birkaç maça çıkacak yedek kalecini altyapı veya türkiye'de yetişmiş oyuncu kontenjanından seçmek. ben bas bas bağırmaya devam edeceğim. altyapı ve türkiye'de yetişmiş toplam 8 oyuncunu önce belirleyeceksin. sonra hangi mevkide yabancıya ve gurbetçiye ihtiyacın varsa ona göre transfer yapacaksın. yoksa alternatifsiz kalmaya devam edeceğiz.

    (bkz: 22 şubat 2024 sparta prag galatasaray maçı)
  • 110
    amatör veya profesyonel olarak futbolun f'si ile ilgilenmemiş olan beyaz yakalıların, 1 anadolu takımı türkiye kupası, 1 anadolu takımı şampiyonluk ve galatasaray'daki ilk yılında döve döve şampiyonluk almış teknik direktörümüzden daha iyi bildiği planlama öznesi. maalesef gerçekler fm'deki gibi değil. her istediğiniz her an olmuyor. buradan yönetime sallamaya çalışılıyorsa da kadro mühendisliğini yönetim yapmaz, teknik direktör yapar. yönetim hocanın onayladığı isimlerden alabildiğini transfer eder sadece. o oyuncunun uygunluğu teknik ekibin kararıdır. her hafta başka bir rekor kıran teknik ekibe de "kadro möhöndölöğöndön önlömöyör" demek en basit tabirle saygısızlıktır.
  • 112
    takımın kompozisyonudur. 2023-24 sezonunda kadro mühendisliğinde hatalarla ve risklerle başladık, elimizde önemli bir üstünlük sağlayan sacha boey'i de kaybedince avrupa liginden elendik ve on kişi kalan fenerbahçe'ye yenildik. şimdi görüyoruz ki eksiklerini bildiğimiz halde yine çıkmaza gidiyoruz kadro mühendisliğinde. gönderilmesi gerekeni gönderemiyoruz, neden? çünkü yüklü kontratlar yaptık. alınması gerekenleri doğru stratejiler ile alamıyoruz, neden? çünkü bu stratejiyi üretecek kapasitede yöneticilerimiz yok.
    galatasaray burak elmas döneminde de başarısız oldu ama ilk kez 2016'daki gibi stratejik düşünülmeyen yeni hamleler yapma işine döndü. halbuki kadromuz iyi oyuncularla dolu, iyi bir forvet aldık, sattığımız boey yerine bir oyuncu almalıyız, bir tane tempolu, tekniği, fiziği, mentali iyi orta saha almalıyız, bir de sol beki yedekleriz, kiralıktan gelenlerden istekli ve iyi durumda olanları geniş rotasyona ekleriz olur biterdi. tete-dubois-sergio'dan da en az zararla çıktık mı, hem sportif hem mali olarak gayet iyi bir ekip kurardık.
  • 113
    olur da ilkay gündoğan gelirse sara ve ziyech'in kadrodaki varlığı sorgulanır hale gelecektir.

    zaha-mertens-sara-ziyech-ıcardi-yunus-yusuf. bunlar koşusu olan oyuncular değil. oyun kurucu oyuncular. takımı statik hale getiren, bu isimlerin sayıca fazla şekilde sahada olması. hatta kerem bile savunma arkası koşuları azalttı, oyun kurucu kanat gibi oynuyor uzun süredir.

    koşusu olan oyuncularımızdan batshuayi ve barış kalıyor sadece elimizde. her formasyonda bu ikili sahada olmak zorunda kalacak. oyun akışkanlığı için ilkay/mertens + ıcardi'nin kanatları sadece eski kerem ve barış olabilir bana göre.

    ziyech ve zaha gibi oyun kurucu özellikli oyuncular kanatlarda olacaksa da batshuayi önde, barış arkasında falan oynamalı ki puzzle'ın parçaları tamamlansın.

    kadro mühendisliği konusunda çok kötü gidiyoruz. sonumuz hayrolsun.
  • 114
    genelde menajer önerileriyle hareket eden kulüplerin kervan yolda düzülür mantığıyla ele aldıkları strateji. geçtiğimiz sezona geri dönelim mesela... orta saha transferi için ismi geçen bazı oyuncular,

    (bkz: frederico rodrigues de paula santos)
    (bkz: sofyan amrabat)
    (bkz: weston mckennie)
    (bkz: nicolas dominguez)

    bu yıla geliyoruz,

    (bkz: leon goretzka)
    (bkz: wendell nascimento borges)
    (bkz: scott francis mctominay)
    (bkz: adrien rabiot)
    (bkz: jens-lys michel cajuste)
    (bkz: richard rios)

    şimdi bu oyuncuların bazıları kesici, bazıları delici, bazıları da ofansif orta saha özellikli profiller. bir kulüp harcayacağı paranın büyük bir bölümünü (bkz: scott francis mctominay) olmazsa (bkz: wendell nascimento borges) ya da (bkz: gabriel sara) transferine harcayamaz, tutarlı olmaz...

    bir oyuncu 6-8 oynayabilen profilken diğer iki isim 8-10 için düşünülebilecek türde oyuncular. aynı şeyi bek transferi konusunda da yaşadık. oyuncuların hemen hepsi birbirinden farklı tipteler... tutarlı hiçbir yönü olmayan bir süreç yönetimi.

    takımın en belirgin ihtiyacı tempo, dinamizm, fundamental, atletizm. artık nasıl tanımlarsak... son derece ağır aksak biçimde geride oyun kuran, hücum edene kadar rakip savunmanın yerleştiği, asla kontra atak yapamayan, merkezden delici koşular göstermeyen, takımının en önemli oyuncusunu verimli şekilde topla buluşturamayan, asıl planı olan hücum presi doğru yapamadığında rakibinin kilitlediği ve doğaçlamalara kalan bir takım görünümündeyiz.

    orta sahasında (bkz: lucas torreira)'nın yanına çok net şekilde (bkz: felipe melo) gibi baskın bir oyuncu gerekiyor. yerden ve havadan etkili, sert, top ayağına geldiğinde diyagonal toplarla bekletmeden oyunu açabilen, merkezden delici koşular atabilen profil eksiğimiz çok açık. özellikle avrupa için (bkz: yves bissouma) tarzında bir isim takıma seviye atlatır.

    bu takımın orta sahasına asker değil general gerekiyor kısaca. özellikle büyük maçlarda o tansiyonu yeterince yaşayamamış (bkz: derrick köhn) gibi oyunculara gidildiğinde problem yaşaması kaçınılmaz oluyor. gerektiğinde trash talk yapacak, rakibi sindirecek, yüksek tansiyonlu maçlarda sinmeyecek oyuncular...

    şimdi örneğin anlaşılması açısından hocanın pres oyununu ve dar alandaki setlerini baz alarak bir kadro yapacak olsak;

    https://d1tj2oacoo8fyj.cloudfront.net/...5e74d923a599cec21655

    gibi bir takım kurulmasını beklerdim okan hocadan. çünkü bu takımın önceliği ileride yapılan pres sonrası kapılan toplarla rakibin oyun planını bozmak üzerine bir anlayış. biz kendi oyununu rakibe dikte edecek şekilde oynayan bir takım değiliz. rakibi bozacak türde oyun alışkanlığı olan bir takımız.

    bugün itibariyle eldeki kadro ve yetersiz limitlerle ne kadar kotarabiliriz durumu emin değilim.
  • 117
    son birkaç sezondur galatasaray adına var olmayan olgu.

    2022/23 yaz transfer sezonunun avrupa’da kapanmasının ardından fırsat diye yaptığımız transferler sezonu bize getirdi, muhtemelen bir aksilik çıksa 13. oluşumuzun ardından ilk gidilen seferovic’li yapılanma planı bizi şampiyonluğa ulaştırmayacaktı.

    2023/24 yaz transfer döneminde bu ‘fırsatçılığın’ arşa çıktığını gördük. bir önceki sezon kanat rotasyonunda kerem, barış, rashica ve yunus’a sahip olarak şampiyon olan takıma önce devre arasında rekor maliyetle zaniolo katıldı. anılan yaz transfer döneminde ise belki de takviyeye en az ihtiyaç duyduğumuz mevkiye devasa kontratlarla zaha, ziyech ve tete eklemeleri yapıldı.

    sacha’nın ayrılmasının ardından aylar geçti, sağ beke kaan ayhan yamadık ve neticede yaptığımız transfer sacha’nın 180 derece zıttı bir oyuncu oldu. sol bekte bir türlü istikrarı yakalayamadık dedik, angelino’nun savunma defosu takımı bozuyor dedik, yine aylar süren bekleyişin ardından savunması olmayan köhn’ü transfer ettik.

    kısacası yıllardır menajer destekli olarak kumar oynuyoruz transferde. ne scout ekibinin ne de başka kimselerin özel olarak araştırıp sıfırdan inşa ettiği herhangi bir transferimiz olduğuna inanmıyorum. bu transferler bazen icardi, torreira, davinson gibi tam 12’den hedefi tutturuyor; bazen de ndombele, zaha, tete, aurier, angelino, mata gibi korkunç maliyet/fayda denklemleri ortaya çıkartıyor.

    2024/25 sezonuna başladık. iskelet kadromuzda muslera, nelsson, kerem, barış isimleri takıma transfer olalı çok uzun zaman oluyor. yanlarına yapılan eklemelerden icardi gözden düşmüş, maliyetinden kurtulmak isteyen kulübünün elinden alınan ve bir mucize sonuç doğuran bir transfer. mertens yaşı gereği en iyi anında dahi bazı eksileri takıma yazan bir isim. jelert ve köhn aynı anda bir takımda oynayamayacak derecede alakasız iki bek oyuncusu. apokerim milli oyuncu olarak piyangodan bize vurmuş, özellikle 3 yerlili kuralda takımımızın fark yaratmasını sağlamış fakat özel bir planla yapılmamış bir transferin öznesi. sara’nın yıllardır aranan torreira’nın partneri olmadığı, daha çok hücuma yatkın bir oyuncu olduğunu söylemek için futbol uleması olmaya gerek yok. kulübedeki oyuncuların da keza hepsi birbirinden alakasız, plansız şekilde gelişen transferlerin ürünü olduğunu söylemek mümkün.

    galatasaray futbol takımının son 4 transfer döneminde aynı mevkilere oyuncu bakıp bir türlü istikrar yakalayamaması, güçlü olduğu mevkilere ekleme yapıp güçsüz olduğu yerden eksilmeye devam etmesi ve sürekli sezona başlayan kadro içinden bulunan çözümlerle bir şekilde sonuca ulaşması mühendisliğin hiç olmadığını gözler önüne seriyor. mevzu eldeki kadroyu silip atmak değil, hiç olmadı. fakat eldeki kadronun eksiklerini tamamlamak yerine iyi olan yerini güçlendirmeye çalıştığımız tüm bu sürede harcanan potansiyele, paralara yazık.
  • 118
    galatasaray spor kulübünün bir türlü beceremediği şey.

    2011-2012’de taş gibi bir futbol oynadık gittik yazın amrabat, burak, hamit aldık iyi giden sistemi bozduk.

    2022-2023’te şampiyon olduk dedik ki 2 orta saha, 1 rashica, olabiliyorsa 1 kanat daha alalım yürüyelim gidelim bu sefer gittik alakasız biçimde zaha, ziyech, tete, n’dombele aldık.

    2023-2024’e geldik artık şu yapıyı değiştirir orta sahada köklü revizyona gider 3’lüye döneriz diye düşünürken sadece sara’yı aldık torreira-sara-mertens gibi çok yumuşak kalacak bir üçlü kurduk.

    yok yani yapamıyor adamlar bir türlü bu işi.
  • 119
    okan buruk ve ekibi yönetiminde beceremediğimiz teknik çalışma.

    (bkz: elias jelert/#4006370)

    takım as kadrosunda mertens, torreira, kerem aktürkoğlu, köhn varken ne akla hizmet gidip jelert gibi fizik gücü bu derece düşük bir bek aldık inanılır gibi değil.

    21 ağustos 2024 young boys galatasaray maçı nda çok vasat ama bize karşı fiziken üstün bir takıma nasıl zorlandığımız gün yüzüne tekrar çıktı. neden akıllanmıyoruz anlamıyorum.
  • 121
    kim veya kimler yapıyorsa galatasaray'ı aleni şekilde sabote ediyorlar.
    bir takımın altına bu kadar dinamit döşenmez, ali koç içeri köstebek soksa anca bu kadar kötü kadro kurulur.
    bu oyuncuları kim istiyor, kim aldırıyor, bu kadro planlamasının sorumlusu kimdir, ilerdeki planımız nedir,
    ne oynamak istiyoruz da bu oyuncuları alıyoruz?
    bu planlamayı okan hoca yapıyorsa ondan, cenk ergün yapıyorsa ondan, ibrahim hatipoğlu ise ondan açıklama bekliyorum.
    kim lan bu takımı sabote ediyor?
  • 123
    2022-2023 sezonu temelleri atılan ve üzerine 5. transfer sezonu geçirilen bir takım planlamamız mevcut.
    ve bu sürecin kendi içinde bir kıyasını yaparsak; en iyi oyun bu takımın ilk senesinde çıktı. oyuncular birbirini tanımıyorken. biz oyununun makineleşmesini isterken, her transfer sezonu daha geri gittik.
    bu da demek oluyorki, planlama, mühendislik, üst üste ekleme gibi olgulardan epey uzak bir noktadayız.
  • 125
    sadece bu sezon yok değil. uzun zamandır yok. zaten futbolunu sürekli işi bilene değil ama inşaatçıya ama selobantçıya emanet eden çağ dışı bir kulüp nasıl iyi kadro mühendisliğine sahip olabilir ki?

    2022-2023 sezonunda galatasarayın çok önemli iki savunmacısı vardı. milot rashica ve sacha boey. bu iki oyuncu ile hem rakip sahada çok iyi baskı yaptık hem de çok iyi geçiş savunduk. sacha boey'e sezon başında git dendi, oraya leo dubois alındı. milot rashica ise son gün kiralık olarak kadroya katıldı. ee nerede burada plan, program?

    2023-2024 yaz transfer dönemi zaten müthiş bir ucubelik. var olanın korunamaması, üzerine berbat eklemeler. ligde yakın tarihin en zayıf beşiktaşı, trabzonu ve anadolu takımları sağolsun yetenekle ligi şampiyon tamamladık ama nerede burada plan, program?

    geldik bu sezona. ağustos bitiyor, çıkabildiğimiz tek oyuncu tete. takımın üstünde devasa bir kambur var. hala 6 ayda bir bek değiştirip daha kötüsünü almaya çalışıyoruz.

    maalesef çok kötü günler bekliyor bizi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın